Επιτέλους, το διεθνές διαδίκτυο ταράζει τους κύκλους της ανώτατης εκπαίδευσης. Μια από τις πλέον συντηρητικές βιομηχανίες του πλανήτη –όπου η ηλικία ενός θεσμού είναι το ισχυρότερο βαρόμετρο για την θέση του στην αγορά- μεταπηδά με μεγάλες δρασκελιές στον online κόσμο. Κάθε μέρα εισάγεται και ένα νέο προϊόν “Massive open online course” ή “Mooc”.

Την περασμένη εβδομάδα εντάχθηκε στο ρεύμα μια κοινοπραξία Βρετανικών πανεπιστημίων. Με «ατμομηχανή» το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, παραδίδουν μαθήματα, διαλέξεις και εργασίeς σε εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές ταυτόχρονα. Και τα παραδίδουν δωρεάν.

Τα διπλώματα που προκύπτουν δεν είναι αναγνωρισμένα, τα ποσοστά διακοπής των μαθημάτων είναι υψηλά και ο σχεδιασμός των σπουδών δεν είναι ακόμη ώριμος. Είναι όμως πολύ δημοφιλή. Η Coursera, κορυφαία πλατφόρμα Mooc, διαθέτει 2 εκατομμύρια καταγεγραμμένους χρήστες και τα ατομικά της μαθήματα προσελκύουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Προφανώς θα υπάρχει τρόπος να μεταφραστεί σε χρήμα αυτός ο ενθουσιασμός. Οπως οι εφημερίδες, τα πανεπιστήμια πειραματίζονται με τα online επιχειρηματικά μοντέλα. Πάρα πολλές ιδέες ακούγονται προς αυτή την κατεύθυνση –είτε περίπλοκες όπως η αξιοποίηση δεδομένων χρηστών για χρήση στο μάρκετινγκ, είτε απλές όπως η χρέωση για το περιεχόμενο των σπουδών.

www.euro2day.gr

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ