Άνοιγμα σχολείων: Προβληματισμός για τα self test και την επιστροφή στα θρανία

Άνοιγμα σχολείων: Προβληματισμός για τα self test και την επιστροφή στα θρανία

: Διαβάστε στο iPaidia.gr τις πρώτες αντιδράσεις για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία αλλά και τους προβληματισμούς και τα ερωτήματα που προκύπτουν για την επαναλειτουργία των Λυκείων.

Ελπίδα Οικονομίδη-iPaidia.gr

Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες μέρες για την ομαλή λειτουργία του σχεδίου εφαρμογής των self test στα σχολεία. Το σχέδιο που παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα από τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας επιχειρεί να καλύψει όλα τα σενάρια, όμως απαιτεί άμεσες ενέργειες και γρήγορα αντανακλαστικά από σειρά φορέων, ώστε να μην προκύψουν δυσλειτουργίες.

Από σήμερα ξεκινάει η διανομή των self test σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ήδη οι καταγγελίες για έλευση αντί για (σ.σ. αφορούσε μεμονωμένες περιπτώσεις, όχι στο σύνολο των φαρμακείων) δεν ήταν η καλύτερη αρχή.

Τι προβλέπεται για τα 

Η λήψη των self test από το σύνολο των μαθητών και των εκπαιδευτικών των Λυκείων, γενικών και επαγγελματικών, ημερήσιων και εσπερινών στην ώρα τους είναι το πρώτο στοίχημα. Ο αριθμός σύμφωνα με εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών στο iPaidia.gr κινείται στα 300.000 άτομα, για όσους θα επιστρέψουν στο σχολικό περιβάλλον.

Η διανομή του πρώτου τεστ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα γίνει σήμερα, ώστε να το διενεργήσουν και εκπαιδευτικοί το βράδυ της Κυριακής ή το πρωί της Δευτέρας, όπως προβλέπει η σύσταση, ενώ από την Δευτέρα θα μπορούν να προμηθευτούν και το δεύτερο τεστ που πρέπει να το διενεργήσουν έως το πρωί της Πέμπτης 15 Απριλίου.

Ένα ακόμα θέμα είναι η άμεση διενέργεια δεύτερου τεστ, rapid αυτή τη φορά, εφόσον το self test βγει θετικό. Ο προγραμματισμός της Κυβέρνησης προβλέπει ότι αυτό πρέπει να γίνει εντός 24 ωρών, όμως στο πρόσφατο παρελθόν, αρκετοί εκπαιδευτικοί είχαν καταγγείλει ότι στις αιτήσεις τους στην ψηφιακή πλατφόρμα για εθελοντική διενέργεια rapid test, η απάντηση ερχόταν ακόμα και μετά από βδομάδες.

Προβληματισμός σε και αντιπολίτευση

Το μικρό ποσοστό των εκπαιδευτικών που έχουν εμβολιαστεί ανησυχεί την εκπαιδευτική κοινότητα όπως σημειώνουν στο iPaidia.gr πηγές από την ΟΛΜΕ. Οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι γυρνάνε περίπου με τους ίδιους όρους πίσω στα σχολεία σε μια περίοδο που τα κρούσματα βρίσκονται σε έξαρση.

Οι των εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής δεν προβλέπεται να ολοκληρωθούν (σ.σ. και οι δύο δόσεις) άμεσα, ενώ μικρός είναι και ο αριθμός σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΟΛΜΕ για όσους βρίσκονται στις ηλικιακές και ευπαθείς ομάδες, για τις οποίες διενεργούνται αυτούς τους μήνες οι εμβολιασμοί.

Αν και οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες δηλώνουν ότι οι εκπαιδευτικοί είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στα σχολεία, δεν κρύβουν την ανησυχία τους.

Αντίστοιχα και ο πρώην υπουργός Παιδείας και τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Φίλης, εξέφρασε σε ανακοίνωσή του την αντίθεσή του με το άνοιγμα  σχολείων, υπογραμμίζοντας το ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνώσεων και υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι το όφελος για τους μαθητές θα είναι μόλις 10 μέρες, πριν ξανακλείσουν οι σχολικές μονάδες για τις διακοπές του Πάσχα.

 

Άνοιγμα σχολείων: «Όχι» του Σωτήρη Τσιόδρα στο άνοιγμα των Λυκείων

Πάσχα στο χωριό: Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση – Τα σενάρια για τις μετακινήσεις

SPIEGEL: Γιατί οι μαθητές στην Ουρουγουάη τα καταφέρνουν τόσο καλά με την πανδημία

googlenewsΑκολουθείστε το iPaidia στο Google News

Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !