: Η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών – Πειραιά Ματίνα Παγώνη, ανέφερε πώς αυτή η «εβδομάδα θα είναι δύσκολη» καθώς οι ειδικοί περιμένουν να δουν στο τέλος της εβδομάδας να δουν τον αριθμό των κρουσμάτων.

Τι είπε για και λιανεμπόριο

Στο τέλος αυτής της εβδομάδας, στις 28 Φεβρουαρίου, εκπνέει τυπικά η ισχύς των υφιστάμενων απαγορεύσεων για το σκληρό lockdown στην Αττική, ενώ τότε θα κριθεί αν θα υπάρξει χαλάρωση ή όχι των , αλλά και σχετικό «άνοιγμα».

Παρόλα αυτά, ο αριθμός νέων μολύνσεων και διασωληνώσεων στη χώρα παραμένει σταθερά υψηλός και το σύστημα υγείας εξακολουθεί να πιέζεται.

Όπως εξηγεί η κ. Παγώνη στο CNN Greece, ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ θα αργήσει να μειωθεί, γιατί ο μέσος όρος που νοσηλεύονται είναι περίπου τρεις εβδομάδες, ίσως και παραπάνω.

«Άρα περιμένουμε να δούμε τα όλη τη βδομάδα πως θα κυμανθούν, τον αριθμό αυτό, για να εισηγηθεί η επιτροπή και να αποφασιστεί από την κυβέρνηση τι θα γίνει».

Η κυρία Παγώνη σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σταθεροποίηση και εκφράζει την ελπίδα να υπάρχει μείωση στο τέλος αυτής της εβδομάδας, ώστε να «προσπαθήσουμε να ανοίξουν τα καταστήματα και τα σχολεία, γιατί αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα και δεν μπορεί περισσότερο ο κόσμος να πιέζεται».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρινίζει ότι αν υπάρξει μείωση, και ο αριθμός των μολύνσεων πέσει γύρω στις 600 με 500, «τότε μπορούμε να προχωρήσουμε, να ανοίξουμε με πολύ μεγάλη προσοχή, μέτρα, με μάσκες, με αποστάσεις, με πάρα πολλά τεστ και βέβαια προσοχή στα μέσα μαζικής μεταφοράς».

«Πρέπει να φύγουμε από αυτή τη μιζέρια», λέει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι ο κόσμος ήδη έχει πιεστεί πάρα πολύ, και πως υπάρχουν οικογένειες με κλειστά καταστήματα που δεν έχουν μισθούς και πρέπει κάθε μήνα να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, τονίζει ότι «κανονικά πρέπει να ανοίξουν τώρα», και αναφέρεται ειδικά στην τρίτη λυκείου που πάει στις , σημειώνοντας ότι είναι πρόβλημα μεγάλο.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι για να γίνει αυτό, «θέλει πολλά τεστ, έλεγχο στους καθηγητές, έλεγχο στους μαθητές και πολύ μεγάλη προσοχή».

Σχετικά με το αν θα πρέπει να ανοίξουν σταδιακά τα , η ίδια εκτιμά ότι «αν ανοίξουν, πρέπει να όλα μαζί τώρα και να φανεί τι θα γίνει», ενώ απαντώντας στο ερώτημα για το αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό, αναφέρει:

«Θα πρέπει να γίνει εφικτό, και θα πρέπει να τηρηθούν μέτρα και θα πρέπει να υπάρχει προσοχή μεγάλη από όλους μας. Γιατί δεν μπορεί να είναι πλέον κλεισμένοι όλοι μέσα σε ένα σπίτι. Και δεν μπορεί πλέον τα παιδιά να είναι μέσα στο σπίτι τους. Και δεν μπορεί να είναι μια χρονιά χαμένη μόνο με τηλεκπαίδευση».

Προσθέτει, ωστόσο, ότι αν υπάρχουν προβλήματα, φυσικά θα πρέπει να ξανακλείσουν, για να συμπληρώσει αμέσως μετά «αλλά δεν πάμε στο χειρότερο, πάμε στο καλύτερο».

Το ίδιο εκτιμά και για το λιανεμπόριο, σημειώνοντας ότι τα καταστήματα πρέπει να ανοίξουν, με την μέθοδο του για να μπορέσουν να είναι τα πράγματα ελεγχόμενα, λέγοντας πως οι άνθρωποι φωνάζουν και έχουν δίκιο, και πως με κλειστά μαγαζιά, «είναι μια έρημη πόλη, μια έρημη Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή».

Ως προς το αν θα μπορούσαν να ανοίξουν ταυτόχρονα σχολεία και λιανεμπόριο, απαντά θετικά, «αλλά αν τηρηθούν αυστηρά μέτρα. Αυτό εξαρτάται από όλους μας», εφιστώντας για άλλη μια φορά πολύ μεγάλη προσοχή.

Η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών – Πειραιά εκτιμά ότι τον Μάρτιο η κατάσταση θα είναι έτσι, ενώ όπως λέει ελπίζει στα εμβόλια, «να προχωρήσουν γρήγορα τα εμβόλια, να φτάσουμε μια σχετική ανοσία τον Ιούνιο 60% για να ξεκινήσουμε μετά μείωση μέτρων και να μπαίνουμε σε κανονικούς ρυθμούς το καλοκαίρι για να ανοίξει ο τουρισμός, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, όλα».

Τέλος, σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών, σημειώνει πως αυτή δεν εξαρτάται μόνο από τους ίδιους.

«Εξαρτάται και από το πόσα εμβόλια θα έχουμε. Αν δεν έρθουν τα εμβόλια, που πρέπει να έρθουν οπωσδήποτε και να πιέσουμε, δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε αν δεν έχουμε τις ποσότητες. Επομένως ας ελπίσουμε ότι θα έρθουν οι ποσότητες που πρέπει να έρθουν και να προχωρήσουμε», καταλήγει.

ΟΠΕΚΑ: Πληρωμές για τα επιδόματα Μαρτίου

Άνοιγμα σχολείων: Αυτές είναι οι πιθανές ημερομηνίες – Όλα τα σενάρια

Voucher 200 ευρώ – Σκυλακάκης: Σε πόσους θα δοθεί – Πού θα γίνουν οι αιτήσεις