Όλο το προηγούμενο διάστημα, οι σπουδαστές των και των κινητοποιούμαστε ενάντια στο νόμο της κυβέρνησης που υποβαθμίζει τις σπουδές μας, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Σπουδαστών ΔΙΕΚ Αττικής.

Η ανακοίνωση:

Ειδικά στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ υποβαθμίζεται παραπάνω το πτυχίο – από το Επίπεδο 4 στο Επίπεδο 3-και μάλιστα μετά από εξετάσεις πιστοποίησης στον ΕΟΠΠΕΠ δημιουργώντας πολύ χειρότερους όρους σπουδών και δουλειάς.

Ο νόμος για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση δεν ήρθε για να «αναβαθμίσει» τις σπουδές μας, όπως έλεγε η κυβέρνηση, αλλά για να υποβαθμίσει τη ζωή και το μέλλον μας!

Μάλιστα η κυβέρνηση όχι μόνο ψήφισε αυτό το νόμο μέσα σε συνθήκες που οι σχολές μας είναι κλειστές, αλλά κάνει και ότι δεν ακούει όλο αυτό το διάστημα τα δίκαια αιτήματά μας για να καταργηθεί ο νόμος υποβάθμισης των σχολών μας, αλλά και για να ανοίξουν οι σχολές εδώ και τώρα με όλα τα μέτρα προστασίας για την πραγματοποίηση των μαθημάτων, των εργαστηρίων, της μαθητείας και της πρακτικής άσκησης, όλων όσων είναι απαραίτητα για να μάθουμε την ειδικότητά μας και να ανταπεξέλθουμε στην εργασία μας, για να μην πάει πιο πίσω ο προγραμματισμός που είχαμε στη ζωή μας αφού καθυστερεί η μαθητεία.

Έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος από τις σπουδές μας, ήδη μαθαίνουμε την ειδικότητά μας από την οθόνη! Δεν είναι τυχαίο που πάρα πολλοί σπουδαστές έχουν απογοητευτεί από την κατάσταση και φτάνουν μέχρι και σε σημείο να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, με αποτέλεσμα να παρατάνε το όνειρό τους και τα σχέδιά τους για το μέλλον!

Δεν πάει άλλο! Διεκδικούμε εδώ και τώρα το άνοιγμα των σχολών!

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

– Να καταργηθεί ο νόμος υποβάθμισης των σπουδών μας για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση!

– Να μην ισχύσει ο νόμος τουλάχιστον για τους σπουδαστές που ήδη φοιτούν στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ!

– Να ανοίξουν οι σχολές μας με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας σπουδαστών και εκπαιδευτών, τουλάχιστον να πραγματοποιηθούν διά ζώσης τα εργαστηριακά μαθήματα από το εαρινό εξάμηνο!

– Να εξασφαλιστεί εισόδημα για τους σπουδαστές των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ για όσο καιρό βρίσκονται σε αναστολή οι συμβάσεις Μαθητείας. Να αντιμετωπιστεί η όποια καθυστέρηση άμεσα!

– Να σταματήσει το μαρτύριο της αναμονής! Να ξεκινήσουν τώρα οι πρακτικές ασκήσεις! Πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση με ουσιαστική εποπτεία από το υπουργείο. Όλοι οι σπουδαστές που κάνουν πρακτική να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη, τα ένσημα να υπολογίζονται για τη σύνταξη και να αμείβονται με βάση τη ΕΓΣΣΕ ή των κλαδικών συμβάσεων (όπου υπάρχουν).

Για τη συνέχεια της δράσης, ο ΣΥ.Σ.Δ.ΙΕΚ Αττικής μαζί με την Επιτροπή Αγώνα Σπουδαστών ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Αττικής καλούμε στα εξής:

· Παράσταση διαμαρτυρίας και συνάντηση κατόπιν αιτήματος που ήδη έχει κατατεθεί με την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Νίκη Κεραμέως και τον Γ.Γ Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Δια Βίου Μάθησης κ. Βούτσινο στο υπουργείο Παιδείας την Τετάρτη 14/4 στις 11.00. Σκοπός της συνάντησης είναι να θέσουμε τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, τόσο οι σπουδαστές των Δ.ΙΕΚ όσο και οι σπουδαστές των ΕΠΑΣ, ιδιαίτερα το ζήτημα της υποβάθμισης του πτυχίου των σπουδαστών στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ με το νέο νόμο της κυβέρνησης με σκοπό να υπάρξει ρύθμιση που να μην ισχύει τουλάχιστον για τους μαθητές των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ που φοιτούν τώρα στις σχολές.

· Παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή την Παρασκευή στις 12.00 και στη συνέχεια συνέντευξη Τύπου του Δ.Σ. του ΣΥ.Σ.ΔΙΕΚ και της Επιτροπής  Αγώνα των Σπουδαστών στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ.