Μαθητικό Θεατρικό Φεστιβάλ κι αν ήσουν εσύ; Καλαμάτα 22 Μαίου

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔20/05/2018 - 19:15 | Author: Newsroom Ipaidia

50 μαθητές και μαθήτριες από 4 σχολεία Β/θμιας εκπαίδευσης Μεσσηνίας  συναντιούνται δημιουργικά σε μία θεατρική σύνθεση βασισμένη στακείμενα:«το αγόρι με τη βαλίτσα» του Μάικ Κένι και το «Σκληρό καρύδι» της Ελένης Σβορώνου, με τίτλο : «ΕΓΩ ΚΙ ΕΣΥ ΜΑΖΙ» ΚΑΛΑΜΑΤΑ, Τρίτη 22 Μαΐου 2018, 11.00 π.μ  στο ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Οι μαθητές με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους οι οποίοι είναι επιμορφωμένοι από το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» αξιοποίησαν τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος και διερεύνησαν με βιωματικό τρόπο θέματα που σχετίζονται με τη διαφορετικότητα, την ανεκτικότητα και τις πολιτισμικές διαφορές με αφορμήτα παραπάνω αναφερόμενα κείμενα. Δημιούργησαν ένα ενιαίοθεατρικό δρώμενο που περιγράφει το ταξίδι των παιδιών που αναγκάζονται να φύγουν από την πατρίδα τους. Σ αυτή την παράστασηοι μαθητές μιλούν με τον δικό τους διαφορετικό τρόπο για τα δικαιώματα των παιδιών και την ανάγκη τους να ανήκουν, να νιώθουν ασφαλή και να ονειρεύονται.

Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» υλοποιείται για δεύτερη χρονιά φέτος στη Μεσσηνία από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Είναι ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος. Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον IDEA, τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Σε συνέχεια των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης που πραγματοποίησαν οι μαθητές την 21 Μαρτίου 2018 στο πλαίσιο της Ημέρας Δράσης, παρουσιάζουν το θεατρικό δρώμενο με τίτλο «ΕΓΩ ΚΙ ΕΣΥ ΜΑΖΙ» στις ΕΟΡΤΕΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ της Β/θμιας Ε. Μεσσηνίας, για να μοιραστούν με τους συμμαθητές τουςκαι τους καθηγητές που θα παρακολουθήσουν την παράσταση από πολλά σχολεία της πόλης, τις απόψεις τους και τα συναισθήματά τους για τα δικαιώματα των παιδιών. Επειδή«μόνο ΜΑΖΙ μπορούμε».

Πότε/Πού: 22/05/2018, 11.00 π.μ. στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας.

Συμμετέχουν τα σχολεία: ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας, 7ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, Εκπαιδευτήρια Μπουγά ,

Γυμνάσιο Διαβολιτσίου.

Οι εκπαιδευτικοί: Αναστασία Αποστολοπούλου , Άλκη Δίμιζα, Δήμητρα Τζανετάκη, Ελένη Λεμπέση, Χριστίνα Δίμιζα, Ειρήνη Σταθοπούλου, Αθηνά Κολαϊτη .

Σκηνική σύνθεση: Χριστίνα Δίμιζα

Συντονισμός: Δήμητρα Τζανετάκη, Γεωργία Τζήλου

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Σε συνεργασία Δ/νση Δ/θμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΕ Μεσσηνίας.

Το "Κι αν ήσουν εσύ;" 2018 είναι ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος. Υλοποιείται από τον Φεβρουάριο 2015 από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Περιλαμβάνει:

  • Επιμορφωτικά Σεμινάρια και εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, φοιτητές, εμψυχωτές ομάδων, στελέχη τοπικών ανθρωπιστικών οργανώσεων και μέλη της τοπικής κοινωνίας,

  • Θεατροπαιδαγωγικά Εργαστήρια για μαθητές, Δίκτυα και Φεστιβάλ Σχολείων,

  • Παραστάσεις για μαθητές, εκπαιδευτικούς και μέλη της τοπικής κοινωνίας,

  • Δράσεις συνεργασίας ντόπιου και προσφυγικού μαθητικού και νεανικού πληθυσμού

Για το 2018 στόχος είναι το πρόγραμμα να εμπλέξει τουλάχιστον 2000 εκπαιδευτικούς και τουλάχιστον 6000 μαθητές όλων των βαθμίδων

Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA)
Για το 2017 περιλαμβάνει 7 Δράσεις.
Όλες οι Δράσεις προσφέρονται δωρεάν από ειδικά εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους θεατροπαιδαγωγούς και εμψυχωτές του προγράμματος

Loading...
  • ideascentral

    europalso