Η ΕΛΜΕ Λήμνου για τη διευκόλυνση των αναπληρωτών στην κατάθεση των αιτήσεων για την προκήρυξη 2ΓΕ/2019

Σχετικά με την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας στο αίτημα της ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου για διευκόλυνση των αναπληρωτών στην κατάθεση των αιτήσεών τους στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για την προκήρυξη 2ΓΕ/2019.

ΕΛΜΕ ΛΗΜΝΟΥ

Σήμερα Πέμπτη 12-03-2020 λάβαμε απάντηση από το Υπουργείο Παιδείας στα δύο έγγραφα που αποστείλαμε (αρ. πρωτ. 05/20-01-2020 και 12/16-02-2020) με θέμα τη διευκόλυνση των αναπληρωτών της Λήμνου και του Αγ. Ευστράτιου στην κατάθεση των αιτήσεών τους στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για την προκήρυξη 2ΓΕ/2019. Μετά από σχεδόν δύο μήνες …

Πρώτα θα θέλαμε να χαιρετίσουμε τη λειτουργία του επιτελικού κράτους που έδωσε απάντηση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, που απασχολεί πάνω από το ένα τρίτο των εκπαιδευτικών της Λήμνου και του Αγίου Ευστράτιου, μόλις μία ημέρα πριν εκπνεύσει η διορία (13-03-2020) που έχει δοθεί από το Υπουργείο Παιδείας για την κατάθεση των αιτήσεων των συναδέλφων αναπληρωτών στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Αν δηλαδή ένας συνάδελφος περίμενε την επίσημη απάντηση του Υπουργείου Παιδείας στο αίτημά μας θα είχε “καεί”.

Στην απάντησή του το Υπουργείο Παιδείας μας πληροφορεί ότι οι αναπληρωτές της Λήμνου και του Αγίου Ευστράτιου μπορούν να καταθέσουν την αίτησή τους στις ΔΙΔΕ με εξουσιοδότηση τρίτου προσώπου. Μας προκαλεί κατάπληξη η βεβαιότητα που διακατέχει το Υπουργείο ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί έχουν πρόσωπο να εξουσιοδοτήσουν στις πόλεις που εδρεύουν οι ΔΙΔΕ και η ευκολία με την οποία προτρέπουν, επί της ουσίας, τους συναδέλφους να αναθέσουν σε τρίτο πρόσωπο την κατάθεση των αιτήσεών τους, από τη σωστή διεκπεραίωση της οποίας εξαρτάται η εργασία τους τα επόμενα τρία χρόνια. Κάποιοι δηλαδή να έχουν το δικαίωμα να πάρουν την ευθύνη και να καταθέσουν αυτοπροσώπως τις αιτήσεις τους και κάποιοι άλλοι όχι. Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι οι αναπληρωτές των νησιώτικων περιοχών όπου δεν εδρεύει Διεύθυνση Εκπαίδευσης αντιμετωπίζονται από το Υπουργείο Παιδείας ως εκπαιδευτικοί δεύτερης κατηγορίας.

Επιπλέον, στο αίτημα της ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου για χορήγηση ειδικής άδειας διευκόλυνσης στους αναπληρωτές των νησιών μας, το Υπουργείο Παιδείας απάντησε ότι δεν προβλέπεται τέτοια άδεια και μας πληροφορεί ότι δικαιούμαστε κανονική άδεια η οποία χορηγείται για προσωπικούς λόγους. Εδώ έρχεται το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας να διαψεύσει τον εαυτό του. Με το έγγραφο του με αρ. πρωτ. 204654/Ε1/24-12-2019 (ΑΔΑ: ΨΤΩΑ46ΜΤΛΗ-Μ4Ν) προσκάλεσε τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να καταθέσουν τις αιτήσεις τους στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Επομένως, στην περίπτωση μας δε συντρέχει προσωπικός λόγος για τη χορήγηση άδειας αλλά υπηρεσιακός. Είναι δηλαδή σαν να μας στέλνει η υπηρεσία για επιμόρφωση έκτος νησιών και μας ζητά να χρησιμοποιήσουμε κανονική άδεια! Και όλα αυτά παρά τις επισημάνσεις, ακόμα και μέσα στη βουλή, ότι η λήψη κανονικής άδειας από τους αναπληρωτές συνεπάγεται αυτόματα την απώλεια των αντίστοιχων ημερομισθίων από το επίδομα αδείας που λαμβάνεται με την απόλυσή τους. Πλήρης αναλγησία!

Είναι φανερό ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν ενδιαφέρεται ούτε στο ελάχιστο για τις συνθήκες στις οποίες οι εκπαιδευτικοί, ιδιαίτερα αυτοί που υπηρετούν στις απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές της Ελλάδας, δίνουν καθημερινά τη μάχη για να βοηθήσουν τη νεολαία της χώρας να σηκώσει το ανάστημά της. Καλούμε τους συναδέλφους να βγάλουν συμπεράσματα και να ενισχύσουν τον αγώνα για τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και για την εξίσωση των δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών.

googlenewsΑκολουθείστε το iPaidia στο Google News

Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !