: Σύμφωνα με νέα  ενημέρωση του ΠΑΣΑΔ, ισχύουν τα εξής αναφορικά με: προκήρυξη ειδικής αγωγής , νέο , άνοιγμα ειδικής αγωγής.

Αναλυτικά η ενημέρωση:

Επειδή λαμβάνουμε καθημερινά μηνύματα συναδέλφων που αγωνιούν για το πότε θα ανοίξουν οι πίνακες της ειδικής αγωγής έχουμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, οι υπάρχοντες πίνακες της ειδικής αγωγής «ισχύουν έως τη λήξη του δεύτερου σχολικού έτους που έπεται της λήξης του σχολικού έτους κατά το οποίο έλαβε χώρα η δημοσίευση τους στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Οι πίνακες της ειδικής αγωγής πήραν ΦΕΚ το σχολικό έτος 2019-2020 συνεπώς ισχύουν για τα σχολικά έτη 2020-2021 και 2021-2022.

Η εκτίμηση μας είναι ότι η νέα προκήρυξη κατάταξης θα βγει την άνοιξη ή το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Προς το παρόν, δε φαίνεται να έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες ώστε να βγει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπρόσθετα δεν έχει υπάρξει (τουλάχιστον μέχρι τώρα) συζήτηση για αλλαγή του υπάρχοντος τρόπου κατάταξης στους πίνακες (προσοντολόγιο). Για το ζήτημα αυτό θα ξέρουμε περισσότερα από το νέο έτος.

ΕΣΠΑ (2014-2020)
Όπως έχει φανεί και στην πράξη, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ είχαν αρχίσει να εξαντλούνται ήδη από τον Οκτώβριο. Για αυτό οι τελευταίες φάσεις αναπληρωτών έγιναν με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού και περιελάμβαναν μικρό αριθμό προσλήψεων κυρίως σε κενά «εκπαιδευτικών τάξης».

Νέο ΕΣΠΑ (2021-2027)
Οι πιστώσεις του νέου δεν είναι ακόμα διαθέσιμες και ενώ στην αρχή υπήρχε αισιοδοξία, πιθανώς φαίνεται πως θα καθυστερήσει να συμβεί αυτό για κάποιους μήνες. Δεν είναι εφικτό να γίνει εκτίμηση πότε θα ξεκινήσει η χρηματοδότηση της εκπαίδευσης με το Νέο ΕΣΠΑ. Το σίγουρο είναι πως μέχρι να γίνει αυτό οι προσλήψεις αναπληρωτών θα γίνονται με κονδύλια του τακτικού προϋπολογισμού, θα είναι περιορισμένες και θα αφορούν κυρίως κενά που προκύπτουν από παραιτήσεις και άδειες.
Θα παρακολουθούμε στενά τα παραπάνω θέματα και για οτιδήποτε νεότερο θα ενημερώσουμε.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ