Στα μεγάλα στοιχήματα της νέας χρονιάς για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας συγκαταλέγεται η βελτίωση της εισπραξιμότητας του νέου υπερ-ταμείου ΕΦΚΑ.

Στους κόλπους των περίπου 8.500 εργαζόμενων στα ταμεία κύριας ασφάλισης επικρατεί αναβρασμός σχετικά με το μέλλον τους στον ΕΦΚΑ, κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει και την απόδοσή τους. Ο κ. Πετρόπουλος δεσμεύθηκε ότι κανείς δεν περισσεύει και δήλωσε πως περίπου 1.000 θα στελεχώσουν τα 11 Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Ασφάλισης (ΠΕΚΑ), προκειμένου να διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ανασφάλιστη εργασία και την μη καταβολή εισφορών, αναδεικνύοντας την εισφοροδιαφυγή ως ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό σύστημα.

Με δεδομένο μάλιστα τον φόβο για αύξηση της εισφοροδιαφυγής, εξαιτίας των υπέρογκων ασφαλιστικών αλλά και φορολογικών βαρών που καλούνται να πληρώσουν κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, εντός του Ιανουαρίου αναμένονται να εκδοθούν τα πρώτα ειδοποιητήρια καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, 20% για κύρια σύνταξη και 6,95% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Οι πληρωμές για τις εισφορές Ιανουαρίου θα πρέπει να γίνουν έως το τέλος Φεβρουαρίου, με την κ. Αχτσιόγλου να ξεκαθαρίζει ότι για πρώτη φορά μετά την ψήφιση του πρόσφατου νόμου, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να καταβάλλουν μέρος και όχι το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών. Τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις για τις εισφορές που θα καθίσταται ληξιπρόθεσμες, θα υπολογίζονται πλέον, επί του υπολειπόμενου ποσού.

Κάθε ασφαλισμένος, θα μπορεί, όταν ανοίξει το σύστημα, με τους κωδικούς TAXIS να διαπιστώνει το ύψος των εισφορών που αντιστοιχούν σε κάθε μήνα, με βάση για τουλάχιστον τους πρώτους έξι μήνες του 2017, το εισόδημα του 2015, καθώς είναι το μόνο διαθέσιμο εισόδημα που έχει βεβαιωθεί.

Ειδικά για τους αγρότες και τους δικηγόρους που εντός του 2017 θα κληθούν να πληρώσουν εισφορές και για το 2016, ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε πως θα υπάρξει ειδική μέριμνα ώστε να μην εφαρμοστεί κανένας διωκτικός μηχανισμός σε βάρος τους.

Το ίδιο ισχύει και για τις εισφορές που αντιστοιχούν στο τελευταίο δίμηνο του 2016 για τον ΟΑΕΕ, για τις οποίες σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας θα εξακολουθήσει να ισχύει η προϋφιστάμενη διαδικασία, δηλαδή οι ασφαλισμένοι θα τις καταβάλουν με τον τρόπο που τις κατέβαλαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Στην πράξη βέβαια, κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα, εντός του Φεβρουαρίου, οι αυτοαπασχολούμενοι να κληθούν να καταβάλλουν εισφορές 3 μηνών (Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2016 με το παλαιό σύστημα και Ιανουαρίου 2017 με το νέο). Οι δικηγόροι θα κληθούν να καταβάλλουν εισφορές και για το 2016 και για το 2017, ενώ οι αγρότες θα πρέπει να πληρώσουν εισφορές για το β’ εξάμηνο του 2016 και για όλο το 2017.

Τα μπλοκάκια

Μεγάλη παραμένει η σύγχυση για το θέμα των εισφορών εργαζόμενων σε έως δύο εργοδότες, που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Η σχετική εγκύκλιος δεν έχει ακόμη εκδοθεί, ενώ υψηλόβαθμα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι ακόμη και αν εκδοθεί εντός των ημερών, όπως ανακοίνωσε ο κ. Πετρόπουλος, δεν πρόκειται να ρίξει άπλετο φως σε μια σειρά από γκρίζα σημεία.

Τέτοια είναι, για παράδειγμα, πως θα μπορεί ο εργαζόμενος να πείσει τον εργοδότη του να αναλάβει την καταβολή εργοδοτικής εισφοράς χωρίς τα δύο μέρη να καταλήξουν είτε στη λήξη της συνεργασίας τους, είτε στην δικαστική επίλυση των διαφορών τους, πως θα διασφαλίζεται ο εργοδότης ότι ο εργαζόμενος δεν έχει περισσότερους εργοδότες, αλλά και πότε υποκρύπτεται σχέση εξαρτημένης εργασίας και πότε πρόκειται για “διαρκή σχέση παροχής υπηρεσιών” όπως αναφέρει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα πάντως με την γενική γραμματέα κοινωνικής ασφάλισης Στέλλα Βρακά, στόχος του υπουργείου είναι η δημιουργία μιας ενιαίας πλατφόρμας αναγγελίας τέτοιων συμβάσεων, για όσους έχουν έως δύο εργοδότες και αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, έτσι ώστε να καταστεί εφικτός ο επιμερισμός των εισφορών σε 13,3% στους εργοδότες και 6,67% στους εργαζόμενους.

Ο νέος φορέας πάντως κάνει ποδαρικό με ασφαλιστικές και διοικητικές εκκρεμότητες, ελλείμματα που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ και προίκα τις παθογένειες και τα προβλήματα του παρελθόντος.