Αθήνα, 29/8/2016

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ

Η σημερινή, κοινή συνάντηση των τριών εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών, με αφορμή τη συζήτησηκαι ψήφιση, από τη Βουλή, των νομοθετικών ρυθμίσεων για την ιδιωτική εκπαίδευση, έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση όλων ώστε να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος εμπορευματοποίησης της Παιδείας.

Σύμφωνα με τη θεμελιώδη απόφαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε. τα κράτη-μέλη του Οργανισμού οφείλουν να προβούν σε άμεσες νομοθετικές ενέργειες εποπτείας και ρύθμισης της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ώστε να καταπολεμηθούν οι καταστροφικές συνέπειες της χωρίς όριο ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του εκπαιδευτικού αγαθού και να αποτραπεί η περαιτέρω όξυνση των κοινωνικών και των εκπαιδευτικών ανισοτήτων.

Εν όψει της ψήφισης, από τη Βουλή, των νομοθετικών ρυθμίσεων για την ιδιωτική εκπαίδευση, οι τρεις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες τονίζουν ότι είναι απόλυτη ανάγκη οι ρυθμίσεις αυτές:

• Να εγγυώνται τη διασφάλιση της συνταγματικής νομιμότητας στην ιδιωτική εκπαίδευση (όπως αντίστοιχα πρέπει να συμβαίνει και στη δημόσια).
  • Να προστατεύουν το δημόσιο και κοινωνικό αγαθό της Παιδείας από φαινόμενα ανομίας στα ιδιωτικά σχολεία.
  • Να θέτουν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας τα ιδιωτικά σχολεία καθώς και τα φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών.
  • Να βάζουν φραγμό στα φαινόμενα μαύρης εργασίας, φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
  • Να διασφαλίζουν τα εργασιακά δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών , να θεσμοθετούν και να εξασφαλίζουν την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας στα φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών και παράλληλα να αναβαθμίζουν το ρόλο τους και την επιστημονική τους θέση.

Είναι απαραίτητο σε μια εποχή διαχρονικής εγκατάλειψης της εκπαίδευσης από την πλευρά της πολιτείας κι εάν θέλουμε να ελπίζουμε στην επίτευξη του στόχου για ποιοτική εκπαίδευση δημόσια και ιδιωτική, όλος ο πολιτικός κόσμος να συμφωνήσει ότι η εκπαίδευση είναι αγαθό και όχι εμπόρευμα και ότι η πολιτεία οφείλει να παρέχει ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση για όλους τους μαθητές.

Τα Δ.Σ.

Δ.Ο.Ε. Ο.Λ.Μ.Ε. Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.