Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη για τους :

 

Η προσπάθεια του πρωθυπουργού να βαφτίσει το κρέας-ψάρι και να παρουσιάσει σαν λύση στο στεγαστικό πρόβλημα τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση των φοιτητικών εστιών και ορισμένα ψίχουλα στο φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, είναι πρόκληση για τους φοιτητές που στενάζουν κάτω από το βάρος της ακρίβειας!

 

Τι πραγματικά ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός;

 

Την παράδοση των νέων φοιτητικών εστιών μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε επιχειρηματίες-αρπακτικά, υλοποιώντας τα σχέδια που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι οικογένειές μας θα πληρώσουν τριπλά με την υπερκοστολόγηση των εστιών από τους κατασκευαστικούς ομίλους, με την δωρεάν παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων σε «επενδυτές», με την επιβολή ενοικίων για ένα δωμάτιο στην εστία! Η δωρεάν στέγαση καταργείται ακόμα και για τους πιο φτωχούς φοιτητές! Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να καταλήξουν στην τσέπη του επιχειρηματία πολλαπλάσια χρήματα απ’ αυτά που επένδυσε.

Η ολοκληρωτική παράδοση της λειτουργίας των νέων εστιών σε ιδιώτες θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των υπηρεσιών όπως αποδεικνύει η σημερινή παράδοση της συντήρησης, της καθαριότητας  ή της σίτισης σε εργολάβους.

Ακόμη και αυτές οι εστίες που θα φτιαχτούν (χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα) είναι σταγόνα στον ωκεανό όταν λιγότερο από το 9% των φοιτητών, που σπουδάζουν εκτός τόπου κατοικίας, παίρνει δωμάτιο σε εστία.

 

Την αύξηση κατά 41€ το μήνα στο στεγαστικό επίδομα, την στιγμή που:

Το κόστος στέγασης έχει αυξηθεί κατά 40% σε σχέση με πέρσι. Ένα ενοίκιο για μία γκαρσονιέρα κοστίζει στο κέντρο της Αθήνας τουλάχιστον 400€, ενώ στις νησιωτικές περιοχές φτάνει στα …500€!

Η ακρίβεια σε όλα τα αγαθά σαρώνει και οι λογαριασμοί έχουν φτάσει στα ύψη!

Οι μισθοί των οικογενειών μας είναι στον πάτο, με όλες τις κυβερνήσεις να διατηρούν το βασικό μισθό χαμηλότερα σε σχέση με δέκα χρόνια πριν.

Τα νοίκια συνεχίζουν να αυξάνονται, με αποτέλεσμα η όποια αύξηση στο στεγαστικό επίδομα τελικά να ενσωματώνεται από την αγορά και να εξανεμίζεται!

Χιλιάδες φοιτητές δε θα λάβουν ξανά ούτε 1€ αφού τα εισοδηματικά ή κοινωνικά κριτήρια για το φοιτητικό επίδομα δεν διευρύνονται.

Αντί για τη μηνιαία καταβολή του επιδόματος αυτό θα συνεχίσει να δίνεται στο τέλος της χρονιάς με αποτέλεσμα οι φοιτητές να αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε ολόκληρο το νοίκι κάθε μήνα!

Διεκδικούμε:

Κρατική χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο ύψος των αναγκών. Έκτακτο

κρατικό κονδύλι για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες των Ιδρυμάτων.

Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις, βιβλία, αναλώσιμα, φοιτητικό internet. Κατάργηση

κάθε είδους διδάκτρων. Ούτε σκέψη για νοίκια στις εστίες.

300 ευρώ μηνιαία επιδότηση για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν. Πλαφόν στις τιμές των ενοικίων.

Να ξεκινήσουν άμεσα οι εισδοχές στις εστίες. Αξιοποίηση αδιάθετων διαμερισμάτων και ξενοδοχείων για τη δωρεάν στέγαση όσων έχουν ανάγκη. Κανένας φοιτητής να μη μείνει χωρίς σπίτι!

Να αξιοποιηθεί η περιουσία των Ιδρυμάτων και άλλα κτίρια ή οικόπεδα του Δημοσίου, των Δήμων και Περιφερειών για δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια. Επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών εστιών με κρατική δαπάνη.

Μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια. Μείωση των τιμών σε βασικά είδη, στο ρεύμα, τη θέρμανση, τα καύσιμα. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Κατάργηση των δημοτικών τελών και ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

 

Όλοι στη μεγάλη συγκέντρωση την Πέμπτη 15/9 στις 19:00 στο Υπουργείο Οικονομικών μαζί με τα εργατικά σωματεία!

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ