: Οι αλλαγές που φέρνει η –  Τι είπε η Υπουργός Παιδείας, κ. Κεραμέως για τις , την ενδεχόμενη μείωση ύλης αλλά και για την

Ασημίνα Ρούσσου, Ελπίδα Οικονομίδη-

Τι είπε η υπουργός για την

Η υπουργός Παιδείας μιλώντας στα ΝΕΑ, αναφέρθηκε τόσο στις πανελλαδικές όσο και στην .

«Η πιθανότητα παράτασης της σχολικής χρονιάς εντός του Ιουνίου βρίσκεται μεταξύ των σεναρίων που εξετάζουμε. Η τηλεκπαίδευση προχωρά, ωστόσο είναι σαφές και ότι δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη διά ζώσης εκπαίδευση και ότι δεν μπορεί να αποτελέσει μακροπρόθεσμη λύση» τόνισε για να προσθέσει.

«Συνιστά λύση ανάγκης όταν για αντικειμενικούς λόγους δεν είναι εφικτή η διά ζώσης εκπαίδευση. Από τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό οι αποφάσεις μας, που θα ανακοινωθούν, όπως και πέρυσι, αργότερα μέσα στο , σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και κατόπιν των εισηγήσεων των ειδικών».

Η κυρία Κεραμέως έκανε σαφές πως θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες λύσεις που θα απαιτηθούν. «Δεν θα διστάσουμε να προσαρμόσουμε οποιαδήποτε πτυχή της εκπαιδευτικής διαδικασίας χρειαστεί προς όφελος των μαθητών και των εκπαιδευτικών μας, είτε πρόκειται για τυχόν τροποποιήσεις στις προαγωγικές εξετάσεις είτε για την παράταση του έτους είτε για την περικοπή της ύλης – στην οποία, όσον αφορά τις , έχουμε ήδη προβεί, προκειμένου να στηρίξουμε τους υποψηφίους μας που δοκιμάζονται διπλά εξαιτίας του κορονοϊού.

Οι πιθανές ημερομηνίες για τις

Πριν λίγες ημέρες, η υπουργός Παιδείας είχε αποκαλύψει ότι οι θα διεξαχθούν εντός του Ιουνίου ενώ στη συνέντευξή της στα ΝΕΑ προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, υποστηρίζοντας ότι θα ξεκινήσουν πιθανότατα στις 15 Ιουνίου.

Όσον αφορά την – που αναφέρεται να φέρει ανατροπές σε χιλιάδες υποψηφίους των πανελλαδικών – τόνισε ότι προβλέπει ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

«Οταν επιτρέπουμε να εισάγεται κάποιος με βαθμό 1/20 στο Πανεπιστήμιο, κοροϊδεύουμε πρώτα τον ίδιο τον φοιτητή γιατί οι πιθανότητες να φοιτήσει και να αποφοιτήσει είναι πολύ χαμηλές. Κοροϊδεύουμε, όμως, και τους άλλους φοιτητές που πάσχισαν να επιτύχουν υψηλότερες επιδόσεις για την εισαγωγή τους στο ίδιο τμήμα, αλλά και τον έλληνα φορολογούμενο που καταβάλλει φόρους για φοιτητές που πιθανότατα δεν θα αποφοιτήσουν.

Παρατηρείται στη χώρα μας το παράδοξο να έχουμε έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς στην Ευρωπαϊκή Ενωση και παράλληλα – με απόσταση – τον χαμηλότερο δείκτη αποφοίτησης. Κάθε χρονιά που περνάει με αυτό το σύστημα, αφήνουμε τμήμα μιας γενιάς να χαραμίζεται, γι’ αυτό και είναι σημαντικό η αλλαγή αυτή να εφαρμοστεί κανονικά από φέτος. Η κοινωνία απαιτεί λύση σε αυτή την παθογένεια.

Με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή τον περασμένο μήνα, υπογραμμίστηκε ακόμη περισσότερο η ύπαρξη εναλλακτικών για τους νέους μας: ένα που οδηγεί σε σπουδές σε ΑΕΙ, αλλά και ένα παράλληλο Μηχανογραφικό που, σε συνέχεια της αναβάθμισης των δομών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, οδηγεί σε δημόσια, δωρεάν, ποιοτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Με την ευκαιρία, να αποσαφηνίσω ότι οι αλλαγές που θεσμοθετήθηκαν αναφορικά με τη βάση εισαγωγής δεν επηρεάζουν την προετοιμασία των υποψηφίων, αλλά επιδρούν στην κατάταξη των υποψηφίων αφότου έχουν ολοκληρωθεί οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα».

Πώς θα επηρεάσει η ΕΒΕ

Δείτε αποκλειστικά στο iPaidia.gr, την έρευνα της επιστημονικής ομάδας της LABORA για τα τμήματα που βρίσκονται στο όριο, με την θέσπιση της και εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν περισσότερο στην μεταβολή της βάσης τους.

Η έρευνα της επιστημονικής ομάδας της LABORA, που παρουσιάζει αποκλειστικά το iPaidia.gr χαρτογραφεί , τα οποία ενδέχεται να δεχτούν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από την θέσπιση της . Τα παρακάτω τμήματα, ανά επιστημονικό πεδίο, καταγράφουν την τελευταία τριετία διακυμάνσεις στη βάση τους που κινούνται στα 10.000 μόρια, με το νέο να οδηγήσει μερικά σε μεγάλη άνοδο της βάσης τους ή αντιθέτως κάποια άλλα σε περιορισμένο ή και μηδενικό αριθμό εισακτέων.

1ο πεδίο-Ανθρωπιστικές, Κοινωνικές και Νομικές Σπουδές

Ένα μεγάλο μέρος των τμημάτων κινείται σε των 10.000 και σχετικά λίγα τμήματα σε σχέση με τα υπόλοιπα πεδία βρίσκονται τα τελευταία χρόνια κάτω από το όριο των 9.000 μορίων, το οποίο θα ήταν ένα όριο της την τελευταία 3ετία, σύμφωνα με την μελέτη της επιστημονικής ομάδας της LABORA. Συνοπτικά, θα ξεχωρίζαμε τα παρακάτω τμήματα:

Τα ξενόγλωσσα τμήματα (Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής, Ισπανικής) παρουσιάζουν διαχρονικά μια διακύμανση στις βάσεις τους αλλά παραδοσιακά κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, με εξαίρεση το τμήμα Αγγλικής, όπου απαιτεί υψηλές επιδόσεις.

Έκπληξη αποτέλεσαν την περσινή χρονιά οι παραδοσιακά υψηλόβαθμες σχολές με αντικείμενο την Ιστορία και Αρχαιολογία. Την περσινή χρονιά είχαμε ιστορικά χαμηλά στα τμήματα Ιστορίας Κέρκυρας (7.475), Ιστορίας και Αρχαιολογίας Αγρινίου (7.800), Ιστορίας και Εθνολογίας Κομοτηνής (7.725), τα οποία ενδέχεται να επανέλθουν σε υψηλότερα επίπεδα λόγω της .

2ο πεδίο-Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών

Αποτελεί το μεγαλύτερο σε αριθμό τμημάτων πεδίο και είναι λογικό να υπάρχουν περισσότερα τμήματα με χαμηλές βάσεις, ιδιαίτερα όταν το 30% των μαθητών είχε επιδόσεις κάτω από 9.000 μόρια. Το άξιο προσοχής γεγονός όμως, όπως αναφέρει αποκλειστικά το ipaidia.gr είναι ότι στα χαμηλόβαθμα τμήματα συναντάμε παραδοσιακές επιστήμες και σχολές που παλαιότερα ήταν πολύ υψηλότερα στις επιλογές των μαθητών. Συγκεκριμένα:

Τμήματα Γεωλογίας: Το τμήμα της Πάτρας (5.950) και λίγο υψηλότερα του ΑΠΘ (9.025) και ΕΚΠΑ (9.475) αποτελούν τμήματα με σημαντικές εφαρμογές (γεωτεχνικές μελέτες) αλλά και ιδιαίτερες ευκαιρίες σε διάφορους τομείς (σεισμολογία, περιβάλλον).

Τμήματα Γεωπονικά: Τα νέα Πανεπιστήμια Γεωπονίας (Καλαμάτα-6.500, Φλώρινα-5.375, Λάρισα-7.650), το τμήμα Φυτικής Παραγωγής στο Μεσολόγγι (1.700), το τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος Βόλου (6.550) είναι από τα τμήματα που κινούνται σε χαμηλα επίπεδα, λόγω της υπερπληθώρας τμημάτων με επίκεντρο τη Γεωπονία, τα οποία στη χώρα μας είναι 25.

Τμήματα Μαθηματικών: Τα τμήματα της Καστοριάς (5.675), Λαμίας (7.200) και Σάμου (3.125) αποτέλεσαν την περσινή χρονιά το κύριο επίκεντρο στις συζητήσεις για τις εκπλήξεις των βάσεων, παρότι εκπροσωπούν μια επιστήμη που αποτελεί τη βάση πολλών επιστημών και οι απόφοιτοι τους μπορούν να ακολουθήσουν και άλλους κλάδους (οικονομικά, Πληροφορική, ανάλυση δεδομένων) εκτός από τον καθηγητικό κλάδο.

Τμήματα Μηχανικών: Οι Μηχανικοί Ορυκτών Πόρων Χανίων (2.650) και Κοζάνης (1.350), οι Μηχανικοί Περιβάλλοντος Αγρινίου (3.475), Θεσσαλονίκης (7.400), Ξάνθης (6.750) και Χανίων (7.325) και οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και Μηχανικοί Υπολογιστών Ηρακλείου (7.425) δεν έχουν υποστεί αλλαγές που να δικαιολογούν τη χαμηλή ζήτηση τα τελευταία χρόνια αλλά δεν έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από τις χαμηλές πτήσεις.

3ο πεδίο-Επιστήμες Υγείας

Στο πεδίο της Υγείας τα τμήματα που βρίσκονται κάτω από τη βάση δεν είναι τα αμιγώς επαγγέλματα υγείας αλλά όπως αποκλειστικά δημοσιεύει το ipaidia.gr, είναι τα τμήματα που προστέθηκαν ως κοινά από το 2ο πεδίο (Γεωπονικά, Δασολογίας, Αγροτικής Ανάπτυξης).

Από την άλλη, τμήματα με σταθερά ευοίωνες προοπτικές, όπως τα Τεχνολογίας Τροφίμων (τα Περιφερειακά και όχι αυτά στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη) υπέστησαν μεγάλη μείωση μορίων, η οποία με την Ελάχιστη Βάσης Εισαγωγής διαφαίνεται να εξαλείφεται και να μην υπάρχει και τη φετινή χρονιά η ευκαιρία σε μαθητές με χαμηλές επιδόσεις να εκμεταλλευτούν την μειωμένη ζήτηση.

4ο πεδίο-Πληροφορικής και Οικονομικών Σπουδών

Το πεδίο αυτό είναι παραδοσιακά το πεδίο με τις μεγάλες αποκλίσεις στις επιδόσεις των μαθητών. Οι ίδιες αποκλίσεις στις βάσεις παρατηρούνται και σε τμήματα με τον ίδιο τίτλο. Αναλυτικά:

Τα τμήματα Τουρισμού αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα με τον Πειραιά να βρίσκεται στα 15.055 μόρια ενώ το τμήμα Τουρισμού Κέρκυρας στα 7.160 και αυτό οφείλεται στο ειδικό μάθημα (ξένη γλώσσα), για την οποία πλέον φέτος δεν θα απαιτείται η βάση του 10.

Ανάλογη περίπτωση αποτελούν τα τμήματα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, με το ΟΠΑ να απαιτεί 17.900 για να εισαχθεί κάποιος, ενώ τα υπόλοιπα να βρίσκονται πολύ χαμηλότερα (Καβάλα-4.750, Κοζάνη-4.425), γεγονός που εξηγείται από το νεοσύστατο χαρακτήρα των τμημάτων που ιδρύθηκαν πρόσφατα.

Το ίδιο ισχύει και με τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά, Χίος) και Λογιστικής Χρηματοοικονομικής (Καβάλα, Κοζάνη, Πρέβεζα) που προήλθαν από τη μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια, όπως και με τα τμήματα Ψηφιακών Συστημάτων (Λάρισα, Σπάρτη). Στις παραπάνω περιπτώσεις τα τμήματα που προυπήρχαν ως διατηρούν υψηλότερα μόρια. και διπλάσια. Χαρακτηριστική περίπτωση το Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών ΕΚΠΑ (14.275) ενώ το αντίστοιχο της Χίου (5.600).