Τρεις Yπουργοί της κυβέρνησης έχουν υποσχεθεί τα τελευταία τρία χρόνια μόνιμους στην Παιδεία αλλά η υπόσχεση αυτή αποδεικνύεται ένα ακόμα μεγάλο προεκλογικό και μετεκλογικό ψέμα  των κυβερνώντων οι οποίοι συντηρούν την ομηρία χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών που δεν αναπληρώνουν κανέναν!!! 20.000 και πλέον  λείπουν από τα σχολεία.Απαιτούνται μόνιμοι διορισμοί και εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών τα οποίο καταπατώνται.

*

Tην ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της αριστεράς, αποκλείει τοις πράγμασι το μόνιμο διορισμό των αναπληρωτών νομοθετώντας αντιεκπαιδευτικά μέτρα όπως : τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων που οι ίδιοι ξόρκιζαν, την παραμονή των εκπαιδευτικών για στο σχολείο (πίσω από την οποία κρύβεται η αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών) και δίνουν ως αντίδωρο στους εκπαιδευτικούς μια επιπλέον ημέρα αργία την ημέρα των !!

Δεν θα πάνε στις εκκλησίες οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους μαθητές τους.Δεν θα μπουν στις εκκλησίες οι σημαίες των σχολείων με το κεντημένο σήμα των Τριών Ιεραρχών.Έτσι, νομίζουν κάποιοι, πως θα φανούν καλοί με τους εκπαιδευτικούς και θα χρυσώσουν το χάπι της εξαπάτησής τους.

 

“Oι τεμπέληδες εκπαιδευτικοί” θα πουν κάποιοι πολίτες “που δεν κάθονται στα σχολεία”.Πολλοί από αυτούς βέβαια αγνοούν την παντελή έλλειψη υποδομών των περισσοτέρων σχολικών κτηρίων στη χώρα μας.Aγνοούν πως οι εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα είναι ταυτόχρονα ψυχολόγοι, ιατροί, σιτιστές, τραπεζοκόμοι, αστυνομικοί και καθαριστές.Αγνοούν πολλοί στην Eλλάδα τη διάσταση όπου η επιστήμη λέει ότι οι 21 ώρες διδασκαλίας, που είναι το minimum για την Α/θμια Εκπ/ση, αντιστοιχούν σε 84 ώρες δουλειάς γραφείου (UNESCO 2012) και σε μία πραγματικότητα που λέει επίσης ότι οι εκπαιδευτικοί είναι αυτοί που με τις μνημονιακές πολιτικές έχουν χάσει παραπάνω από το 45% των εισοδημάτων τους.

Αυτοί που υποτάσσονται τυφλά στα κελεύσματα των εκθέσεων του ΟΟΣΑ και τις πιέσεις των θεσμών βρήκαν τους ενόχους.

Τώρα, τους φταίει ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, αντίστοιχα, αυτές οι θεϊκές και σπάνιες μορφές, αυτοί οι φωτισμένοι και θεόπνευστοι άνδρες, οι οποίοι καθάρισαν και στερέωσαν τη Χριστιανική ορθόδοξη πίστη, οι οποίοι διέγνωσαν τη μεγάλη πολιτιστική αξία του κλασσικού αρχαιοελληνικού μας πολιτισμού και διέδωσαν τα ελληνικά γράμματα, των οποίων η διδασκαλία τους και τα συγγράμματά τους για την ορθή αγωγή και ανατροφή των νέων ούτε σήμερα, αλλά ούτε και στο μέλλον θα πάψουν να έχουν μεγάλη παιδαγωγική αξία.

Αλλά περισσότερο από τα λόγια και τα γραπτά τους, τους φταίνε εκείνοι οι οποίοι στέκουν ανάμεσά μας παιδαγωγοί άφταστοι με το παράδειγμα της πράξης και της ζωής τους. Μιας ζωής γεμάτης αγώνες για το καλό, για το υψηλό, για το σεβασμό προς το υπέρτατο Ον. Τους φταίνε εκείνοι, οι οποίοι στήριζαν με κάθε τρόπο τους φτωχούς, τους κυνηγημένους και τους απροστάτευτους της εποχής τους (βλέπετε, την εποχή εκείνοι, δεν υπήρχαν φυσικοί ή ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί).

Η μετατροπή της ημέρας εορτής των Τριών Ιεραρχών σε αργία (άλλη μια για τους… «τεμπέληδες δασκάλους»), επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει εγκλωβίσει τη Δημόσια Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σε ένα ιδιότυπο καθεστώς αργίας, κόντρα στη μάθηση, την πρόοδο, την αριστεία, στη γνήσια αποστολή της Παιδείας.

*Δάσκαλος-M.Ed,Νομικός