Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022 θα λειτουργήσει κανονικά το 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών με προσωρινό σύστημα θέρμανσης-κλιματισμού σε κάθε αίθουσα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου δρομολογήθηκαν, ήδη, όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας.

Στο μεταξύ, , η οποία στοίχισε τη ζωή σε 11χρονο μαθητή, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι δύο.

Οπως έχει ανακοινώσει η Αστυνομία, τα δύο άτομα που συνελήφθησαν στα όρια του αυτοφώρου είναι ο 52χρονος εργολάβος που ανέλαβε τη μετατροπή του καυστήρα θέρμανσης σε αντλία θερμότητας γεωθερμίας στο συγκεκριμένο σχολείο και ένας 43χρονος ηλεκτρολόγος. Κλήθηκαν να απολογηθούν προανακριτικά.

Δικογραφία

Σε βάρος τους, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Αστυνομίας, σχηματίστηκε δικογραφία για τις πράξεις της ανθρωποκτονίας, της σωματικής βλάβης (κατά συρροή) και της έκρηξης – όλες εξ αμελείας. Με δεδομένο ότι είναι σε εξέλιξη η πραγματογνωμοσύνη στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας για την πλήρη διερεύνηση των αιτιών της έκρηξης, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Σερρών θα αποφανθεί για τις ποινικές τους ευθύνες, όταν ολοκληρωθεί το πόρισμα των ειδικών και διαβιβαστεί στη Δικαιοσύνη, ενώ δεν αποκλείεται στο φάκελο της δικογραφίας να προστεθούν κι άλλα πρόσωπα, ανάλογα με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Στο μεταξύ, φανερά συγκινημένος, ο δάσκαλος του ολοήμερου που ήταν παρών στο περιστατικό περιέγραψε τις συγκλονιστικές στιγμές της έκρηξης, το σύννεφο σκόνης και τα παιδιά που έπεσαν στο έδαφος για να προστατευθούν. «Ολοι οι δάσκαλοι και ο διευθυντής του σχολείου είναι σοκαρισμένοι», είπε χθες προσερχόμενος στο σχολείο.

«Μαμά, πήραν τον Βασίλη με ασθενοφόρο», ήταν τα λόγια της επτάχρονης αδερφής του θύματος. Ο θείος του, Θόδωρος Καντάς, περιέγραψε τραγικές στιγμές και έδωσε εκ μέρους των γονέων του παιδιού το μήνυμα πως «υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν», αλλά κυρίως ότι οι γονείς πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς στέλνοντας τα παιδιά τους σχολείο.

Για την αιτία

Η οικογένεια του άτυχου 11χρονου έχει ορίσει τεχνικό σύμβουλο, ο οποίος, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ Σερρών, συμφωνεί στις εκτιμήσεις του κατά μεγάλο ποσοστό με τον πραγματογνώμονα που διεξάγει την έρευνα για το τραγικό περιστατικό. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η αιτία της έκρηξης είναι εμφανής σε όσους ερευνούν την υπόθεση. Στο ότι η έκρηξη του λέβητα δεν οφείλεται σε κακή συντήρηση του υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου.