ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων επισκέφτηκαν την Πέμπτη 30 Απριλίου 2015 ο Υφυπουργός Παιδείας και Έρευνας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Τόμας Ράχελ, ο επικεφαλής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Διεθνούς Εκπαιδευτικής Συνεργασίας του ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας, Κρίστιαν Στερτς, και αντιπροσωπεία της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Σε εξαιρετικό κλίμα συναντήθηκαν διαδοχικά με τον Υπουργό Αριστείδη Μπαλτά, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας Κώστα Φωτάκη και με τον Γενικό Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης Γεράσιμο Σπαθή.

Στη συνάντηση του κ. Μπαλτά με τον κ. Ράχελ και την αντιπροσωπεία του επιβεβαιώθηκε η πρόθεση στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα παιδείας και έρευνας, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο όμως και σε διμερές επίπεδο. Ο κ. Ράχελ τόνισε ότι κύριος στόχος της διμερούς συνεργασίας στην εποχή της κρίσης είναι να δοθεί η δυνατότητα σε νέους Έλληνες επιστήμονες να μείνουν στη χώρα, στα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, και να μπορούν παράλληλα να συνεργάζονται με κορυφαίους συναδέλφους τους στη Γερμανία. Κοινή πεποίθηση και των δύο πλευρών είναι πως η παιδεία και η έρευνα αποτελούν προνομιακό πεδίο για τη σφυρηλάτηση δεσμών μεταξύ των δύο χωρών ικανών να λειτουργήσουν προωθητικά για τη σύσφιξη των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα.

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στον τομέα της έρευνας και συγκεκριμένα στο επιτυχημένο διμερές ερευνητικό πρόγραμμα μεταξύ των δύο χωρών, στα πλαίσια του οποίου χρηματοδοτούνται 23 ερευνητικά έργα. Στις συναντήσεις της γερμανικής αντιπροσωπείας με τον κ. Μπαλτά και με τον κ. Φωτάκη διατυπώθηκε η κοινή βούληση για συνέχιση του προγράμματος, καθώς και η κοινή βούληση να ενισχυθεί παραπέρα η δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ερευνητικών ομάδων, πέρα από την απλή διακήρυξη προθέσεων.

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε ακόμη, στις συναντήσεις της γερμανικής αντιπροσωπείας με τον κ. Μπαλτά και με τον κ. Σπαθή, στο ζήτημα της μεταλυκειακής επαγγελματικής εκπαίδευσης και ειδικότερα στην προώθηση της διμερούς συνεργασίας για την ανάπτυξη δομών ενδοεργασιακής και διττής κατάρτισης στην Ελλάδα.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε