Νέοι μόνιμοι : Τι αναφέρουν σε ερώτηση που κατέθεσαν 46 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων ζητούν τον προγραμματισμό του ΥΠΑΙΘ επί του θέματος. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς την κα Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Απαραίτητοι οι νέοι μόνιμοι στην εκπαίδευση

Μετά από 12 χρόνια απουσίας στην εκπαίδευση, πραγματοποιήθηκαν μαζικοί εκπαιδευτικών, οι οποίοι είχαν ήδη δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, οι ανάγκες για μόνιμο προσωπικό παραμένουν ακόμα μεγάλες, καθώς τα κενά που έχουν δημιουργηθεί από τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών την τελευταία δεκαετία, δεν κατάφεραν να καλυφθούν από τους τελευταίους διορισμούς.

Χαρακτηριστικό αποτελεί ότι για την τρέχουσα σχολική χρονιά χρειάστηκαν περίπου 44.000 αναπληρωτές για τη στελέχωση των σχολείων, ενώ υπάρχουν ακόμη αρκετά κενά σε όλες τις ειδικότητες εκπαιδευτικών.

Το επόμενο σχολικό έτος 2022 – 2023, οι ανάγκες στην εκπαίδευση αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο –προβλέπεται ότι θα χρειαστούν πάνω από 50.000 αναπληρωτές, αφού στα υπάρχοντα κενά θα προστεθούν και οι φετινές, πολυάριθμες συνταξιοδοτήσεις.

Τα δεδομένα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα πολλές σχολικές μονάδες, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο, να λειτουργούν αποκλειστικά με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, με τις καθυστερήσεις στην τοποθέτησή τους και την μετακίνησή τους κάθε χρόνο να δημιουργεί σοβαρά εμπόδια τόσο στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, όσο και στην ανάπτυξη σταθερής παιδαγωγικής σχέσης ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

Επιπλέον, συνεχίζεται η ιδιότυπη ομηρία χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι οποίοι για περισσότερα από δέκα χρόνια αναγκάζονται να μετακινούνται κάθε χρόνο σε διαφορετικό νομό, γεγονός που έχει τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στην προσωπική, αλλά και οικογενειακή τους ζωή. Επειδή, οι ανάγκες για μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό παραμένουν ακόμα μεγάλες.

Επειδή,
για την τρέχουσα σχολική χρονιά χρειάστηκαν περίπου 44.000 αναπληρωτές για τη στελέχωση των σχολείων, ενώ υπάρχουν ακόμη αρκετά κενά σε όλες τις ειδικότητες εκπαιδευτικών.

Επειδή,
το επόμενο σχολικό έτος προβλέπεται ότι θα χρειαστούν πάνω από 50.000 αναπληρωτές, αφού στα υπάρχοντα κενά θα προστεθούν και οι φετινές, πολυάριθμες συνταξιοδοτήσεις.

Επειδή,
η στελέχωση πολλών σχολείων κατά βάση ή και αποκλειστικά με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς δημιουργεί εμπόδια τόσο στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, όσο και στην ανάπτυξη σταθερής παιδαγωγικής σχέσης ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

Επειδή,
πρέπει να λάβει τέλος η ιδιότυπη ομηρία χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι οποίοι για περισσότερα από δέκα χρόνια αναγκάζονται να μετακινούνται κάθε χρόνο σε διαφορετικό νομό, γεγονός που έχει τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στην προσωπική, αλλά και οικογενειακή τους ζωή.

Επειδή,
δεν υφίσταται πλέον ο περιορισμός των προσλήψεων στο δημόσιο 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις, αλλά ισχύει η αναλογία 1 προς 1.

Ερωτάται η αρμόδια κα Υπουργός
1. Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου για την έγκαιρη κάλυψη των διαφαινόμενων αυξημένων κενών του επόμενου σχολικού έτους 2022 – 2023;

2. Προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα τις διαδικασίες με σκοπό τον προγραμματισμό για την έκδοση προκήρυξης νέων μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών στην Γενική και Ειδική αγωγή;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ