Στις εξετάσεις της Α Λυκείου δεν εισάγονται νέες απαιτήσεις για τους μαθητές, οι οποίες να δικαιολογούν αισθήματα αγωνίας και ανασφάλειας που να σχετίζονται με την Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας, ούτε υπάρχει ζήτημα αιφνιδιασμού, καθώς η αξιολόγηση βασίζεται σε όσα προβλέπονται στα προγράμματα σπουδών των μαθημάτων και όσα ισχύουν για τις προαγωγικές εξετάσεις, όπως ακριβώς συνέβαινε και τα προηγούμενα έτη. Τα πιο πάνω ανέφερε στη βουλή ο Υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Δήμα.

Ο Υπουργός μεταξύ των άλλων δήλωσε ότι το ΙΕΠ καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε η Τράπεζα Θεμάτων να είναι έτοιμη εγκαίρως για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων στην Α Λυκείου και τα θέματα της προσβάσιμα σε όλους για εύλογο χρονικό διάστημα πριν την έναρξη των εξετάσεων. άνοιξε το σύστημα για την υποβολή θεμάτων προς αξιολόγηση από την εκπαιδευτική κοινότητα.

Ο κ,. Αρβανιτόπουλος τόνισε για ακόμη μια φορά ότι η Τράπεζα Θεμάτων αποσκοπεί αφενός στην ενίσχυση της αντικειμενικότητας και αξιοπιστίας των εξετάσεων και αφετέρου στη διαπίστωση του βαθμού επίτευξης των μαθησιακών στόχων που τίθενται από τα αναλυτικά προγράμματα. Οι εξετάσεις της Α Λυκείου είναι προαγωγικές και όχι Πανελλήνιες.

Παράλληλα για τα προβλήματα που ενδέχεται να δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων όπως η αδυναμία πρόσβασης στο διαδίκτυο, απουσία μαθητών κ.α. θα υπάρχουν λύσεις καθώς ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι “η Τράπεζα θα παρέχει δυνατότητες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων ή των ιδιαίτερων συνθηκών που ενδέχεται να δημιουργηθούν”.