Πανελλήνιες 2021: Εισακτέοι και ελάχιστη βάση εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο

Πανελλήνιες 2021: Εισακτέοι και ελάχιστη βάση εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο

Προβληματίζει στις ο συντελεστής 0,80 για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια. Πώς ενδέχεται υποψήφιοι με βαθμολογία στις πανελλαδικές εξετάσεις πάνω από 10.000 μόρια να μείνουν τελικά εκτός πανεπιστημίου.

Σπαζοκεφαλιά  φέτος η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου για τους υποψήφιους για τα Πανεπιστήμια, εάν βέβαια εφαρμοστεί από φέτος τελικά η «Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής»

Πάνω από 25.000 αναμένεται να μείνουν τελικά εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με βάση τα περσινά δεδομένα, από 10.000-12.000 νέους και νέες που έμεναν συνήθως έξω λόγω των βαθμολογικών δεδομένων που ετησίως αναδιαμορφώνονταν ανά επιστημονική κατεύθυνση.

Τοήυτων δοθέντων ίσως οδηγηθούμε φέτος σε πιο βατά θέματα φέτος στις Πανελλήνιες 2021, οι οποίες να ξεκινήσουν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από Το Βήμα ακόμα κι έτσι οι κατώτερες βαθμολογίες εισαγωγής θα αυξηθούν και ίσως δούμε το φαινόμενο υποψήφιοι να μην μπαίνουν στα πανεπιστήμια με βαθμολογίες άνω των 10.000 μορίων.

Το ποσοστό που θα διαλέξει κάθε τμήμα (από 0,80 έως 1,20) θα πολλαπλασιαστεί με τον μέσο όρο των επιδόσεων κάθε μαθητή ανά ομάδα προσανατολισμού στα τέσσερα μαθήματά της για τη διαμόρφωση της Ελάχιστης Βάσης του.

Σύμφωνα με  πληροφορίες από Το Βήμα το υπουργείο Παιδείας σε μελέτες που έκανε κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εάν εφαρμοζόταν το 0,60 ως κατώτερο ποσοστό της Ελάχιστης Βάσης, θα έμεναν 7.000 άτομα εκτός ΑΕΙ (εκτός των 10.000-12.000 που έτσι κι αλλιώς μένουν κενές ετησίως), εάν εφαρμοζόταν το 0,70 θα έμεναν εκτός σχεδόν 12.000 άτομα, ενώ εάν εφαρμοζόταν το 0,80 το οποίο και επιλέχθηκε, θα έμεναν εκτός σχεδόν 15.000. Συνολικά δηλαδή σχεδόν 25.000-30.000 άτομα λιγότερα, από τους 78.000 εισακτέους που μπαίνουν ετησίως στα ΑΕΙ της χώρας.


Τα πανεπιστήμια για την ελάχιστη βάση εισαγωγής στις

Στα πανεπιστήμια κανείς δεν έμοιαζε να έχει ασχοληθεί με το θέμα τις προηγούμενες ημέρες, με τις διοικήσεις τους να μην έχουν μελετήσει καν τα βαθμολογικά στοιχεία που τους έστειλε το υπουργείο Παιδείας και τους εκπροσώπους των κραταιών περιζήτητων τμημάτων να σκέφτονται, μάλιστα, να μην το κάνουν καθόλου.

Ο νέος νόμος για το εξεταστικό σύστημα, άλλωστε, προβλέπει ότι όποιο τμήμα δεν ορίσει μόνο του τον συντελεστή για την Ελάχιστη Βάση του, τότε θα ορίζεται αυτόματα σε αυτό η κατώτερη τιμή του. Δηλαδή, εκείνοι που δεν θα απαντήσουν καν στο υπουργείο Παιδείας θα παίρνουν αυτόματα το 0,80. Εάν ο μέσος όρος των εξεταζόμενων μαθημάτων φέτος είναι το 10, η στα τμήματα που δεν θα ορίσουν μόνα τους συντελεστή θα είναι το 8.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Μαθηματικό Σάμου που «πρωταγωνίστησε» στις χαμηλές βαθμολογίες, εάν εφαρμοζόταν πέρυσι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, από τους 230 εισακτέους της κατηγορίας των Γενικών Λυκείων, θα έμπαιναν στο πανεπιστήμιο οι… 14. Κι αυτό, γιατί η βάση για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο (των Θετικών επιστημών) για όσα τμήματα θα επέλεγαν το κατώτερο (και το ευνοϊκότερο) ποσοστό διαμόρφωσης της βάσης τους (το 0,80 δηλαδή), θα διαμορφωνόταν στο 9,15
«Ακόμη και αν οι επιδόσεις όλων βελτιωθούν θεαματικά με την προσωπική τους προσπάθεια το κλάσμα δεν αλλάζει, και πάλι θα μείνουν δεκάδες χιλιάδες παιδιά εκτός ΑΕΙ» λέει χαρακτηριστικά ο φυσικός Γιώργος Χατζητέγας.

«Κατ’ επέκταση η αλήθεια είναι ότι πρέπει εκ των πραγμάτων και άμεσα να εξεταστεί η πιθανότητα να κατέβει στο 0,60 το ελάχιστο ποσοστό που δίνεται στα ΑΕΙ για να καθορίσουν τις βάσεις τους». Οπως εξηγεί, με βάση τα περσινά δεδομένα:

Ελάχιστη βάση εισαγωγής ανά επιστημονιό πεδίο στις πανελλήνιες 2021

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών, στο οποίο η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν πέρυσι 11,10, η ελάχιστη βάση εισαγωγής σε όσες σχολές θα είχαν επιλέξει τον κατώτατο συντελεστή 0,80 θα ήταν 8,88.

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών Σπουδών, στο οποίο η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν πέρυσι 11,44, η ελάχιστη βάση εισαγωγής σε όσες σχολές θα είχαν επιλέξει τον κατώτατο συντελεστή 0,8 θα ήταν 9,15.

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο των Σπουδών Υγείας, στο οποίο η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν πέρυσι 11,56, η ελάχιστη βάση εισαγωγής σε όσες σχολές θα είχαν επιλέξει τον κατώτατο συντελεστή 0,80 θα ήταν 9,25.

Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο των Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, στο οποίο η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν πέρυσι 9,81, η ελάχιστη βάση εισαγωγής σε όσες σχολές θα είχαν επιλέξει τον κατώτατο συντελεστή 0,80 θα ήταν 7,85.

Την επόμενη χρονιά εισέρχονται δύο ακόμη παράγοντες στο «παιχνίδι» των αριθμών: τα πανεπιστήμια θα ορίζουν μόνα τους συντελεστές στα μαθήματα βαρύτητας (20%-40%) και παράλληλα ο γενικός μέσος όρος που φέτος διαμορφώνει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν θα ισχύει, αλλά θα λαμβάνεται ο μέσος όρος της πανελλαδικής επίδοσης ανά μάθημα.

«Πάντως είναι πιθανόν να δούμε φέτος παιδιά με πάνω από 10.000 μόρια να μην μπορέσουν να κάνουν μηχανογραφικό δελτίο, κάτι που θα δημιουργήσει το αίσθημα της αδικίας» λέει ο μαθηματικός Γιάννης Ζαμπέλης.

Σχολεία τον Ιούνιο, στο τραπέζι οι εισακτέοι στις πανελλήνιες 2021 και οι προαγωγικές εξετάσεις

Πανελλήνιες 2021: Έτσι θα κυμανθούν οι βάσεις – Πάνω από 25.000 υποψήφιοι μένουν εκτός

Άνοιγμα σχολείων – Νίκη Κεραμέως: Ποιοί μαθητές θα επιστρέψουν πρώτοι – Τι είπε για τις Πανελλήνιες 2021

Lockdown: Τι θα κρίνει το άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου

Μακρή: Έτοιμος ο σχεδιασμός για το άνοιγμα σχολείων – Τι είπε για Πανελλήνιες 2021 και ενδοσχολικές

googlenewsΑκολουθείστε το iPaidia στο Google News

Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !