: Εντός του Μαΐου και του Ιουνίου αναμένεται να «τρέξουν» οι διαδικασίες για τις δηλώσεις αναπληρωτών αλλά και τους μόνιμους διορισμούς στην Γενική Εκπαίδευση αντίστοιχα, σύμφωνα με πληροφορίες του iPaidia.gr.

Ελπίδα Οικονομίδη –

Κλειστά κρατάει το Υπουργείο Παιδείας τα χαρτιά του για την κατανομή των θέσεων αλλά και τον συνολικό αριθμός των διορισμών για το έτος 2021-2022.

Μέσα στον , με τη λήξη της σχολικής χρονιάς αναμένεται να εκδοθούν οι οριστικοί πίνακες του από τους οποίους θα στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό τα σχολεία Γενικής Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα.

Ήδη η ΟΛΜΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του iPaidia.gr έχει θέσει ερωτήματα προς την Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως σχετικά με την πορεία των διορισμών αλλά και τον σχεδιασμό για την κατανομή τους, χωρίς όμως ακόμα να έχει λάβει κάποια επίσημη απάντηση.

Παρά το γεγονός ότι το ενδιαφέρον όλων είναι στραμμένο στην , δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί περιμένουν τα αποτελέσματα αλλά και τη κατανομή, για την οποία αναμένεται να προκληθούν εντάσεις, καθώς οι εκπρόσωποι των δύο βαθμίδων διεκδικούν υψηλό αριθμό θέσεων αντίστοιχα.

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου προβλέπει 10.500 μόνιμους διορισμούς σε βάθος διετίας, οι οποίοι θα μοιραστούν κατά προσέγγιση σε 5.250 ανά έτος σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Μετά και από τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στη κατάρτιση των πινάκων, από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως προέκυψε μετά τη συνάντηση της ΟΛΜΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο τομεάρχης Παιδείας και πρώην υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης πρότεινε να γίνουν οι μαζικά την επόμενη σχολική χρονιά, δηλαδή και οι 10.500.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iPaidia.gr πρόκειται για μία σκέψη που συζητείται έντονα και από την πολιτική ηγεσία, εδώ και αρκετό καιρό και εξετάζεται το γεγονός αν οι συνθήκες θα επιτρέψουν μία τέτοια ενέργεια.

«Να μην επιτρέψουν οι Διευθυντές στην Υπουργό Παιδείας να τους θεωρεί πρόθυμους συνεργάτες στις αντιεκπαιδευτικές της πολιτικές»

Ο προγραμματισμός για αναπληρωτές και

Εντός των ημερών αναμένεται η εγκύκλιος για τις αποσπάσεις και οι , όπως όλα δείχνουν προγραμματίζονται εντός του Μαΐου, σύμφωνα με πληροφορίες του iPaidia.gr.

Με τη λήξη της σχολικής χρονιάς και τη κατάρτιση των οριστικών πινάκων, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας θα έχουν εικόνα των οργανικών κενών που θα καλυφθούν από τους μόνιμους διορισμούς και στην συνέχεια των ελλείψεων, για τις οποίες για μία ακόμα χρονιά θα «επιστρατευτούν» οι αναπληρωτές.

Άγνωστος παράγοντας η κατανομή στους διορισμούς

Οι μόνιμοι διορισμοί στην Εκπαίδευση, μετά από περισσότερα από 10 χρόνια, ικανοποιεί ένα ποσοστό εκπαιδευτικών, που για χρόνια καλύπτουν ως αναπληρωτές πάγια κενά στην Εκπαίδευση, όμως σε καμία περίπτωση δεν «κλείνουν» τις τρύπες από τις ελλείψεις στις σχολικές τάξεις.

Οι αριθμοί από τις είναι αμείλικτοι για τις ανάγκες που υπάρχουν στα σχολεία, με πάνω από 40.000 εκπαιδευτικούς να προσλαμβάνονται φέτος.

Η ΟΛΜΕ έχει προτείνει την κατανομή κατά 50% σε κάθε βαθμίδα, όμως κάποιοι εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας επιμένουν σε μεγαλύτερο ποσοστό για Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, καθώς όπως σημειώνουν, ο αριθμός των κενών σε αυτά είναι πολύ μεγαλύτερος.

Από την πλευρά της πρωτοβάθμιας, οι ανάγκες είναι αυξημένες, την ίδια ώρα που οι έχουν εκτοξευτεί ενώ παράλληλα θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση.

Στην δευτεροβάθμια, καταγράφονται αντίστοιχα πολλά κενά ακόμα και σε βασικές ειδικότητες όπως φιλόλογοι, μαθηματικοί και βιολόγοι που διδάσκουν μεταξύ άλλων και πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθημάτα.

Χωρίς το να έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του πάνω στις σκέψεις του για την κατανομή, οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες μελετούν τα στοιχεία για να καταθέσουν τις προτάσεις, με τις διχογνωμίες ανάμεσα στις δύο βαθμίδες να θεωρούνται δεδομένες το επόμενο διάστημα.