: O χαμηλός βαθμός δυσκολίας των θεμάτων, η καθώς και οι προτιμήσεις των υποψηφίων συντείνουν στην γενική άνοδο των εισαγωγής, ενώ περίπου 20% του συνόλου των μαθητών – ένας στους πέντε δηλαδή – αναμένεται να μείνουν εκτός ΑΕΙ.

Αναλυτικότερα, οι παράγοντες που αλλάζουν εντυπωσιακά τις  εξετάσεις είναι η πανδημία, αλλά και οι νομοθετικές αλλαγές τις κυβέρνησης στην Παιδεία με σημαντικότερη την εισαγωγή της . Οι συνθήκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας τη χρονιά που πέρασε ανάγκασαν το υπουργείο να μειώσει τον βαθμό δυσκολίας των εξετάσεων.

Όπως ανέφερε ο Νίκος Πετρόπουλος στην ΕΡΤ, πρόεδρος Φροντιστών Β. Ελλαδας «τα θέματα είχαν μια διαβαθμισμένη δυσκολία δεν υπήρχε κάτι να δυσκολέψει ιδιαίτερα τους καλά προετοιμασμένους μαθητές οπότε υπάρχει μια εκτίμηση ότι θα υπάρχει άνοδος των ειδικά σε σχολές υψηλής ζήτησης. Σε μεσαίας ζήτησης εκεί θα υπάρχουν μικρές αυξομειώσεις και θα υπάρχει μια τεχνητή ουσιαστικά αύξηση στις χαμηλές λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής».

Ποιά πεδία πέφτουν, ποιά ανεβαίνουν

Από τις πρώτες πάντως εκτιμήσεις φαίνεται ότι και λόγω της θέσπισης της , αναμένεται άνοδος των και μάλλον σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Μάλιστα, σε ορισμένα τμήματα είναι πάρα πολύ πιθανό οι βάσεις να εκτοξευθούν σε μεγάλο αριθμό τμημάτων λόγω των καλύτερων -συγκριτικά με πέρυσι- επιδόσεων των υποψηφίων.

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί συνιστούν στους υποψήφιους να μην συμπληρώσουν το τους δελτίο με βάση τις εκτιμήσεις για τις βάσεις αλλά σύμφωνα με τις πραγματικές τους επιθυμίες και φυσικά τα μόρια που κατέκτησαν.

Υπενθυμίζεται ότι στην διαμόρφωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής παίζει ρόλο ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή που καθορίζεται από τα ιδρύματα εισαγωγής για κάθε Σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και στρογγυλοποιείται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο.

1ο Επιστημονικό Πεδίο, (Ανθρωπιστικές, Νομικές & Κοινωνικές Σπουδές). Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένεται άνοδος των βάσεων εισαγωγής σε πάνω από 50 χαμηλόβαθμα τμήματα που πέρσι απαιτούσαν μέχρι 12.000 μόρια. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής εδώ που πέρσι ήταν κάτω από τα 5.000 μόρια φέτος αναμένεται να φτάσει τουλάχιστον στα 8.500 μόρια ενώ η Νομική Αθήνας θα είναι και φέτος το πιο υψηλόβαθμο Τμήμα με την ψυχπλογία Αθήνας και τη Νομική Θεσσαλονίκης να ακολουθούν. Υψηλά αναμένεται να είναι και οι Παιδαγωγικές Σχολές.

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, (Θετικές Επιστήμες) οι βαθμολογίες αναμένεται να είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα με την ελάχιστη βάση εισαγωγής να διαμορφώνεται περί των 8.000 μορίων. Το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ αναμένεται να είναι το πιο απαιτητικό στο Πεδίο ενώ στη δεύτερη θέση αναμένεται να βρεθεί το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας και Ζωής) που συγκεντρώνονται οι πολύ καλοί μαθητές, οι ιατρικές σχολές ανεβαίνουν και πάλι φέτος πάνω από τα 19.000 μόρια. Η εκτίμηση είναι ότι στο πεδίο αυτό η άνοδος των βάσεων εισαγωγής θα αφορά και τα περιζήτητα Ιατρικά τμήματα, τα Οδοντιατρικά και Φαρμακευτικά καθώς και τα δυο Κτηνιατρικά ενώ η βάση εισόδου στο Πεδίο (η σχολή με τη χαμηλότερη βάση) αναμένεται να ξεπεράσει τα 8.500 μόρια.

Το 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής) αναμένεται να είναι το τμήμα με τους περισσότερους υποψήφιους σε σχέση με τα υπόλοιπα Πεδία. Πάνω από 60 θα είναι τα χαμηλόβαθμα τμήματα που θα ανεβάσουν τις βάσεις εισαγωγής τους ενώ, η ελάχιστη βάση εισαγωγής για την είσοδο στο Πεδίο αναμένεται να κινηθεί στα 7.500 μόρια.

Η επηρεάζει τις χαμηλόβαθμες σχολές

Πάντως, όπως φαίνεται, η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα φέρει σίγουρα μία «τεχνητή» αύξηση στις χαμηλής ζήτησης σχολές. Υπενθυμίζουμε ότι πέρσι υπήρχαν αρκετά Τμήματα με λιγότερο από 3.000 μόρια. Μάλιστα η «χαμηλότερη» σχολή συγκέντρωσε πέρσι μόλις 625 μόρια.

Αυτά τα φαινόμενα θα εξαλειφθούν φέτος, αφού η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν θα αφήσει ίσως «τίποτα να πέσει» κάτω από τα 8.000 μόρια. Όμως, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής τελικά δεν φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα τις υψηλόβαθμες Σχολές και τους «καλούς μαθητές» χωρίς βέβαια να αποκλείονται και τα απρόοπτα.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι οι θέσεις στα δημοφιλή Τμήματα συμπληρώνονται από μαθητές με πολύ υψηλότερα μόρια σε σχέση με αυτά που θα θέσει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και συνεπώς συμπληρώνονται και πολύ νωρίτερα. Δημοφιλείς Σχολές κάθε χρόνο είναι οι Πολυτεχνικές και Ιατρικές Σχολές, η Νομική καθώς και οι Στρατιωτικές Σχολές που επιλέγονται από ένα μεγάλο όγκο υποψηφίων καθώς παρέχουν οικονομική και εργασιακή σταθερότητα.

ΟΛΜΕ: Θα μπορούσαμε να ξέρουμε ήδη τις

Πάντως, μιλώντας στο tvxs ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ Βαγγέλης Μπουντουλούλης, απορεί γιατί ακόμα και τώρα το υπουργείο Παιδείας δεν δημοσιεύει τον μέσο όρο στα πεδία ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι τι να κάνουν. «Θα πρέπει το υπουργείο Παιδείας αμέσως να βγάλει το μέσο όρο των πεδίων –με εξαίρεση τα ειδικά μαθήματα- για τις που τα χρειάζονται, διότι το υπουργείο γνωρίζει τους βαθμούς των μαθητών. Είναι πολύ κρίσιμο» λέει ο ίδιος.

«Αυτά τα παιδιά που πέρυσι θα εισάγονταν σε κάποιες , φέτος δεν θα εισαχθούν. Τους έχει δώσει τη δυνατότητα να πάνε σε ένα δημόσιο ΙΕΚ –γι’ αυτό και το της παρηγοριάς, όπως το λέμε εμείς- και από κει και πέρα επειδή ούτε στα δημόσια ΙΕΚ δεν θα χωράνε όλοι αυτοί σημαίνει ότι αναγκάζεται η οικογένεια και ο μαθητής να σκεφτούν άλλες λύσεις, δηλαδή τα ιδιωτικά κολλέγια και ενδεχομένως κάποια Πανεπιστήμια στο εξωτερικό. Στο παρελθόν μπορούσε κάποιος με χαμηλή βαθμολογία να κάνει τις σπουδές του σε ελληνικό Πανεπιστήμιο. Φέτος, περίπου το 20% των εξεταζόντων δεν θα μπεί» ενώ στο παρελθόν θα έμπαινε, καταλήγει ο κ. Μπουντουλούλης.