Οι βουλευτές του ζητούν να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους η διεξαγωγή της πρακτικής άσκησης όλων των μεταπτυχιακών φοιτητών χωρίς επιπλέον εμπόδια και καθυστερήσεις ώστε να ολοκληρώσουν έγκαιρα τις σπουδές τους.

Αναλυτικά η Ερώτηση αναφέρει:

«Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να αυξήσει τις αναγκαίες ώρες πρακτικής άσκησης των μεταπτυχιακών φοιτητών στο πρόγραμμα Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, έχει οδηγήσει σε δίκαιες διαμαρτυρίες των νέων που σπουδάζουν στο εν λόγω πρόγραμμα. Και αυτό γιατί με την απόφαση αυτή:

α) αυξάνονται οι ώρες της απλήρωτης πρακτικής άσκησης σε 500, προκειμένου οι φοιτητές να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα.

β) ανατρέπεται ο προγραμματισμός εκατοντάδων φοιτητών και πλήττονται ιδιαίτερα όσοι εργάζονται ή βρίσκονται στην περιφέρεια και αδυνατούν να βρουν δομές πρακτικής άσκησης.

γ) η μεγάλη χρονική παράταση των σπουδών δημιουργεί επιπλέον οικονομική αιμορραγία στις οικογένειες των φοιτητών, πόσο μάλλον όταν υπάρχει ο κίνδυνος τα γενικά σχολεία να ανοιγοκλείνουν και τα ειδικά να μη δέχονται πρακτικάριους λόγω covid, όπως συνέβη την περασμένη σχολική χρονιά.

δ) στερείται η δυνατότητα στους εν λόγω φοιτητές να ενταχθούν έγκαιρα στους πίνακες του υπουργείου Παιδείας, άρα και το δικαίωμα να εργαστούν στην εκπαίδευση την επόμενη διετία.

Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στο ήδη δυσβάσταχτο κόστος που σηκώνουν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές λόγω διδάκτρων και στο μαραθώνιο συλλογής προσόντων και σεμιναρίων που πρέπει να περάσουν για μια θέση στην εκπαίδευση, ενώ τα κενά και οι ανάγκες είναι τεράστιες.

Ερωτάται η κ. υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να λάβει:

Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους η διεξαγωγή της πρακτικής άσκησης όλων των μεταπτυχιακών φοιτητών Ειδικής Αγωγής και Σχολικής Ψυχολογίας, χωρίς επιπλέον εμπόδια και καθυστερήσεις ώστε να ολοκληρώσουν έγκαιρα τις σπουδές τους.
Να υπάρξει αποζημίωση και πλήρης ασφάλιση των φοιτητών για την πρακτική άσκηση».