Την ίδια στιγμή που κάνουν το πτυχίο μας κουρελόχαρτο, η κυβέρνηση φέρνει και νόμο στη βουλή που καταργεί το δικαίωμά μας στην ξεκούραση με την 10ωρη εργασία. Η κυβέρνηση κάνει πως δεν γνωρίζει ότι “πέφτουν κορμιά” στους χώρους εργασίας και παρουσιάζει το νόμο αυτό σαν κάτι που οι εργαζόμενοι το θέλουν. Εδώ μας ξεζουμίζουν όταν είναι παράνομη η 10ωρη εργασία, πόσο μάλλον όταν θα είναι νόμιμη, αναφέρει η  Ηρακλείου.

Η ανακοίνωση:

Οι μαζικές κινητοποιήσεις που κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα δεν πήγαν χαμένες. Μια σειρά σωματεία του νομού στηρίζουν τον αγώνα μας με αποφάσεις στήριξης αλλά και στην πράξη, στο δρόμο. Η ανακοίνωσή μας έχει φτάσει μέχρι τη Βουλή για συζήτηση. Ταυτόχρονα έχει ξεκαθαρίσει την θέση του και όποιος είναι απέναντί μας, όποιος μας βάζει εμπόδια, όποιος κάνει ότι δεν ακούει. Σε όλους αυτούς λοιπόν εμείς ξεκαθαρίζουμε :

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ! ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ.

Οι Γενικές Συνελεύσεις που κάνουμε, οι κινητοποιήσεις και οι πορείες στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση και σε όλα τα κόμματα που στηρίζουν το νόμο, που μας θέλει τζάμπα εργάτες.

Ο συγκεκριμένος νόμος παρουσιάζεται από την κυβέρνηση σαν αναβάθμιση των σχολών μας. Στην πραγματικότητα όμως αυτό που κάνει είναι να υποβαθμίζει όχι μόνο τα πτυχία μας αλλά όλο μας το μέλλον. Δεν είναι αναβάθμιση να μην έχουμε δικαιώματα, να μην μπορούμε να αποφασίζουμε εμείς τι θέλουμε να σπουδάσουμε, να μην μαθαίνουμε ολοκληρωμένα το αντικείμενό μας.

Η κατάσταση που βιώνουμε οι σπουδαστές των ΕΠΑΣ δεν είναι καινούρια. Εδώ και πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις και οι διευθύνσεις της σχολής υποβαθμίζουν συνέχεια το επίπεδο των σπουδών μας.

Μέσα στην περίοδο του lock down αυτό επιβεβαιώθηκε. Δεν πάρθηκε κανένα μέτρο στήριξης για τους σπουδαστές των σχολών ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ. Πρώτα και κύρια σε σχέση με την τηλεκπαίδευση, πολλοί από μας δεν είχαν να πληρώνουν 10 και 20 ευρώ το μήνα για internet με αποτέλεσμα να παίρνουμε απουσίες από τα μαθήματα, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό. Πολλοί από μας δεν έχουμε ούτε τις απαραίτητες συσκευές.

Σταμάτησαν οι πρακτικές μας, χωρίς όμως να εξασφαλίζεται κάποιο εισόδημα για εμάς, επειδή δεν θεωρούμαστε άνεργοι. Πρακτικά λοιπόν δεν θεωρούμαστε εργαζόμενοι αλλά ούτε και άνεργοι για να πάρουμε κάποιο επίδομα.

Δεν θεωρούμαστε μαθητές για να έχουμε δωρεάν πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση αλλά πήραμε κανονικά απουσίες. Ακόμα και τα επιδόματα σίτισης και στέγασης που δικαιούμαστε καθυστερούν 3 και 4 μήνες. Ας αποφασίσουν λοιπόν!

Γιατί εμείς τους λέμε αυτή την κοροϊδία δεν θα την δεχτούμε!
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ! ΌΣΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΑΖΟΥΝ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ!

Δεν είναι δική μας ευθύνη που κόπηκαν οι πρακτικές ασκήσεις. Δεν φτάνει που μας έχουν απλήρωτους τόσο καιρό, δεν φτάνει που μας κόψαν τα επιδόματα σίτισης και στέγασης, δεν φτάνει που έπρεπε να πληρώνουμε τόσα λεφτά για να παρακολουθούμε τα διαδικτυακά μαθήματα, μας απειλούν ότι θα κοπούμε και από απουσίες επειδή διεκδικούμε τα αυτονόητα.

Εμείς μπήκαμε στη σχολή ξέροντας ότι θα έχουμε συγκεκριμένα δικαιώματα για δουλειά και συγκεκριμένες γνώσεις στο αντικείμενο που σπουδάζουμε. Λέμε λοιπόν ότι με αυτά τα δικαιώματα θα αποφοιτήσουμε!

ΕΜΕΙΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΠΙΑΣΟΥΝ ΚΟΡΟΙΔΑ!

Την ίδια στιγμή που κάνουν το πτυχίο μας κουρελόχαρτο, η κυβέρνηση φέρνει και νόμο στη βουλή που καταργεί το δικαίωμά μας στην ξεκούραση με την 10ωρη εργασία. Η κυβέρνηση κάνει πως δεν γνωρίζει ότι “πέφτουν κορμιά” στους χώρους εργασίας και παρουσιάζει το νόμο αυτό σαν κάτι που οι εργαζόμενοι το θέλουν. Εδώ μας ξεζουμίζουν όταν είναι παράνομη η 10ωρη εργασία, πόσο μάλλον όταν θα είναι νόμιμη. Και από πάνω μας λένε ότι «δεν τρέχει και κάτι, αντί να πληρώνεστε τις υπερωρίες θα αμείβεστε με… ρεπό»
ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΑ! ΌΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ!

Με απόφαση της γενικής μας συνέλευσης απευθυνόμαστε σε όλους τους σπουδαστές και σε όλες τις σχολές ΕΠΑΣ – ΟΑΕΔ που δεν έχουν κάνει ακόμα το βήμα. Τους λέμε:
Συνάδελφοι, μας έχουν κηρύξει πόλεμο και στον πόλεμο όλες οι εφεδρείες πρέπει να αξιοποιηθούν. Ο καθένας από μας είναι σημαντικός. Κάντε το βήμα και ελάτε στον αγώνα μαζί μας. Όταν είμαστε πιο πολλοί τα αιτήματά μας ακούγονται πιο δυνατά!

Συνεχίζουμε με :

• ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 7/6/2021 ΣΤΙΣ 14:00
• ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 10/6/2021 ΣΤΙΣ 10.00
• ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ

Κάτω τα χέρια από τα δικαιώματά μας. Απαιτούμε:
• Να μην υποβαθμιστεί η αξία του πτυχίου από επίπεδο 4 (ν. 3475/2006) σε επίπεδο 3, το οποίο δίνει μια απλή βεβαίωση σπουδών αντί για πτυχίο.
• Να δίνονται τα επιδόματα σίτισης και στέγασης ανά μήνα όπως προβλέπεται και τα χρήματα που δικαιούται κάθε σπουδαστής ο οποίος εργάζεται.
• Να ανοίξει η πρακτική άσκηση με όλα τα μέτρα προστασίας για τον COVID-19.
• Κανένας σπουδαστής να μην χάσει την χρονιά από τις απουσίες που πήρε στην τηλεκπαίδευση χωρίς δική του ευθύνη.
• Να υπάρξει ενίσχυση των σπουδαστών που δεν εργάζονται και συνεπώς δε έχουν κάποιο οικονομικό βοήθημα.
• Να μην εφαρμοστεί ο νόμος για τις σχολές του ΟΑΕΔ.
• Αύξηση της χρηματοδότησης, εκσυγχρονισμός εξοπλισμού, εργαστηρίων και βιβλίων.
• Καμία απόλυση μόνιμου ή αναπληρωτή καθηγητή. Μονιμοποίηση όλων των καθηγητών και πρόσληψη νέων σύμφωνα με τις ανάγκες.
• Να μην περάσει ο νόμος για την 10ωρη εργασία.