Μητσοτάκης: Πότε θα φτάσει Ελλάδα το εμβόλιο – Χωρίς διασκέδαση πιθανόν μέχρι το Πάσχα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔07/12/2020 - 19:38 | Author: Newsroom Ipaidia

Κορoνοϊός: Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha έδωσε συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στα μέτρα κατά της διασποράς της πανδημίας, στο εμβόλιο αλλά και στο πώς θα γιορταστούν τα Χριστούγεννα.

Κορoνοϊός:  Το άνοιγμα της αγοράς θα γίνει με πολύ αργά βήματα

«Υπάρχει στον ορίζοντα η αισιοδοξία του εμβολίου αλλά για να πετύχουμε τον μαζικό εμβολιασμό, χρειάζονται αρκετοί μήνες», συνέχισε.

«Όλες οι ιχνηλασίες έδειξαν ότι κατά τη νυχτερινή διασκέδαση υπάρχει μεγάλη μετάδοση του κορονοϊού», είπε, τονίζοντας ότι ο κλάδος θα στηριχθεί και το 2021.

«Τα μέτρα δεν ακολουθήθηκαν με τη συνέπεια που έπρεπε. Όλοι περάσαμε από στιγμές ανεμελιάς που ξεχάσαμε τι πρέπει να κάνουμε. Δεν εξαιρώ τον εαυτό μου», τόνισε ο Πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο περιστατικό της Πάρνηθας:

«Ήταν λάθος που δεν φόρεσα μάσκα, όταν φωτογραφήθηκα. Δεν ήταν λάθος που πήγα να ασκηθώ γιατί επιτρέπεται εντός της Περιφερειακής Ενότητας», συνέχισε.

«Έπρεπε να κλείσουμε τη Θεσσαλονίκη νωρίτερα», παραδέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας στη συνέχεια έκκληση σε όλους τους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι, κατά τη διάρκεια των γιορτών.

«Μία συν μία οικογένεια, το πολύ 9 άτομα», τόνισε.

«Τρεις φορές την εβδομάδα ο κ. Τσιόδρας μου παρουσιάζει όλα τα δεδομένα. Τα ίδια κρούσματα βλέπουμε όλοι. Όταν επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα, δεν μπορούν να είναι τέλεια. Αλλά είναι ψέματα να λένε ότι υπάρχει δεύτερο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων», συνέχισε.

«Με τη γνώση του χρόνου, θα κάναμε κάποια πράγματα διαφορετικά. Τον Ιούλιο θα ήμουν πολύ πιο αυστηρός στο δημόσιο μήνυμα ότι η πανδημία θα επανέλθει. Επαναπαυθήκαμε με την επιτυχία στο πρώτο κύμα και αιφνιδιαστήκαμε με την ένταση του δεύτερου. Δεν έχουμε στοιχεία για συσχέτιση ανοίγματος του τουρισμού με την αύξηση των κρουσμάτων», ανέφερε.

«Το άνοιγμα της αγοράς θα γίνει με πολύ αργά και σταδιακά βήματα προκειμένου να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα της πανδημίας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως ακόμα δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς θα ανοίξει το λιανικό εμπόριο.

Αναφορικά με τις σημερινές ανακοινώσεις για το τι θα ανοίξει τις γιορτές πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό γίνεται γιατί δεν είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση από την πορεία της πανδημίας μετά από εξήντα ημέρες καραντίνα.

«Οι πολίτες είναι σε μεγάλη ένταση. Αντιλαμβάνομαι πόσο δύσκολο είναι να είσαι περιορισμένος στο σπίτι. Ελπίζω να μπορέσουμε να σώσουμε κάτι από την χριστουγεννιάτικη σεζόν», πρόσθεσε και συνέχισε: «Η καραντίνα δεν ήταν τόσο αυστηρή, ενώ υπάρχει μια φυσιολογική κόπωση του κόσμου».

«Δεν είναι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά και η πίεση στο σύστημα υγείας που δοκιμάζεται ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι πολύ στενάχωρο να μετατρέπεται το δελτίο θανάτων σε στατιστική. Πίσω από κάθε θάνατο βρίσκεται μια τραγωδία. Θέλουμε να αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

«Πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία ένα τρίτο κύμα», πρόσθεσε.

«Δεν επιτρέπεται να περάσουμε τρίτο κύμα. Αυτό που προέχει είναι να κρατήσουμε το Ε.Σ.Υ. όρθιο και να δώσουμε ανάσες σε γιατρούς και νοσηλευτές. Έχουμε προσλάβει 7.000 γιατρούς και νοσηλευτές που βρίσκονται παντού. Αυξήσαμε τα κρεβάτια εντατικής από 557 σε 1250, εκ των οποίων κάποια είναι μόνιμα. Ταυτόχρονα, προσθέσαμε και δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα, όποτε αυτό κρίθηκε απαραίτητο. Έχουμε συνεργαστεί καλά με τον ιδιωτικό τομέα», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς αν τρόμαξε από την ταχύτητα των γεγονότων και τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων απάντησε: «Ήταν πολύ δύσκολα στα τέλη του Οκτωβρίου. Μέσα σε πέντε μέρες επιλέξαμε να πάμε σε ένα καθολικό lockdown. Το σκέφτηκα πολύ. Υπήρχαν συνεργάτες που έλεγαν να περιμένουμε. Αλλά ήταν τόσο ανησυχητική η αύξηση των κρουσμάτων που κάναμε καλά. Εκ των υστέρων όλοι μπορούν να είναι προφήτες, αλλά θέλω να τονίσω ότι το ζύγι μεταξύ δημόσιας Υγείας και οικονομίας δεν είναι εύκολο».

Αναφορικά με το εμβόλιο του κορονοϊού εκτίμησε ότι η έγκριση του θα γίνει στις 30 Δεκεμβρίου και 48 ώρες μετά θα φτάσει στην Ελλάδα.

«Η μητέρα μου έπασχε από πολιομυελίτιδα. Κόλλησε το 1944 και πέρασε από πολλές επώδυνες εγχειρήσεις για να καταφέρει να ξαναπερπατήσει. Σήμερα δεν υπάρχει γιατί είμαστε όλοι εμβολιασμένοι. Το ίδιο πιστεύω ότι θα γίνει και με το εμβόλιο για τον κορονοϊό», εξομολογήθηκε.

Κορονοϊός: Η φυσική ανοσία δεν είναι πιο ασφαλής από ό,τι ένα εμβόλιο

Κορονοϊός: Όλο και περισσότεροι νέοι νοσούν - Η περίπτωση 10χρονου με τη νόσο Καβασάκι  • Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

    Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr    • ideascentral

      europalso

    Enter your email address: