Μεγάλο παζάρι Κατρούγκαλου – δανειστών για τα εργασιακά

Μεγάλο παζάρι Κατρούγκαλου – δανειστών για τα εργασιακά

Τη θεσμοθέτηση ακόμη πιο ευέλικτων μορφών απασχόλησης, σε περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις βρίσκονται ένα βήμα πριν από τις ομαδικές απολύσεις και το λουκέτο, εξετάζει να νομοθετήσει ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, προσφέροντάς το στους δανειστές –και κυρίως στο ΔΝΤ- ως αντάλλαγμα, προκειμένου να εξασφαλίσει την επαναφορά αλλά και την επέκταση των κλαδικών κυρίως συλλογικών συμβάσεων.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Realnews, ο Γ. Κατρούγκαλος προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των δανειστών για τα εργασιακά, που αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, έχοντας ως κόκκινη γραμμή να μην θιγούν περαιτέρω τα δικαιώματα των εργαζομένων, να μην αλλάξει το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων έως ότου εκδοθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μετά την προσφυγή κατά του «βέτο» στις ομαδικές απολύσεις στην ΑΓΕΤ-Ηρακλής της Lafarge, αλλά και να αποκατασταθεί το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Βέλη στη φαρέτρα του υπουργού Εργασίας αποτελούν η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, αλλά και το πόρισμα της Επιτροπής «σοφών» για τα εργασιακά, προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί το καθεστώς της ανταπεργίας (lock out), να μην αλλάξει τρόπος προκήρυξης απεργίας, αλλά και να επανέλθει ο καθορισμός του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους.

Ο Γ. Κατρούγκαλος θα ζητήσει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, κυρίως σε κλαδικό επίπεδο, καθώς η χώρα μας είναι η μοναδική στην Ε.Ε. όπου η πλειοψηφία των εργαζομένων αμείβεται μέσω ατομικών συμβάσεων.

Ως αντάλλαγμα για την βελτίωση της καθημερινότητας χιλιάδων εργαζομένων με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της επέκτασης τους, ο κ. Κατρούγκαλος εξετάζει την υιοθέτηση της πρότασης της πλειοψηφίας της Επιτροπής «σοφών» για την εφαρμογή της «short time work», -δηλαδή της εργασίας μειωμένου ωραρίου- προκειμένου να αποτραπούν οι ομαδικές απολύσεις.

Σύμφωνα με το πόρισμα, η εργασία μειωμένου ωραρίου πρέπει να είναι ευέλικτη και να καλύπτει τις ανάγκες της επιχείρησης που βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική θέση. Αυτό σημαίνει ότι η ημερήσια ή εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας μπορεί να είναι και μηδενική.

googlenewsΑκολουθείστε το iPaidia στο Google News

Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !