: Η απόφαση για την αίτηση αναστολής θα εκδοθεί πριν την ανακοίνωση των – Η αίτηση ακύρωσης έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 2 Οκτωβρίου 2020

– Πανελλήνιες

Την απόφασή του επί της αίτησης αναστολής που έχουν καταθέσει υποψήφιοι του τρίτου επιστημονικού πεδίου με το παλαιό σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων για το ποσοστό 9,51 των θέσεων εισακτέων στις , αναμένεται να εκδώσει τις επόμενες ημέρες η επιτροπή αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Πανελλήνιες 2020: Πού θα δείτε τις βάσεις 2020

Η εν λόγω υπόθεση συζητήθηκε σήμερα στην επιτροπή αναστολών του και οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί καλούνται να αποφασίσουν άμεσα, πριν από την αναμενόμενη ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα.

Ειδικότερα, στο ΣτΕ προσέφυγαν υποψήφιοι του 3ου επιστημονικού πεδίου με το παλαιό Σύστημα. Οι προσφεύγοντες ζητούν να ανασταλούν και να ακυρωθούν αποφάσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, με τις οποίες τους αποδίδεται ποσοστό 9,51% των θέσεων των εισακτέων που αντιστοιχούν στο σύνολο των υποψηφίων ημερησίων ΓΕΛ.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους ο καθορισμός του ποσοστού αυτού βασίστηκε σε διάταξη (του άρθρου 166 παρ. 1) του πρόσφατου Ν. 4635/2019, η οποία , όπως αναφέρεται, παραβιάζει την αρχή της ισότητας και την αρχή της αξιοκρατίας. Ακόμη, οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι το ποσοστό 9,51% προκύπτει από τη σχέση του αριθμού των αιτήσεων – δηλώσεων συμμετοχής των υποψηφίων με το παλαιό και με το νέο σύστημα, δηλαδή με βάση ένα καθαρά αριθμητικό κριτήριο, χωρίς καμιά αξιολογική κρίση των υποψηφίων που απλώς δηλώνουν συμμετοχή με το Παλαιό ή με το Νέο Σύστημα χωρίς μάλιστα να απαιτείται η συμμετοχή τους στις εξετάσεις!

Στις αιτήσεις τους επικαλούνται νομολογία του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με βάση τις αρχές της ισότητας – ίσων ευκαιριών και της αξιοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά στην αίτηση ακύρωσης που οι υποψήφιοι έχουν καταθέσει αυτή έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 2 Οκτωβρίου 2020.
Βάσεις 2020: Πότε και πώς θα ανακοινωθούν