: Μεγάλη ανησυχία μετά και το πρόσφατο μπαράζ σεισμικότητας που καταγράφηκε στην περιοχή της Θήβας.

Τι είπε ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο Newsbomb. Μεταξύ άλλων τόνισε πως οι δείκτες σεισμικότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα μεταβάλλονται συνεχώς καθώς διανύουμε μια «περίοδο αυξημένης κίνησης».

Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία στην περιοχή» καθώς οι μετασεισμοί είναι αισθητοί.

Επιπλέον, ανέφερε ότι οι θα συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες αλλά δυστυχώς ακόμη κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την έντασή τους.

«Το τελευταίο δεκαήμερο έχουμε αυξημένο πλήθος σεισμών στην Θήβα με μεγαλύτερα μεγέθη» καθώς «το φαινόμενο είναι πιο έντονο από το πρωί της Πέμπτης», σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο.

Εξηγώντας στο Newsbomb τι είναι οι δείκτες σεισμικότητας είπε: «Πρόκειται για το πλήθος των που είναι αυξημένος και τα μεγέθη τα οποία ανέβηκαν από 2,5 στο 3,9».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο επίκεντρο της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου είχε μπει η παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Θήβας από τον Ιούλιο του 2021.

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι: «Η επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν 20 άτομα, είχε δει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος γι αυτό και συναίσθησε την λήψη προληπτικών μέτρων».

Τέλος, ανέφερε ότι στην περιοχή της Θήβας επιτροπή και τοπικές Αρχές έχουν λάβει προληπτικά μέτρα καθώς «αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο». Οι προληπτικές ενέργειες περιλαμβάνουν ενημέρωση κατοίκων, καθαίρεση επικινδυνοτήτων, επικαιροποίηση τοπικού σχεδίου κινητοποίησης, προσδιορισμός και δημοσιοποίηση κατάλληλων χώρων συγκέντρωσης πληθυσμού, επικαιροποίηση λιστών με μηχανικούς, κλιμάκια γιατρών, ασκήσεις μαθητών στα σχολεία.

«Δεν θα σταματήσουν οι σεισμοί με αυτά τα μέτρα αλλά θα μειωθούν οι αρνητικές σεισμικές συνέπειες», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία, για την ώρα, αισθητή σεισμική δόνηση στην περιοχή της Θήβας σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης με μέγεθος 3,7 βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ ενώ είχε προηγηθεί και ένας σεισμός 3,5 Ρίχτερ στις 18:46.