: Από Δευτέρα 12 Απριλίου, πίσω στα θρανία με σκοπό να διεξαχθούν ομαλά οι .

Στόχος να ανοίξουν όλα τα σχολεία

Το , επιθυμεί να λειτουργήσουν , από τη Δευτέρα 10 Μαίου και με στόχο να μην ξανακλείσουν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Η κυβέρνηση είχε βάλει ως στόχο να λειτουργήσουν ξανά τα , αφού η απομάκρυνση των παιδιών από τις τάξεις είχε σοβαρές συνέπειες στην ψυχολογία και την κοινωνικοποίηση των μαθητών και λιγότερο στη μαθησιακή διαδικασία. Τα λύκεια επιστρέφουν πίσω στις τάξεις τους και αυτό έγινε για τους εξής λόγους:

Οι σε λίγο καιρό, θα δώσουν , οι οποίες αναμένεται αν διενεργηθούν εφέτος στην ώρα τους, με πιθανή ημερομηνία έναρξης τις 14 ή τις 15 Ιουνίου. Η λειτουργία μόνο της Γ΄ τάξης του λυκείου την οποία πρότειναν ορισμένοι επιστήμονες δεν ήταν εφικτή για τεχνικούς, πρακτικούς λόγους, καθώς άλλωστε οι καθηγητές διδάσκουν σε όλο το λύκειο και θα ήταν δύσκολο να βρίσκονται στην αίθουσα διδασκαλίας της Γ΄ λυκείου και να κάνουν τηλεκπαίδευση για τις άλλες δύο τάξεις.

Το υπουργείο θέλησε να δώσει τη δυνατότητα στους υποψηφίους να προετοιμαστούν με το όσο δυνατόν καλύτερο τρόπο και να επανεισαχθούν σιγά –σιγά στην ψυχολογία της σχολικής τάξης, ακόμα και αν πολλοί συνηθίζουν να απουσιάζουν στο τέλος της χρονιάς λόγω των εξετάσεων.

Ένας ακόμη λόγος είναι πώς τα λύκεια, έχουν λειτουργήσει εφέτος λιγότερο χρόνο με δια ζώσης μαθήματα από ό,τι οι υπόλοιπες βαθμίδες. Συγκεκριμένα από τις 10 Νοεμβρίου που έκλεισαν όλα τα και μετά,τα λύκεια στις κόκκινες περιοχές δεν έχουν λειτουργήσει καθόλου, ενώ, αντιθέτως τα γυμνάσια, που ακολουθούν στην σειρά προτεραιότητας, λειτούργησαν για περίπου μιάμιση εβδομάδα ενώ τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία ήταν ανοιχτά για πέντε εβδομάδες.

Τέλος, δόθηκε προτεραιότητα στα λύκεια επειδή οι μαθητές λυκείου πηγαίνουν μόνοι τους στο σχολείο ενώ για παράδειγμα στα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία , η κινητικότητα γονέων παππούδων και κηδεμόνων θα εκτόξευε τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του ιού.

Το υπουργείο παιδείας, με στόχο την την τήρηση των μέτρων προστασίας με αποστάσεις, υποχρεωτική χρήση μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα, υγιεινή των χεριών αερισμό των αιθουσών και σταθερές ομάδες μαθητών αλλά κυρίως αυτή τη φορά έχει στα χέρια του το δωρεάν τεστ αυτοδιάγνωσης που θα γίνεται υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα, Δευτέρα και Πέμπτη από μαθητές και εκπαιδευτικούς ώστε να απομονώνονται τυχόν κρούσματα και να διασφαλιστεί η ομαλή και ασφαλής λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Επόμενος στόχος είναι η λειτουργία με τα ίδια «όπλα», όρους και κανόνες των γυμνασίων δημοτικών και νηπιαγωγείων από τη Δευτέρα 10 Μαίου, δηλαδή αμέσως μετά το και εφόσον θεωρείται ότι την περίοδο εκείνη η επιδημιολογική κατάσταση θα είναι βελτιωμένη, μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Ετσι τα γυμνάσια και τα λύκεια θα λειτουργήσουν μέχρι την Παρασκευή 11 Ιουνίου ώστε στις 14 ή στις 15 Ιουνίου να ξεκινήσουν οι . Τα δημοτικά και νηπιαγωγεία θα παρατείνουν τη λειτουργία τους τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 25 Ιουνίου όπως είχε γίνει και πέρυσι.

Το υπουργείο Παιδείας απαντά σε 5 ερωτήσεις για το

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, όπως είπε η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως, οφείλουν να έχουν τη βεβαίωση του αρνητικού τεστ κάθε Δευτέρα και Πέμπτη για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ συνιστάται το τεστ να γίνεται ή το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ, που σημαίνει ότι το πρώτο τεστ θα πρέπει να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή τη Δευτέρα το πρωί. Το αποτέλεσμα του τεστ θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Το υπουργείο Παιδείας δίνει απαντήσει σε ερωτήματα γονέων μαθητών και εκπαιδευτικών.

Είναι δύσκολη η διαδικασία του τεστ;

Το self-testing είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή, μία διαδικασία που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων. Το τεστ είναι ρινικό και όχι ρινοφαρυγγικό ή στοματοφαρυγγικό, και ο στυλεός πρέπει να μπει στη μύτη απαλά και να περιστραφεί αρκετές φορές. Ήδη έχει αποσταλεί στα φαρμακεία και δοθεί στη δημοσιότητα επεξηγηματικό υλικό καθώς και σχετικό βίντεο για κατατοπιστική ενημέρωση όλων (https://self-testing.gov.gr).

Τα βήματα είναι τα εξής:

Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το , μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Το πρώτο τεστ το παρέλαβαν γονείς, ενήλικοι μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου ενώ από αύριο μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ.

Οι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ.

Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.

Γονείς, ενήλικοι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Τι γίνεται αν το self-test είναι αρνητικό;

Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μονίμως μαζί τους. Θα επιδεικνύουν την εκάστοτε κάρτα στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης. Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Τι γίνεται αν το self-test είναι θετικό;

Εάν το τεστ είναι θετικό, θα εκδίδεται βεβαίωση για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή δωρεάν είτε σε ιδιωτική δομή.

Οι μαθητές που θα βγουν θετικοί θα κάνουν τηλεκπαίδευση;

Για τους μαθητές των οποίων το επιβεβαιωτικό τεστ βγει θετικό προβλέπεται ό,τι και για τους μαθητές που νοσούν. Δίνεται η δυνατότητα ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική.

Έχουν δοθεί οδηγίες για την κάλυψη της ύλης;

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής εκδίδει κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς μας σχετικά με την κάλυψη της ύλης, δεδομένης της αναστολής της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας. Τον περασμένο μήνα εκδόθηκαν οδηγίες για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και εντός της εβδομάδας εκδίδονται και νέες οδηγίες για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Παράλληλα, το ΙΕΠ παρακολουθεί και ζητήματα ψυχοσυναισθηματικής φύσεως που συνδέονται με την πανδημία και την αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας.