Σχολεία – Κρούσματα: Πόσα παιδιά βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό μέσα σε μία εβδομάδα

Σχολεία – Κρούσματα: Πόσα παιδιά βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό μέσα σε μία εβδομάδα

: Τα σε παιδιά κάτω των 17 ετών έφτασαν τις 2.000 –  Τα που ξεκίνησαν την προηγούμενη Κυριακή βοήθησαν στον εντοπισμό τους.

Το διάστημα 12-18/4 εντοπίστηκαν 1975 άτομα στην ηλικιακή ομάδα μέχρι 17 ετών, σε σύνολο 19868 νέων , ήτοι ποσοστό της τάξης του 10%.

Το επταήμερο που είχε προηγηθεί είχαν διαπιστωθεί 1480 νέα κρούσματα στις νεαρές ηλικίες σε σύνολο 20.114 νέων κρουσμάτων ήτοι ποσοστό 7,36%. Η αύξηση των κρουσμάτων σε ηλικίες μέχρι 17 ετών μέσα σε μια εβδομάδα λοιπόν υπολογίζεται στο 33,4%.

Τα στοιχεία πάντως προκαλούν σημαντικό προβληματισμό σε δύο κατευθύνσεις. Αφενός θεωρείται φτωχή η «συγκομιδή» στον εντοπισμό ασυμπτωματικών παιδιών, από τις στιγμή που έχουν διανεμηθεί σε αυτά πάνω από 600.000 self test (τα οποία έχουν ήδη γίνει και αν χρειάστηκε επανελέγχθηκαν. Αφετέρου το χρήσιμο εργαλείο των ίσως να έπρεπε να χρησιμοποιηθεί μια εβδομάδα προ του ανοίγματος των σχολείων ώστε ενεργά κρούσματα να έχουν εντοπιστεί νωρίς και να έχει επίσης αποτυπωθεί η εικόνα της διασποράς σ’ αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Ανέκαθεν οι επιστήμονες ζητούσαν τους εντατικούς και εκτεταμένους ελέγχους του πληθυσμού πριν να ανοίξουν κοινωνικές δραστηριότητες. Θα έπρεπε λοιπόν πρώτα να έχει εξεταστεί επιδημιολογικά η ομάδα των μαθητών λυκείου και μετά να ανοίξουν τα σχολεία. Όμως η Κυβέρνηση αποφάσισε αυτό να γίνει ταυτόχρονα.

Να επαναλάβουμε ακόμη ότι ο ΕΟΔΥ ουδέποτε δημοσιοποίησε στοιχεία σχετικά με την ηλικιακή αλλά και γεωγραφική κατανομή των διενεργούμενων τεστ. Επίσης με ενδιαφέρον αναμένουμε και τα συγκεντρωτικά στοιχεία από τη διενέργεια των self test τα οποία συγκεντρώνονται στην ειδική πλατφόρμα, σύμφωνα με το news247.

Επιτροπή χωρίς ενημέρωση

Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν έχει σχετική ενημέρωση για την επιδημιολογική εικόνα στις νεαρές ηλικίες, οι οποίες μάλιστα φαίνεται να «κατηγορούνται» για τα συνεχή κορονοπάρτι. Μάλιστα υπάρχουν πολλές αναφορές ότι η ενδοοικογενειακή μετάδοση έχει ξεκινήσει από τα νεαρότερα μέλη της οικογένειας.

Πάντως η επιστημονική κοινότητα υπερασπίζεται την σημαντική αξία των self test. Μάλιστα την Παρασκευή ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι μέχρι τις 16/4, 10.168 φαρμακεία διέθεσαν 970.814 self-test σε πολίτες. Επίσης 102 φαρμακαποθήκες υπέβαλαν αρχεία αποστολών στο σύστημα και έχουν διατεθεί 2.261.387 τεμάχια self-test στα φαρμακεία.

 

Πότε κλείνουν τα σχολεία για Πάσχα – Τι θα γίνει με τα self test

Αρνητές self test: Νέο περιστατικό σε σχολείο

Σχολεία: Αυξήθηκαν τα λύκεια με κρούσματα κορονοϊού

googlenewsΑκολουθείστε το iPaidia στο Google News

Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !