Ο ενημερώνει για την λειτουργία των στις

Αναλυτικά:

“Στο ενημερωτικό μας της 17ης Αυγούστου, στην δεύτερη παράγραφο που αφορά τις ΔΥΕΠ αναφέρεται:

“Για τους Νηπιαγωγούς φαίνεται πως υπάρχει κώλυμα καθώς η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δεν δέχεται τη λειτουργία νηπιαγωγείων στις δομές κι εξετάζεται εναλλακτικά η δημιουργική απασχόληση ως πρόγραμμα.”

Το προαναφερθέν, που αποτέλεσε τμήμα συνολικής ενημέρωσης, θορύβησε, δικαίως, τους νηπιαγωγούς που ήρθαν σ’ επικοινωνία μαζί μας και μας ενημέρωσαν πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου ήρθε σ’ επαφή με την Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες και στη συζήτηση για όλα τα παραπάνω με την κυρία Σαββοπούλου, του επιβεβαιώθηκε πως δεν υπάρχει αντίθεση της ΥΑ με τη λειτουργία των Νηπιαγωγείων στις Δομές, το οποίο και επισημαίνεται στην παρακάτω επιστολή που μας απέστειλε αργότερα:

Αγαπητέ κύριε Θεμέλη,

H εκπαίδευση είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) προάγει την πλήρη πρόσβαση στην εκπαίδευση για κάθε παιδί. Στηρίζουμε οποιοδήποτε μέτρο του αρμόδιου Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προωθεί την ένταξη των παιδιών προσφύγων στο επίσημο σύστημα εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας Νηπιαγωγείων για τα παιδιά που διαμένουν ακόμα σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων.

Για τα παιδιά που έχουν ξεριζωθεί λόγω του πολέμου και των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η επιστροφή στην τάξη αποκαθιστά την ελπίδα και την αξιοπρέπεια. Τα παιδιά πρόσφυγες αξίζουν να βρίσκονται στο σχολείο με τους συνομήλικούς τους, αντί να συνεχίζουν να χάνουν την παιδική τους ηλικία.

Η Υ.Α. έχει στηρίξει την έναρξη λειτουργίας Νηπιαγωγείων στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, μεταξύ άλλων, μέσα από τη δωρεά προκατασκευασμένων οικίσκων για τη στέγασή τους, καθώς η άμεση πρόσβαση στο σχολείο είναι κρίσιμης σημασίας, μέχρι να βρεθούν μακροπρόθεσμες λύσεις για τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Η Ύπατη Αρμοστεία θα συνεχίσει να στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους εταίρους της για την αξιοπρεπή στέγαση των αιτούντων άσυλο στον αστικό ιστό και το σταδιακό κλείσιμο των χώρων προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, που θα επιτρέψει επίσης στα παιδιά πρόσφυγες να ενταχθούν ομαλά στο επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα και την κοινωνική ζωή.

Με εκτίμηση,

Εύα Σαββοπούλου

Για το ίδιο τώρα και το Υπουργείο προχώρησε στο παρακάτω δελτίο τύπου:

“18-08-17 Απάντηση σε δημοσίευμα για τη λειτουργία Νηπιαγωγείων στις ΔΥΕΠ”

Με αφορμή δημοσίευμα σχετικά με τη λειτουργία Νηπιαγωγείων στις Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) που φέρεται να έχει ως συντάκτη τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αναπληρωτών Δασκάλων (ΠΑΣΑΔ), το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων διευκρινίζει:

Η λειτουργία των Νηπιαγωγείων για τους πρόσφυγες, όπως και κάθε άλλη εκπαιδευτική διαδικασία που αφορά αυτόν τον πληθυσμό, αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και δρομολογείται ώστε να ξεκινήσει κανονικά τη νέα σχολική χρονιά.”

Χωρίς να επεκταθούμε περαιτέρω στο θέμα, δηλώνουμε πως ο ΠΑΣΑΔ, όπως είναι εύλογο, θα παρακολουθεί πλεον εκ του σύνεγγυς και μέσω και της ΥΑ του ΟΗΕ, τα τεκταινόμενα, αφού όλα όσα έγιναν το απαιτούν (ο προσεκτικός αναγνώστης θα καταλάβει το γιατί).

Κλείνοντας δεν μπορούμε ν αφήσουμε ασχολίαστο το δελτίο τύπου του Υπουργείου καθώς σ’ αυτό αναφέρεται :

… Η λειτουργία των Νηπιαγωγείων για τους πρόσφυγες, όπως και κάθε άλλη εκπαιδευτική διαδικασία που αφορά αυτόν τον πληθυσμό, αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων….

Και θα θέλαμε να ρωτήσουμε τον Υπουργό, αυτό ο ΟΑΕΔ το ξέρει;”