Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στον υπολογισμό των συντάξεων, –  Ο πρωθυπουργός θα «εγγυηθεί» από το βήμα της ΔΕΘ -όταν βρεθεί τις επόμενες ημέρες- τη «γενναία» , οι οποίες για το 2024 θα είναι διασυνδεδεμένες με τον υπάρχοντα μηχανισμό «προσδιορισμού αύξησης», που σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα λάβουν τον εκτιμώμενο πληθωρισμό 3,9% και τη διόρθωση από τη φετινή χρονιά που θα κυμαίνεται στη 0,30-0,50 μονάδα.

Σύμφωνα με τα Παραπολιτικά, από το 2025 πρόκειται να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού, καθώς οι αυξήσεις θα γίνονται με βάση την πορεία των μισθών, γεγονός που θα ενισχύσει αισθητά τις αποδοχές των συνταξιούχων, καθώς οι μισθοί, σε αντίθεση με τις συντάξεις, έχουν άλλη (ταχύτερη) πορεία αύξησης.

Νόμος Βρούτση

Οι υπουργοί Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, και Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, αναμένεται να ενεργοποιήσουν με διαπιστωτική πράξη τη διάταξη από την ισχύουσα νομοθεσία, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος τρόπος καθορισμού των συντάξιμων αποδοχών που θα λαμβάνονται υπόψη για την ανταποδοτική σύνταξη.

Σύμφωνα με τον νόμο Βρούτση, από 1/1/2025 και εφεξής το ανώτατο όριο των ασφαλιστέων αποδοχών προσαυξάνεται κατ’ έτος κατά τον δείκτη μεταβολής μισθών και όχι με τιμαριθμοποίηση των μισθών και σύνδεσή τους με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, που είναι η μέθοδος που θα ισχύει έως και το 2024. Ο δείκτης αυτός θα δείχνει πόση ήταν η αύξηση του μέσου μισθού για το σύνολο της οικονομίας κάθε χρόνο από το 2002 και μετά και κατά την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Μισθών και θα αναπροσαρμόζει τις συντάξιμες αποδοχές των ασφαλισμένων που θα αποχωρούν από την 1η Ιανουαρίου 2025 και μετά.

Ο νόμος προέβλεπε την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης από το 2021, αλλά επειδή δεν μπορούσε να τον προσδιορίσει η ΕΛ.ΣΤΑΤ., πήρε αναβολή για να εφαρμοστεί από 1/1/2025.

Με το σημερινό σύστημα υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών οι ασφαλισμένοι κερδίζουν μόνο τις χρονιές που ο πληθωρισμός είναι υψηλός. Με την αλλαγή που θα ισχύσει από το 2025, οι ασφαλισμένοι που θα βγουν στα έτη 2025-2028 θα πάρουν μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη, καθώς θα υπολογιστεί με μισθούς αυξημένους κατά 4,5% με 5% ετησίως.

Αναπροσαρμογή

Σύμφωνα με το άρθρο 24 του Ν. 4670/2020, η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών, για το διάστημα έως και το 2024, διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2025 και εφεξής διενεργείται με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Με κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες και η διαδικασία της εφαρμογής του δείκτη μεταβολής μισθών της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών.