: Άνοδο στις επιδόσεις των εξεταζομένων δείχνουν τα βαθμολογικά κέντρα ενόψει της ανακοίνωσης των βαθμών την Παρασκευή. Γεγονός που ανεβάζει τον γενικό μέσο όρο και την .

Τι θα γίνει με τις

Όπως σημειώνουν τα ΝΕΑ τα στοιχεία αυτά «δείχνουν» προς απρόβλεπτες κινήσεις εισαγωγής σε κάθε τμήμα των , με μεγάλες πιθανότητες πολλά παιδιά που έγραψαν πάνω από 10.000 μόρια (δηλαδή την παλαιότερη βάση) να μην μπορέσουν να κάνουν καθόλου για τις σχολές που ενδιαφέρονται.

«Πάντως, φαίνεται ότι υποτιμήσαμε τα παιδιά και την προετοιμασία τους. Στην πλειονότητά τους ήρθαν τελικά διαβασμένα στις εξετάσεις και αυτό θα καταγραφεί στις βαθμολογίες που ανακοινώνονται σύντομα» λέει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας.

Παράλληλα αναμένονται:

λιγότεροι υποψήφιοι με βαθμολογίες κάτω από 10,

στα ίδια με τα περσινά δεδομένα οι αριστούχοι και οι βαθμολογίες άνω του 16

Έτσι:

αισθητά καλύτερες επιδόσεις αναμένονται φέτος στα Μαθηματικά, όπου τα γραπτά κάτω του 10 όλων των κατευθύνσεων που εξετάζονται στο μάθημα αυτό έχουν «κατέβει» γύρω στο 60% (με τα αντίστοιχα νούμερα πολύ μεγαλύτερα στο παρελθόν)

καλύτερες επιδόσεις, ακόμη, αναμένονται σε Φυσική και Βιολογία, που είναι μάθημα-«κλειδί» για τις ιατρικές

σχολές και τις ανθρωπιστικές σπουδές. Σε αυτά τα μαθήματα αυξημένα θα είναι και τα γραπτά μεταξύ 12-16, ενώ

αναμένεται και μικρή αύξηση των αριστούχων.

σημαντική άνοδος αναμένεται και στη Νεοελληνική Γλώσσα, την Εκθεση και την Ιστορία.

Το πλήθος των υποψηφίων σήμερα είναι διαιρεμένο στις εξής κατηγορίες:

εκείνους που έχουν γράψει άνω των 13.000 μορίων, ανάμεσα στους οποίους και οι πιο προετοιμασμένοι μαθητές που αγωνιούν για το πώς θα κινηθούν οι στα υψηλά… κλιμάκια των ΑΕΙ (δηλαδή περίπου το 50% των υποψηφίων),

εκείνους που αγωνιούν για το αν πέρασαν τελικά την στα τμήματα που τους ενδιαφέρουν (30% των υποψηφίων) και

εκείνους που έγραψαν γύρω στα 10.000-11.500 μόρια και απλά θα έχουν περιορισμένες επιλογές σπουδών (15% των υποψηφίων).

Πάντως, το σύστημα είναι πιθανόν να «ταρακουνηθεί» εάν είναι μεγάλος ο αριθμός των υποψηφίων που έγραψαν πάνω από 10 (10.000 μόρια δηλαδή), αλλά δεν κατόρθωσαν να εισαχθούν στο τμήμα της επιλογής τους, καθώς η διοίκησή του είχε τελικά επιλέξει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές πολλαπλασιασμού με τον γενικό μέσο όρο επιδόσεων, ώστε να παρουσιάσει τη δική του ειδική.

Οπως είναι γνωστό, η διαμορφώνεται ανά τμήμα και προκύπτει από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή που ορίζει κάθε τμήμα – από 0,80-1,20.