Σύμφωναμε πληροφορίες, χιλιάδες υποπτα με τους περισσότερους να υποψιάζονται εξ αρχής ότι πρόκειται περί απάτης και άλλους, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, να έχουν πέσει θύματα.

Eιδικότερα, νέα απάτη έχει κάνει την εμφάνισή της αυτή τη φορά στοχεύοντας σε συνδρομητές της γνωστής ψηφιακής πλατφόρμας παροχής τηλεοπτικών υπηρεσίων Netflix, στους οποίους συστήνεται πολύ μεγάλη προσοχή για οποιοδήποτε μήνυμα μπορεί να λάβουν το οποίο θα αναφέρει ότι προέρχεται από την πλατφόρμα.

Εάν λάβετε e-mail και το ανοίξετε, οδηγείστε σε μια ολόιδια εικόνα της πλατφόρμας που σας ζητά ανανέωση στοιχείων ή ανανέωση στοιχείων πληρωμής, ωστόσο πρόκειται για απάτη και δεν πρέπει να συμπληρώσετε τίποτα.

Εάν κλικάρετε στον σύνδεσμο θα βρεθείτε σε μία σελίδα που θα κληθεί να μοιραστεί προσωπικά στοιχεία ή ακόμα και κωδικούς ή στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού. Με το που συμπληρώσετε τα στοιχεία σας, είναι πολύ πιθανό να δείτε τα χρήματά σας να κάνουν… φτερά!

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα GRTimes, μέχρι στιγμής χιλιάδες τέτοια e-mail έχουν φύγει προς συνδρομητές του Netflix με τους περισσότερους να υποψιάζονται εξ αρχής ότι πρόκειται περί απάτης και άλλους, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, να έχουν πέσει θύματα.

Απάτη και μέσω SMS

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο πάντως δεν είναι και η μοναδική δίοδος που χρησιμοποιούν οι επίδοξοι απατεώνες προκειμένου να «παγιδεύσουν» τα υποψήφια θύματά τους.

Ανάλογη δραστηριότητα μπορεί να ακολουθηθεί και μέσω SMS στο κινητό τηλέφωνο του συνδρομητή, το οποίο μάλιστα αναφέρει πως το μήνυμα αυτό αποτελεί και την «τελευταία προειδοποίηση» προτού επιβληθούν περιορισμοί στον λογαριασμό του Netflix.

Στο ίδιο αυτό μήνυμα, δίνεται κι ένας ενεργός σύνδεσμος στον οποίο υποτίθεται πως ο χρήστης μπορεί να επικαιροποιήσει τα στοιχεία του. Σ’ αυτό το link είναι καλύτερο να μην κλικάρετε και διαγράψετε το μήνυμα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Κέντρο Βοήθειας της πασίγνωστης διαδικτυακής πλατφόρμας με 223,1 εκατομμύρια συνδρομητές (σύμφωνα με καταμέτρηση τον Οκτώβριο του 2022), εάν λάβετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ένα γραπτό μήνυμα (SMS) που σας ζητά το e-mail, το τηλέφωνο, τον κωδικό πρόσβασης ή τον τρόπο πληρωμής του λογαριασμού σας στο Netflix, «πιθανότατα δεν προέρχεται από το Netflix.

Οι συμβουλές που δίνει το Netflix:

Δεν θα σας ζητήσουμε ποτέ να δώσετε προσωπικά στοιχεία σε μήνυμα κειμένου ή email. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής:

1.Αριθμοί πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών

2.Στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού

3.Κωδικοί πρόσβασης Netflix

Δεν θα σας ζητήσουμε ποτέ πληρωμή μέσω προμηθευτή ή τοποθεσίας web 3ου μέρους.
Αν το μήνυμα κειμένου ή το email συνδέεται με ένα URL το οποίο δεν αναγνωρίζετε, μην το πατήσετε ή μην κάνετε κλικ. Αν πατήσατε ή κάνατε κλικ, μην εισαγάγετε κανένα στοιχείο στην τοποθεσία web που άνοιξε.

Τι κάνω αν λάβω ύποπτο email ή sms;

Τα άτομα που προσπαθούν να σας εξαπατήσουν δεν μπορούν να λάβουν καμία πληροφορία για εσάς εκτός αν τους τη δώσετε. Επομένως μην κάνετε κλικ σε συνδέσεις από μηνύματα και μην απαντάτε.

Ύποπτα email

Μην κάνετε κλικ σε οποιαδήποτε από τις συνδέσεις και μην ανοίξετε κανένα από τα συνημμένα του.
Προωθήστε το email στη διεύθυνση [email protected].

Αν το email σας απορριφθεί όταν το προωθήσετε, σημαίνει ότι έχουμε ήδη λάβει ένα αντίγραφο του μηνύματος ηλεκτρονικού ψαρέματος. Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα παραπάνω εκτός από το να διαγράψετε το email η το μήνυμα.

Διαγράψτε το email.

Ύποπτα μηνύματα κειμένου (SMS)

Android

Επιλέξτε και κρατήστε πατημένο το μήνυμα που θέλετε να προωθήσετε.
Επιλέξτε Περισσότερα και, στη συνέχεια, Προώθηση.
Εισαγάγετε τη διεύθυνση [email protected].
Επιλέξτε Αποστολή .
Διαγράψτε το μήνυμα.

iPhone, iPad, iPod Touch

Επιλέξτε και κρατήστε πατημένο το μήνυμα που θέλετε να προωθήσετε.
Επιλέξτε Περισσότερα…και, στη συνέχεια, το βέλος προώθησης .
Εισαγάγετε τη διεύθυνση [email protected].
Επιλέξτε Αποστολή .
Διαγράψτε το μήνυμα.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ