Καμπανάκι για τη διασπορά του ιού από Σεπτέμβριο στα σχολεία, έκρουσε ο παιδίατρος, Σπύρος Μαζάνης.

Σημαντικός ο

Σύμφωνα με τον κ. Μαζάνη, αν δεν η κατάσταση που επικρατεί τώρα στις κατασκηνώσεις, όπου καταγράφονται συρροές κρουσμάτων, λόγω της κινητικότητας σε ένα χώρο για 24 ώρες το 24ωρο, είναι ένα σημάδι για το τι θα συμβεί από τον Σεπτέμβριο στα σχολεία.

Πρόσθεσε ότι τα παιδιά μπορεί να είναι ασυμπτωματικά σε περίπτωση μόλυνσης από τον ιό, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει επικινδυνότητα, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι ακόμα και τα ασυμπτωματικά μπορεί μακροπρόθεσμα να έχουν χρόνια προβλήματα ανάλογα με το ποιο όργανο του σώματός τους έχει βλάψει ο (καρδιά, νεφρά κλπ.).  «Αυτό λέγεται σύνδρομο post covid και είναι ένας από τους λόγους που πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά, γιατί μπορεί να έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα», δήλωσε.

Αναφερόμενος στη μεταδοτικότητα του , εξήγησε ότι «με τα προηγούμενα στελέχη χρειαζόταν να παραμείνει κάποιος ένα τέταρτο σε στενή επαφή και σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρα με έναν άλλον για να κολλήσει, ενώ η μετάλλαξη Δέλτα υπολογίζεται ότι μέσα σε 15 δευτερόλεπτα και σε απόσταση έως και 4 μέτρα  μπορεί να κολλήσει. Μόνο που περνάς από δίπλα από κάποιον στον δρόμο να κολλήσεις».