Στο 9ο συνέδριο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου (ΠΕΣΕΑ) παρευρέθηκε η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ . Κατά το σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, συνεχάρη το Σύλλογο για την οργάνωση και τις επίμονες προσπάθειες για την βελτίωση της ενταξιακής εκπαίδευσης των παιδιών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Στη συνέχεια, η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στα θετικά μέτρα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση και αναβάθμιση της ειδικής αγωγής, την ουσιαστική εφαρμογή της Σύμβασης των Δικαιωμάτων των ΑμεΑ και την εξάλειψη των διακρίσεων και των αποκλεισμών στην εκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα, η πρώην υφυπουργός Παιδείας τόνισε πως παρά τους μνημονιακούς περιορισμούς, υλοποιήθηκαν σημαντικές θεσμικές αλλαγές όπως:

η ίδρυση 40 νέων Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης,
η ίδρυση 570 νέων Τμημάτων Ένταξης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση,
ο υπερ-διπλασιασμός του αριθμού προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών,
η ίδρυση ενός νέου τύπου σχολείου, του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου και η σύνδεση της εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία με την αγορά εργασίας,
η κατακόρυφη αύξηση των εγκρίσεων για την υποστήριξη μαθητών στο γενικό σχολείο, με εκπαιδευτικούς, σχολικούς νοσηλευτές και ειδικό βοηθητικό προσωπικό,
η δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης συλλογής στατιστικών δεδομένων,
η ίδρυση και κατανομή 943 νέων οργανικών θέσεων Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού,
η υλοποίηση προγραμμάτων συνεκπαίδευσης μεταξύ μαθητών ειδικών και γενικών σχολείων
η μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα,
η για πρώτη φορά δρομολόγηση 4.500 διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών, ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ.

Τέλος, η κα Τζούφη υπογράμμισε πως η Πολιτεία πρέπει να διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση και ένταξη όλων των μαθητών στο δημόσιο σχολείο, με σεβασμό στα δικαιώματα και με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ειδικής αγωγής.