Στόχος του ήταν η ανάδειξη εκ μέρους των της ιδιαίτερης αξίας που έχει η ζωή χωρίς κάπνισμα, απαλλαγμένη από κάθε είδους εξαρτήσεις.

Μαθητές σχολείων από όλη την Ελλάδα ήταν οι πρωταγωνιστές του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε το μαθητικό έτος 2020-21 με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας. Το θεματικό πεδίο του διαγωνισμού αφορούσε το κάπνισμα και τις βλαπτικές συνέπειες για τους ενεργούς και παθητικούς καπνιστές (ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες).

Στόχος του ήταν η ανάδειξη εκ μέρους των μαθητών της ιδιαίτερης αξίας που έχει η ζωή χωρίς κάπνισμα, απαλλαγμένη από κάθε είδους εξαρτήσεις. Η μεγάλη συμμετοχή των μαθητών με πάνω από 300 ζωγραφικά έργα από 60 σχολεία της χώρας ήταν το καλύτερο επιστέγασμα για ένα διαγωνισμό που κάθε χρόνο έχει μεγάλη ανταπόκριση. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου 2021) η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία θα βραβεύσει με συμβολικό χρηματικό έπαθλο τρία επιλεγμένα ζωγραφικά έργα από τα εκατοντάδες έργα μαθητών που συμμετείχαν, ενώ θα σταλούν έπαινοι σε όλα τα σχολεία, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Τα τρία βραβευθέντα έργα προέρχονται από το 2ο Δ.Σ Σκύδρας, 5ο Δ.Σ Σπάρτης και το 14ο Δ.Σ Πολίχνης Θεσσαλονίκης. Κριτική επιτροπή αποτέλεσαν μέλη του Επιμελητήριου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας τα οποία συνέδραμαν στην επιλογή των έργων. Τέλος, για την επόμενη σχολική χρονιά, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σχεδιάζει την πραγματοποίηση Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Φωτογραφίας με θεματική το κάπνισμα.