| Το βρίσκεται υπό διαμόρφωση – Δε θα λειτουργήσουν συνολικά 37 πανεπιστηµιακά –  Μέσα στο Πάσχα πολλοί εκπαιδευτικοί ενημερώνονταν για τη συμπλήρωση των Μηχανογραφικών

Μετά τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κάποια τμήματα πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δεν θα λειτουργήσουν φέτος. Επομένως θα εξαιρεθούν από το μηχανογραφικό δελτίο που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι που θα λάβουν μέρος στις του Ιουνίου.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου επέλεξε την Μεγάλη Εβδομάδα για την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Βουλή, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες υπηρεσίες στο υπουργείο να τρέχουν και να μη φθάνουν καθώς έως τα τέλη του μήνα τουλάχιστον πρέπει όλα να είναι έτοιμα.

Τον ερχόµενο Σεπτέµβριο δεν θα λειτουργήσουν συνολικά 37 πανεπιστηµιακά τµήµατα κυρίως στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήµιο (πρώην ΤΕΙ Κρήτης) και στο Πανεπιστήµιο ∆υτικής Μακεδονίας, η περιβόητη Νοµική Πάτρας, καθώς και νέα τµήµατα στο Γεωπονικό Αθήνας, στο ∆ιεθνές Πανεπιστήµιο, αλλά και στα Πανεπιστήµια Θεσσαλίας, Ιωαννίνων και Πελοποννήσου.

 

Η οριστική απόφαση για τη λειτουργία τους θα εξαρτηθεί από τις Συγκλήτους των Ιδρυµάτων, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν αδυναµία να δεχτούν νέους εισακτέους σε ορισµένα τµήµατα. Αυτό, εφόσον κρίνουν ότι οι υποδοµές και το προσωπικό του Ιδρύµατος δεν επαρκούν. Με δεδοµένο ότι φέτος το δελτίο για τα περίπου 100.000 παιδιά που θα λάβουν µέρος στις , και τον Ιούνιο θα κληθούν να το συµπληρώσουν, θα έχει µια εντελώς διαφορετική φυσιογνωµία.

Τι να προσέξουν οι μαθητές όταν συμπληρώνουν το μηχανογραφικό

Στο µηχανογραφικό δελτίο δεν θα βρουν Τεχνολογικά Ιδρύµατα ().
Επίσης θα υπάρχουν πάρα πολλά νέα τµήµατα στα πανεπιστήµια αλλά και σηµαντικός αριθµός τµηµάτων µε διαφορετική ονοµασία, σύμφωνα με το Έθνος.

Φέτος στο δελτίο, εκτός των τµηµάτων που υπάγονται στο υπουργείο Αµυνας και σε συναφείς υπηρεσίες (στρατιωτικές σχολές, Λιµενικό, Πυροσβεστική κ.λπ.), θα έχουµε 432 τµήµατα και εισαγωγικές κατευθύνσεις τµηµάτων (αν ένα τµήµα έχει δύο εισαγωγικές κατευθύνσεις υπάρχουν δύο «γραµµές» του µηχανογραφικού γι’ αυτό το τµήµα).

Δείτε σχετικό πίνακα

Όσον αφορά στα 37 τµήµατα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν αυτά που ανήκουν σε πανεπιστήµια της Αττικής, αλλά θα έχουν την έδρα τους σε κοντινές περιοχές, όπως για παράδειγµα το Τµήµα Πολιτισµού και Αγροτικού Τουρισµού του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου της Αθήνας, το οποίο θα στεγαστεί στην Άμφισσα. Επίσης το Τµήµα Μουσειολογίας του ∆ιεθνούς Πανεπιστηµίου, το οποίο θα είναι στην Εδεσσα, και το Τµήµα Γεωλογίας του ίδιου πανεπιστηµίου, που θα είναι στην Καβάλα. Το ίδιο ισχύει και για το Πανεπιστήµιο Αθηνών, το οποίο από του χρόνου θα έχει δύο τµήµατα στα Ψαχνά Ευβοίας.

Πρόκειται για τα Τµήµατα ∆ιατροφής – ∆ιαιτολογίας και Τουριστικών Σπουδών και Εναλλακτικού Τουρισµού. Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήµιο (πρώην ΤΕΙ Κρήτης) ενισχύεται µε έξι νέα τµήµατα, εκ των οποίων δύο θα έχουν έδρα το Ηράκλειο και από ένα τον Αγιο Νικόλαο, την Ιεράπετρα, το Ρέθυµνο και τα Χανιά. Πάντως οι φοιτητές οι οποίοι ήδη σπουδάζουν στα ΤΕΙ και δεν έχουν ολοκληρώσει όλες τις απαιτούµενες από το πρόγραµµα σπουδών υποχρεώσεις για τη λήψη πτυχίου, εντάσσονται αυτοδίκαια στο πανεπιστήµιο µε το οποίο συγχωνεύτηκε το κάθε ΤΕΙ και έχουν δικαίωµα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Η ακαδηµαϊκή λειτουργία των τµηµάτων των ΤΕΙ συνεχίζεται µεταβατικά µέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραµµένων, οι οποίοι συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το πρόγραµµα σπουδών του τµήµατος ΤΕΙ εισαγωγής τους. Επιπλέον, λαµβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών τµήµατος ΤΕΙ. Αν δεν θέλουν να ορκιστούν και να λάβουν πτυχίο ΤΕΙ, µπορούν να παρακολουθήσουν επιπλέον µαθήµατα από το πρόγραµµα σπουδών του αντίστοιχου τµήµατος πανεπιστηµίου. Έτσι θα λάβουν πτυχίο πανεπιστηµιακής εκπαίδευσης.

Στο τρέχουν και δεν προλαβαίνουν καθώς το πολυνομοσχέδιο του υπουργού Παιδείας που ψηφίστηκε την Μεγάλη Εβδομάδα στη Βουλή δημιούργησε στην ουσία ένα τελείως νέο «τοπίο» στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και κατ’ επέκταση στο που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι.

Πολλοί εκπαιδευτικοί ενημερώνονταν για τη συμπλήρωση των Μηχανογραφικών μέσα στο Πάσχα

Ενδεικτικό του βαθμού δυσκολίας του νέου Μηχανογραφικού Δελτίου με τα 100 νέα τμήματα είναι ότι μέσα στις αργίες του Πάσχα πολλοί εκπαιδευτικοί ενημερώνονταν για τη συμπλήρωση των . Τον βαθμό δυσκολίας ανεβάζει ότι παραμένει άγνωστος ο αριθμός εισακτέων. Όπως έλεγαν όσοι ασχολούνται χρόνια με την πορεία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, το υπουργείο δημιουργεί έναν «γρίφο» καθώς ιδρύονται ή αναβαθμίζονται τμήματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ενώ την ίδια ώρα «πανεπιστημιοποιούνται»πολλά ΤΕΙ όπως το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το ΤΕΙ Κρήτης.

Πολλές «ανορθογραφίες» στις φετινές διαπιστώνει ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ Γιάννης Βαφειαδάκης. Και τονίζει ότι το υπουργείο Παιδείας δεν έχει αποσαφηνίσει τι θα γίνει με αυτούς που θέλουν να ξαναδώσουν εξετάσεις την ερχόμενη χρονιά ενώ οι κοινές σχολές, όπως τα Παιδαγωγικά από όλα επιστημονικά πεδία δημιουργεί ανισότητες.

Αναστάτωση επικρατεί και στους μαθητές λυκείου με τις τις προαγωγικές και ενδοσχολικές εξετάσεις των μαθητών της Α και της Β Λυκείου Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου έχει προαναγγείλει εδώ και καιρό τη μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων ενώ μόλις προχθές με την ολοκλήρωση δηλαδή των αργιών του Πάσχα ανακοίνωσε τα προς εξέταση μαθήματα.

Ειδικά για το θέμα των Γενικών Λυκείων, Ημερησίων και Εσπερινών, τα μαθήματα που ανήκουν στην Ομάδα Α (γραπτώς εξεταζόμενα) είναι τα εξής:

Α΄ Λυκείου:
Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία
Νέα Ελληνική Γλώσσα και Νέα Ελληνική Λογοτεχνία (σε τρίωρη συνεξέταση) Άλγεβρα
Γεωμετρία Ιστορία Φυσική Χημεία
Πολιτική Παιδεία

Β΄ Ημερησίου και Γ΄ Εσπερινού Λυκείου:
Νέα Ελληνική Γλώσσα και Νέα Ελληνική Λογοτεχνία (σε τρίωρη συνεξέταση) Ιστορία Βιολογία Άλγεβρα για τους μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών ή Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία (μόνο για τους μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών) και
Μαθήματα Ομάδων Προσανατολισμού Γ΄ ημερησίου και Δ΄ Εσπερινού Λυκείου : Νεοελληνική Γλώσσα και Νεοελληνική Λογοτεχνία (σε τρίωρη συνεξέταση) Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Ιστορία Βιολογία.

Αντί για κατάργηση των Πανελλαδικών δημιουργούνται διπλές εξετάσεις

Σε ότι αφορά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις αντί της κατάργησης που έλεγε ο υπουργός Παιδείας και αποτελούσε εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ επί της ουσίας δημιουργούνται διπλές εξετάσεις.

Το νομοσχέδιο προβλέπει περιφερειακές αλλά και Πανελλαδικές εξετάσεις. Στην ουσία έχουμε επαναφορά του συστήματος των δεσμών που υλοποιήθηκε επί ΠΑΣΟΚ το 1983. Δηλαδή το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σύστημα που προσομοιάζει με αυτό των δεσμών, με εξέταση σε 4 μαθήματα χωρίς επιλογή πέμπτου μαθήματος, αφήνοντας πίσω τις όποιες σκέψεις για γενικού τύπου παιδεία, αλλά και εισαγωγή χωρίς εξετάσεις σε χαμηλής ζήτησης τμήματα (σε ανάλογα με αυτά που εισέρχονται και τώρα οι υποψήφιοι με βαθμούς 5 και 6).

Βασικό συστατικό του νέου συστήματος είναι ο διαχωρισμός των σχολών σε αυτές που η εισαγωγή γίνεται με πανελλαδικές εξετάσεις, και σε αυτές που η εισαγωγή επιτυγχάνεται μόνο με το απολυτήριο λυκείου, το σχέδιο δηλαδή με τις «κόκκινες» και τις «πράσινες σχολές».

Ερωτηματικά προκαλεί η απόκτηση του ανά ομάδα σχολείων και θέματα που θα διορθώνονται από εκπαιδευτικούς άλλων σχολείων, με την τελική βαθμολογία ωστόσο να ανοίγει τις «πύλες» των Πανεπιστημίων.

‘Oπως είπε ο κ. Γαβρόγλου τελικά «την Α΄ Δήλωση θα την συμπληρώνουν τον Οκτώβριο οι μαθητές της Γ’ Λυκείου», δηλαδή μεταθέτει για τον επόμενο Οκτώβριο για τους μαθητές της σημερινής Β’ λυκείου που θα φοιτούν τότε στις αρχές της Γ’ Λυκείου τη συμπλήρωση του περιβόητου Μηχανογραφικού Δελτίου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αναμένεται αλαλούμ στην κίνηση των καθώς στην ουσία εφέτος πολλά πανεπιστημιακά τμήματα είναι τμήματα των ΤΕΙ που μόλις «πανεπιστημιοποιήθηκαν» με το νομοσχέδιο. ‘Οπως λένε όσοι ασχολούνται χρόνια με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις «τη μία χρονιά κάποιο τμήμα θα είναι ελεύθερης εισαγωγής και την άλλη όχι, οπότε οι διαφορές ανάμεσα στους φοιτητές δύο ετών θα είναι μεγάλες».

Επίσης, δυσκολότερα θα γίνεται η αντιστοίχηση σχολών για . Οι υποψήφιοι πάντως καλούνται να επιλέξουν σχολές, το γνωστικό αντικείμενο των οποίων δεν γνωρίζουν.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης οι μαθητές θα κληθούν να συμπληρώσουν Μηχανογραφικό όπου θα υπάρχουν μόνο πανεπιστημιακά τμήματα ανακοίνωσε με …υπερηφάνια το υπουργείο Παιδείας ενώ ο πρύτανης του ΑΠΘ Π.Μήτκας τόνισε ότι «ο νέος νόμος αποτελεί μια στρατηγική ήττα της αριστείας και του αυτοδιοίκητου του
ελληνικού πανεπιστημίου και πρόσθεσε ότι πανεπιστημιοποιούνται με συνοπτικές διαδικασίες δεκάδες τμήματα». Και εστίασε στην αγωνία για τις μετεγγραφές δηλώνοντας ότι «αν δεν αλλάξει το σύστημα το ΑΠΘ από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα πλημμυρίσει φοιτητές. Δεν μπορεί να εισάγονται 150 φοιτητές σε μία σχολή περιφερειακού πανεπιστημίου και οι 120 να φεύγουν με μετεγγραφή στη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα».