Οι ι τομεάρχες Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Φίλης και Μερόπη Τζούφη, η τομεάρχης Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Θεόφιλος Ξανθόπουλο κατέθεσαν για την επίλυση του προβλήματος των εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούλιο του 2013 περίπου 2.500 εκπαιδευτικοί της δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, έπειτα από απόφαση του πρώην υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και σημερινού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Μέχρι την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015 για την επιστροφή στα καθήκοντά τους, οι έχασαν το 25% των αποδοχών τους για 23 μήνες, επηρεάζοντας -μεταξύ άλλων- τις συντάξιμες αποδοχές τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η τροπολογία που κατατέθηκε προτείνει την αποκατάσταση της βλάβης που υπέστησαν οι εκπαιδευτικοί, προβλέποντας τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών με βάση τις αποδοχές του Ιουνίου 2013, δηλαδή του τελευταίου μήνα εργασίας πριν οδηγηθούν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας.

Τζούφη: «Η κυβέρνηση να κάνει δεκτή τη ρύθμιση ως ελάχιστη πράξη δικαιοσύνης»

Η Μερόπη Τζούφη, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής αναφέρθηκε στο άδικο μέτρο της διαθεσιμότητας και στην προσπάθεια της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2013, να υπονομεύσει τη δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση. Επίσης τόνισε ότι η ρύθμιση για τις συντάξεις των εκπαιδευτικών αποτελεί πράξη αποκατάστασης της δικαιοσύνης και κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει δεκτή την τροπολογία.