: Ανακοινώθηκε και επίσημα χθες, πώς το θα γίνει μετά τα , με πιο πιθανή ημερομηνία για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία την 7η Ιανουαρίου.

: «Δεν θα προσφέρει περισσότερα απ’ όσα θα διακινδυνεύαμε»

Τα αποφασίσαμε να μην ανοίξουν γιατί η εικόνα στις ΜΕΘ δεν βελτιώθηκε και δεν θέλαμε ο ιός να κυκλοφορεί στην κοινότητα» είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του υπουργείου Υγείας για την πορεία του

Στη συνέχεια, ανέλυσε το σκεπτικό πίσω από την απόφαση να μην ανοίξουν τα μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ακολούθως μίλησε για την απόφαση της Αγγλίας να «τρέξει» το ζήτημα του εμβολιασμού, καθώς έγινε η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ενέκρινε το εμβόλιο.

Άνοιγμα σχολείων: Αμφιβολίες και για τις 7 Ιανουαρίου - Οι φόβοι των ειδικών

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «σταδιακή μείωση των στις περισσότερες περιοχές της χώρας καταγράφουν οι επιστήμονες, με εξαίρεση κάποιες περιοχές όπου μπορούμε να πούμε ότι ο τόπος ακόμα βράζει».

Η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε πως παρατηρείται μείωση στην εισαγωγή ασθενών στα νοσοκομεία, αλλά υπάρχει διατήρηση της πίεσης του συστήματος υγείας λόγω των ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα.

«Τα αποφασίσαμε να μην ανοίξουν γιατί η εικόνα στις ΜΕΘ δεν βελτιώθηκε και δεν θέλαμε ο ιός να κυκλοφορεί στην κοινότητα και γιατί κρίναμε ότι με 7 ημέρες με ανοιχτά σχολεία έως τις διακοπές των Χριστουγέννων δεν θα προσφέρει περισσότερα απ’ όσα θα διακινδυνεύαμε», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Τέλος, επισήμανε ότι ένας ασυμπτωματικός σε κλειστό χώρο είναι αρκετός για να μεταδώσει τον ιό σε όλη την παρέα.

Μητσοτάκης: Για πότε προγραμματίζεται το

O πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για «ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας», υπογραμμίζοντας ότι τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας θα πρέπει να τα τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια για να μπορέσουμε να στις 7 Ιανουαρίου.

«Θέλουμε να γυρίσουν τα παιδιά στην τάξη το συντομότερο δυνατόν, και αυτή τη στιγμή ο προγραμματισμός είναι για τις 7 Ιανουαρίου», τόνισε.

Αναφερόμενος, δε, στην  σημείωσε πως τα όποια προβλήματα που υπήρξαν διορθώθηκαν.

Επισήμανε, δε, ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες, «στην Ελλάδα δεν φάνηκε ψηφιακό χάσμα», ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και το αρμόδιο «σκύβουμε στις περιπτώσεις που υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν τεχνολογική υποδομή».

Πέτσας: Κλειστά τα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου

Υπάρχει σχετική σταθεροποίηση ή ήπια μείωση, αυξάνεται ο αριθμός των κενών κλινών. Στα 1.600 τα μέσα ημερήσια κρούσματα την τελευταία εβδομάδα.  Ο δείκτης εισαγωγών ανά ημέρα έχει μειωθεί. Με τόσο μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας.

Με αυτά τα δεδομένα η επάνοδος πρέπει να γίνει σταδιακά και με ασφάλεια. Ανακοινώνουμε τους τομείς που δεν θα ανοίξουν: Παραμένουν κλειστά , εστίαση, ψυχαγωγία, αθλητισμός εκτός των εξαιρέσεων, χιονοδρομικά κέντρα έως τις 7 Ιανουαρίου.

Κεραμέως: Είναι ανοιχτό το να περιοριστούν οι διακοπές για μαθήματα στα σχολεία

Εξακολουθεί να ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από νομό σε νομό και κυκλοφορία τη νύχτα. Όσοι επιστρέφουν θα πρέπει να έχουν αρνητικό μοριακό τεστ και θα μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα 10 ημερών εφόσον μπαίνουν από τις 7 Ιανουαρίου. Ειδικά για εκκλησίες, κομμωτήρια και λιανεμπόριο νέες ανακοινώσεις στο τέλος της εβδομάδας.

Γώγως: Μετά τις γιορτές το

Υπενθυμίζουμε πώς και ο κύριος Γώγως είχε αναφέρει ότι το θα γίνει μετά τις γιορτές.

Για τις πιθανές ημερομηνίες επιστροφής των μαθητών στα σχολεία είχε μιλήσει ο καθηγητής παθολογίας και μέλος της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.

«Η επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμη τις αποφάσεις της αλλά με τα έως τώρα δεδομένα πιθανότατα τα γυμνάσια και τα λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές ενώ κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει και με τα δημοτικά» είχε πει.

Για το άνοιγμα των σχολείων στις 14 Δεκεμβρίου είχε πει «δεν έχει νόημα να το συζητάμε. Επομένως υπάρχει πιθανότητα να πάνε και αυτά μετά τις γιορτές».

Διαβάστε ακόμη: