:  Ποιές είναι οι τελευταίες εξελίξεις – Σε παράταση του τουλάχιστον για μία εβδομάδα οδηγούν η έκρηξη που καταγράφηκε χθες και η μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές των νοσοκομείων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.

Η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ ακύρωσε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για άνοιγμα του λιανεμπορίου την 1η Μαρτίου, μεταθέτοντας τις αποφάσεις για την επόμενη εβδομάδα.

Καθυστερεί το άνοιγμα στο

Ο σταθερός αριθμός κρουσμάτων του προηγούμενου 10ημέρου, που παρουσίαζε σταδιακή μείωση τις τελευταίες ημέρες, είχε δημιουργήσει προσδοκίες για σταδιακή άρση του , με τα λιανικά καταστήματα να κρίνονται ως προτεραιότητα. Όμως τα τελευταία στοιχεία δεν δίνουν περιθώρια για μια τέτοια κίνηση και από την πλευρά της κυβέρνησης προεξοφλούν, πλέον, την παράταση του αυστηρού απαγορευτικού στις «κατακόκκινες» περιοχές για τουλάχιστον μία εβδομάδα, όπως διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές. Τα 2.147 νέα κρούσματα και η αύξηση των διασωληνωμένων στους 357 δεν αφήνουν περιθώρια επιλογών στην κυβέρνηση. Πιο ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Αττική, όπου καταγράφηκαν 1.047 νέες μολύνσεις.

Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για το

Για πρώτη φορά τη φετινή χρονιά ο αριθμός των κρουσμάτων κινείται σε τόσο υψηλά νούμερα, δημιουργώντας προβληματισμό και ανησυχία για την πορεία της πανδημίας. Η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Αττικής είναι πολύ μεγάλη, οι κλίνες Covid-19 έχουν αρχίζει να γεμίζουν ασφυκτικά και οι ΜΕΘ που έχουν διατεθεί για τους ασθενείς με κορωνοϊό έχουν σχεδόν γεμίσει.

Οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων αναμένεται να επιβεβαιώσουν την ανάγκη για παράταση του lockdown, με την απόφαση αυτή να επαναξιολογείται στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Προς το παρόν, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, δεν έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο μεγαλύτερων περιορισμών, με την απαγόρευση κι άλλων επαγγελματικών δραστηριοτήτων, όπως την περασμένη άνοιξη. Εκτιμάται ότι αν τηρηθούν αυστηρά τα υφιστάμενα μέτρα υπάρχει δυνατότητα αποκλιμάκωσης του αριθμού των κρουσμάτων, γεγονός που θα δώσει περιθώρια και στο σύστημα υγείας.

Ωστόσο, η επαναλειτουργία του , των και η άρση του αυστηρότερου lockdown στις «κατακόκκινες περιοχές, όπως η Αττική, δεν αποκλείεται να μετατεθούν στα μέσα Μαρτίου.

Θωμαΐδης: Παράταση του μέχρι τις 15 Μαρτίου

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε πως η παράταση θα ήταν «φρονιμότερη» για δύο εβδομάδες, αναγνωρίζοντας την ψυχολογική πίεση και κόπωση. Ερωτηθείς για την «έκρηξη» των κρουσμάτων ο κ. Θωμαΐδης είπε πως «παρατηρώντας την κινητικότητα δεν μπορούμε να πούμε ότι εφαρμόζεται ένα σκληρό ».

«Έχουμε υψηλό φορτίο, που δεν είχαμε παρόμοιο, φαίνεται ότι αυτήν την εποχή έχουμε μεγάλη διασπορά, η οποία μεταφράζεται σε εισαγωγές στο νοσοκομείο, μέρα με τη μέρα», τόνισε και επεσήμανε πως «ήταν παρακινδυνευμένο να συζητάμε για άνοιγμα».
Δερμιτζάκης: Να ανοίξουν σχολεία, εστίαση, καταστήματα με έξυπνα μέτρα

Ο κ. Δερμιτζάκης είπε ότι είναι απαραίτητη η παράταση του lockdown για δύο εβδομάδες προκειμένου να φανούν τα αποτελέσματά του και να πέσουν τα κρούσματα κάτω από τα 1.000 ημερησίως.

Πρότεινε την εφαρμογή πιο «έξυπνων» μέτρων που θα διοχετεύουν τη δραστηριότητα των πολιτών σε πιο στοχευμένες δραστηριότητες. «Να το πω απλά, αντί να πάει κάποιος στο παγκάκι με έναν φίλο του να πιει ένα καφέ, να κάτσουν σε ένα τραπέζι έξω», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.

Ειδικότερα ο κ. Δερμιτζάκης προτείνει άνοιγμα όλων των σχολείων, των καφέ και των εστιατορίων μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικά μέτρα και για παράδειγμα έως τις 7 το απόγευμα, ενώ τα καταστήματα να ανοίξουν αποκλειστικά με ραντεβού -το λεγόμενο click in shop.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς τόνισε ότι ενδεχομένως θα έπρεπε πριν από τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν ευπαθείς ομάδες, δηλαδή εκείνοι που γεμίζουν τα νοσοκομεία και εκθέτουν σε κίνδυνο τους υγειονομικούς.