: Διαβάστε στο iPaidia.gr το νέο χρονοδιάγραμμα που θα οδηγήσει στις αλλά και τους παράγοντες, των οποίων οι ανακοινώσεις καθυστερούν, που θα επηρεάσουν την εισαγωγή των υποψηφίων στα Πανεπιστήμια.

Ελπίδα Οικονομίδη-

Η ρευστή κατάσταση που προκύπτει από τις συνέπειες της πανδημίας οδηγεί σε μία ακόμα αναδιάταξη του προγραμματισμού για τις φετινές Πανελλήνιες, όπως έχει γράψει παλαιότερα το iPaidia.gr.

Με μία που κατατέθηκε χθες, η ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων για το 2021 μετατίθεται έως και τις 15 Μαΐου, όπως ακριβώς είχε γίνει και πέρσι, που σημειώθηκε καθυστέρηση κατά την ανακοίνωσή τους.

Οι της Γ’ Λυκείου, που μόλις πριν μία εβδομάδα επέστρεψαν στα , με στόχο να καλύψουν δια ζώσης κενά και ελλείψεις από την πολύμηνη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, ελάχιστα γνωρίζουν ακόμα για τους παράγοντες  που θα καθορίσουν σε ένα μεγάλο βαθμό την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια.

Μετατίθεται για μετά το Πάσχα και συγκεκριμένα μέχρι τις 15 Μαΐου η προθεσμία εντός της οποίας το θα αποφασίσει τον αριθμό .

Στην περίπτωση που προκύψουν αλλαγές στον αριθμό, αυτές θα επηρεάσουν κυρίως της υψηλόβαθμες και μεσαίας βαθμολογίας και τμήματα και ιδίως όσους διεκδικούν μία θέση σε αυτές.

Εν αναμονή βρίσκονται οι υποψήφιοι και για την ανακοίνωση των αποφάσεων των για τον ορισμό συντελεστή που θα συμβάλει στην διαμόρφωση της .

Χαμηλόβαθμες σχολές και τμήματα αναμένεται να επιλέξουν τον χαμηλότερο συντελεστή (0,8), ώστε να αποκλείσουν όσο το δυνατόν λιγότερους υποψηφίους, υπό τον φόβο άλλωστε ότι μπορεί να βρεθούν ακόμα και χωρίς καθόλου ή με ελάχιστο αριθμό, που δεν θα κάνει βιώσιμη την παρουσία τους στον ακαδημαϊκό χάρτη.

Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί οι συντελεστές μόνο για τις .

Φέτος, μία ακόμη αλλαγή είναι η προσθήκη ενός ακόμα μηχανογραφικού στις επιλογές των υποψηφίων, Το παράλληλο μηχανογραφικό θα είναι μια εναλλακτική λύση για όσους δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια και θα προσφέρει μια δίοδο προς τα δημόσια ΙΕΚ.

Από τον Σεπτέμβρη στον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας είναι και η ίδρυση πειραματικών καθώς και ο εμπλουτισμός των ειδικοτήτων.

Μέχρι τις 30 Μαΐου θα έχει ανακοινωθεί ο αριθμός των εισακτέων ανά ΙΕΚ, με την επιλογή από τους υποψηφίους να γίνεται μετά τη συμπλήρωση του .

Με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Παιδείας να περιλαμβάνει την διεξαγωγή των Πανελληνίων στα μέσα Ιουνίου (σ.σ. πολύ πιθανόν στις 14 του μηνός), οι βαθμοί αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές Ιουλίου ενώ στα μέσα του ίδιου μήνα θα ξεκινήσουν οι διαδικασία συμπλήρωσης του δελτίου.