: To σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη δια ζώσης εκπαίδευση και την αποφυγή της τηλεκπαίδευσης κατά τη φετινή δύσκολη επιδημιολογική χρονιά.

Πώς θα γίνει το

Συγκεκριμένα, με τους να έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα, τα πρωτόκολλα που υπήρχαν μέχρι σήμερα για την λειτουργία των σχολείων θεωρούνται παρωχημένα. Κι αυτό γιατί, ενώ την περασμένη χρονιά όσο ήταν ανοικτά τα έκλειναν τμήματα με το πρώτο , τώρα με τα περισσότερα μέλη μιας οικογένειας να είναι εμβολιασμένα αυτό αλλάζει.

Πώς θα διασφαλιστεί η δια ζώσης διδασκαλία;

Εκτός από την αλλαγή των πρωτοκόλλων τα οποία θα επικαιροποιηθούν κοντά στα τέλη Αυγούστου, κανείς δεν θα μπαίνει σε μια σχολική αίθουσα αν δεν είναι πλήρως , ή αν δεν έχει υποβληθεί σε κάποιου είδους τεστ, το οποίο θα είναι κυρίως εργαστηριακό και δεν θα παρέχεται από το κράτος. Το πόσα θα είναι αυτά τα τεστ για τους εκπαιδευτικούς δεν έχει ακόμα καθοριστεί. Σημειώνεται ότι με βάση την τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή οι που δεν θα προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή εργαστηριακό τεστ θα βγαίνουν σε αναστολή εργασίας.

Την ευθύνη για τον έλεγχο των εγγράφων των εκπαιδευτικών θα έχουν οι διευθυντές των σχολικών μονάδων.

«Το μήνυμά μας είναι σαφές: . Δεν υπάρχει μεγαλύτερο όπλο κατά της πανδημίας», ξεκαθάρισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σημειώντας ότι μεγάλο ποσοστό άνω του 76% των εκπαιδευτικών έχει ήδη εμβολιαστεί.

Αποκαλυπτικά είναι και όσα είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Περιγράφοντας το άμεσο μέλλον ειδικά στο σχολικό περιβάλλον τόνισε ότι «Σε ένα περιβάλλον ανεμβολίαστων παιδιών και ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών θα έχουμε έναν εκρηκτικό συνδυασμό που θα μπορούσε να προκαλέσει πολλές συρροές».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα της κας Παπαευαγγέλλου μόλις την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύτηκε στις ΗΠΑ μια μελέτη για τα σχολεία, η οποία εξέτασε τα κρούσματα στους εκπαιδευτικούς το Μάρτιο – Απρίλιο στην Πενσιλβάνια με τεστ κάθε εβδομάδα σε όλους τους εκπαιδευτικούς, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Οι εμβολιασμένοι είχαν 95% μικρότερη πιθανότητα να έχουν θετικό rapid test στον κορονοϊό.

Η καθηγήτρια σχολίασε ότι είδαμε κρούσματα σε μια μειοψηφία κατασκηνώσεων, δηλαδή όπου δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα. «Ελπίζω ότι στα σχολεία θα τηρηθούν καλύτερα τα πρωτόκολλα» τόνισε. Η μεταδοτικότητα είναι μεγαλύτερη, όχι όμως επιλεκτικά στα παιδιά, είναι σε όλους, εξήγησε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η έρευνα που δείχνει ότι η θα μείνει στα

Αν σταθεί κανείς στα στοιχεία της έρευνας των ιατρών της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρας Ψαλτοπούλου, Πάνου Μαλανδράκη, Γιάννη Ντάναση και Θάνου Δημόπουλου θα δει όλα όσα θα πρέπει να γίνουν τον Σεπτέμβριο, έτσι ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια τα .

Υπάρχουν δεδομένα που υποστηρίζουν, ότι, όταν το προσωπικό των σχολείων και οι καθηγητές φορούν , μειώνονται τα κρούσματα COVID-19 κατά 37%.

Όταν ήταν απαραίτητο οι μαθητές να φορούν μάσκα, η μείωση στα κρούσματα ήταν στο 21%. Η βελτίωση του αερισμού των χώρων με ανοιχτά παράθυρα – πόρτες και σύστημα εξαερισμού μείωσε τα κρούσματα κατά το ένα τρίτο, σε σχέση με σχολεία που δεν τήρησαν αυτές τις συνθήκες αερισμού. Η δυνατότητα εξυγίανσης του αέρα είτε με ακτινοβολία UV είτε με υψηλής ποιότητα φίλτρα μείωσε τα κρούσματα στο μισό, αλλά ακόμα και χωρίς τα μέσα αυτά η βελτίωση του εξαερισμού αποδείχτηκε ωφέλιμη και με συμβατικά μέσα.

Επίσης, παρόλο που τα παιδιά άνω των 12 ετών είναι πλέον σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες ασφαλές να εμβολιαστούν, το Center Disease Control των ΗΠΑ συνιστά τη λήψη πολυεπίπεδων μέτρων για ένα ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, όπως η γενικευμένη χρήση μάσκας, ο καλός εξαερισμός και ο εμβολιασμός όσων είναι κατάλληλοι να εμβολιαστούν.

Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι μέχρι να μπορέσουν όλα τα παιδιά άνω των 12 ετών ή και τα μικρότερα να εμβολιαστούν η χρήση μάσκας είναι καθοριστικής σημασίας μέτρο πρόληψης.