για τις υπόλοιπες μέρες του 2020 δίνει το , καθώς προχωρά σε νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά τους εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή.

Ποιές οι ημερομηνίες

Συγκεκριμένα ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά τους εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε από τον Μάρτιο του 2020 και συνεχίζει να τελεί σε αναστολή αδιαλείπτως ή κατά διαστήματα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 και το σύνολο ή το υπόλοιπο των δικαιούμενων ημερών της ετήσιας κανονικής άδειας του έτους 2020.

Η σχετική τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στο νομοσχέδιο για τα .

Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις οφείλουν να χορηγήσουν έως τις 30 Ιουνίου 2021 τα υπόλοιπα στους εργαζόμενους έως το τέλος Ιουνίου κάτι όμως που δημιουργεί προβλήματα για τις επιχειρήσεις κυρίως του τουρισμού και της εστίασης που άνοιξαν το προηγούμενο διάστημα.

ΑΣΕΠ - Υπουργείο Παιδείας: Προσλήψεις 306 μόνιμων υπαλλήλων

Ωστόσο, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επεξεργάζονται και τα εξής εναλλακτικά σενάρια:

χορήγηση των υπολοίπων ημερών άδειας του 2020 μέχρι τέλος του 2021
χορήγηση των υπολοίπων ημερών άδειας του 2020 μέχρι το 2022
την απόσβεση των υπολοίπων ημερών άδειας του 2020 μέσα στα επόμενα 3 χρόνια

Τι ισχύει σήμερα:

Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, οι επιχειρήσεις πρέπει να χορηγήσουν στους τους τα υπόλοιπα άδειας του 2020 μέχρι τις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους.

Έτσι, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν έλαβαν την ετήσια κανονική άδεια μέχρι τέλος του 2020, όπως ορίζουν οι σχετικές διατάξεις, λόγω του έκτακτου μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, είτε για όλο το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο 2020 ή κατά διαστήματα, μπορούν να λάβουν τις δικαιούμενες ημέρες της ετήσιας κανονικής άδειας 2020 μέχρι την 30η Ιουνίου 2021.

Η χορηγείται με αποδοχές σε όλους τους μισθωτούς που συνδέονται με τον εργοδότη με σύμβαση ή σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου.