Εκπαιδευτικοί: Δεν είναι ότι δεν μπορούν, δεν θέλουν…

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔21/09/2020 - 18:31 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Ας αφήσουμε στην άκρη τα ευτράπελα με τη διανομή μασκών στα σχολεία. Το ουσιαστικό μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων είναι η δημιουργία ολιγομελών τμημάτων.

ΕΛΜΕ Λευκάδας

Το σπάσιμο των τμημάτων ήταν εφικτό, αφού το Υπουργείο Παιδείας θα μπορούσε στη διάρκεια του καλοκαιριού να βρει αίθουσες σε συνεργασία με τους Δήμους και να προχωρήσει στην πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού. Μιλάμε μόνο για μια χρονιά. Μια χρονιά έκτακτης ανάγκης! Αυτή τη στιγμή λειτουργούν στη Λευκάδα τμήματα με 23, 24, ακόμα και 26 (!) παιδιά. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έσπασε τα τμήματα όχι γιατί δεν ήταν εφικτό αλλά γιατί είναι ιδεολογικά αντίθετη στο κοινωνικό κράτος και εντέχνως επιδιώκει την απαξίωση του δημόσιου σχολείου.

Η πανδημία αποδεικνύεται πως αποτελεί χρυσή ευκαιρία για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Με την Απόφαση 15707/10-9-2020 ο Δήμος Λευκάδας τοποθέτησε 22 καθαρίστριες στις σχολικές μονάδες της Λευκάδας. Οι 10 από αυτές είναι πλήρους απασχόλησης και οι υπόλοιπες 12 προσελήφθησαν με συμβάσεις 3ωρης (!) εργασίας.  Σε συνθήκες πανδημίας κάθε σχολική μονάδα θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον μία καθαρίστρια πλήρους ωραρίου ώστε να είναι δυνατή η τήρηση των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ που προβλέπει τον καθαρισμό των επιφανειών στις τάξεις ανά τακτά διαστήματα. Επιπλέον, οι συμβάσεις 3ωρης απασχόλησης, με πενιχρές αμοιβές και ελάχιστα ένσημα, είναι απαράδεκτες και ντροπιαστικές.

Το ίδιο φαινόμενο, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, παρατηρείται και στην πρόσληψη του εκπαιδευτικού προσωπικού. Η κυβέρνηση θέσπισε τη δυνατότητα πρόσληψης αναπληρωτών με 3μηνες συμβάσεις (!) που θα αναπληρώνουν έκτακτα κενά ή θα κάνουν εξ αποστάσεως μαθήματα. Εδώ  πια περνάμε σε μια κατάσταση πλήρους αποδιάρθρωσης της εργασίας και της εκπαιδευτικής διαδικασίας αφού οι αναπληρωτές θα μπαλώνουν κενά εδώ και εκεί ή θα κάνουν εξ αποστάσεως μαθήματα χωρίς να γνωρίζουν τους μαθητές τους.

Δεν είμαστε αναλώσιμοι! Εκπαιδευτικοί, καθαρίστριες και εργαζόμενοι γονείς ας πορευτούμε αντάμα διεκδικώντας:

– 15 παιδιά ανά τμήμα

– διενέργεια δωρεάν τεστ

– μετατροπή των 3ωρων συμβάσεων του προσωπικού καθαριότητας σε πλήρους απασχόλησης και μετατροπή τους με νομοθετική ρύθμιση σε αορίστου χρόνου

– πρόσληψη αναπληρωτών πλήρους ωραρίου και διορισμός μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού για την κάλυψη των πάγιων, πραγματικών αναγκών της εκπαίδευσης

– άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: