Όπως πολλοί γνωρίζετε, εκ παραδρομής τα κενά στον νομό Ρεθύμνου δηλώθηκαν στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Δ.Ε.Ρ.) ως μειωμένου αντί πλήρους ωραρίου. Το λάθος ‘’έσκασε’’ στις 5/9/18 και είχε ως αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι αναπληρωτές Ειδικής Αγωγής που κανονικά θα τοποθετούνταν στο Ρέθυμνο ως πλήρους ωραρίου (ως πρώτη ή μοναδική τους προτίμηση) είτε να τοποθετηθούν στο Ρέθυμνο ως μειωμένου ωραρίου, είτε να βρεθούν σε άλλο νομό, είτε να μην καθόλου.

ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου αντέδρασε άμεσα και ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας να ‘’ξανατρέξει’’ – ανακοινοποιήσει τον πίνακα, όσο ακόμα ήταν νωρίς. Απευθύνθηκε σχετικά και στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης (Π.Δ.Ε.Κ). Από την πλευρά της, η Δ.Δ.Ε.Ρ. παραδέχτηκε το λάθος της, ‘’διευκολύνοντας’’ το Υπουργείο και τον Π.Δ.Ε.Κ. να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες. Τόσο το Υπουργείο, όσο και η Π.Δ.Ε.Κ., δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια.

Η ΕΛΜΕΡ απευθύνθηκε τότε σε δικηγόρο – εργατολόγο, ο οποίος ξεκίνησε νομικές ενέργειες, με τις υπογραφές όσων θιγόμενων συναδέλφων μπόρεσε να συγκεντρώσει, με δεδομένο και το επείγον του ζητήματος, και μετά από συντονισμό με το σωματείο. (Με την ευκαιρία αυτής της ανακοίνωσης τον ευχαριστούμε θερμά για τις γρήγορες και αποτελεσματικές ενέργειές του). Τα σχετικά έξοδα τα ανέλαβε το σωματείο μας. Η προσφυγή για ασφαλιστικά μέτρα για προσωρινά μη εκτελεστέα απόφαση κατατέθηκε στις 12/9/18 και η απόφαση που εκδόθηκε την επόμενη ημέρα δικαίωσε τους προσφεύγοντες. Τώρα το Υπουργείο είναι υποχρεωμένο να επανορθώσει και η επανόρθωση δεν μπορεί παρά να είναι η ανακοινοποίηση των πινάκων στο ορθό και η τοποθέτηση των συναδέλφων εκεί που δικαιούνται βάσει των μορίων τους και των προτιμήσεων τους, καθώς και η πρόσληψη όσων κανονικά θα προσλαμβάνονταν και δεν έχουν προσληφθεί.

Έχοντας επίγνωση των λόγων μας, είμαστε υποχρεωμένοι να αναφέρουμε, ως δείγμα πολιτικής και ηθικής στάσης, την απόπειρα υπηρεσιακών παραγόντων για λογαριασμό του Υπουργείου να εξαγοραστούν οι προσφύγοντες συνάδελφοι, λίγα λεπτά πριν εισέλθουν στο δικαστήριο, με την ‘’προσφορά’’ να γίνουν, εκείνοι συγκεκριμένα, άμεσα πλήρους ωραρίου, αποσύροντας την προσφυγή. Προς τιμή τους οι συνάδελφοι, και προστατεύοντας το δίκαιο όλων των θιγόμενων, προσφυγόντων και μη, αρνήθηκαν. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι το Υπουργείο όρισε δικηγόρο για να αντικρούσει την προσφυγή.

Τα παραπάνω ανέδειξαν δύο πράγματα: Την απαράδεκτη στάση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΕΘ και του παραρτήματός της στην Κρήτη, που, είτε λόγω γραφειοκρατικών – υπηρεσιακών αγκυλώσεων, είτε λόγω του ανάλγητου χαρακτήρα της εξουσίας (ή και των δύο) αρνήθηκαν να δώσουν άμεσα λύση, περιφρονώντας το δίκαιο και τις αγωνίες των λειτουργών της εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, αποδείχτηκε πως υπάρχουν άνθρωποι με θάρρος και ακεραιότητα, δάσκαλοι των παιδιών μας, οι οποίοι διεκδίκησαν το δίκιο τους και θα εξακολουθούν να το διεκδικούν. Οφείλουμε επίσης να αναγνωρίσουμε και τη συστράτευση των συναδέλφων που για πρακτικούς λόγους δεν ανήκαν στους τυπικά προσφεύγοντες. Η συσπείρωση και ο συντονισμός με το σωματείο δείχνουν τον δρόμο για μια πιο αποτελεσματική και αλληλέγγυα διεκδίκηση.

Ζητάμε πλέον από το ΥΠΠΕΘ να δοθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε και ΑΜΕΣΑ να ‘’ξανατρέξουν’’ κανονικά οι πίνακες Ειδικής Αγωγής.

Θα είμαστε σε εγρήγορση μέχρι την οριστική δικαίωση ΟΛΩΝ των θιγόμενων συναδέλφων.