ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρουσίαση ψηφιακού ιστότοπου www.cyberkid.gov.gr. Ομιλία Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, παραβρέθηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την παρουσίαση του ψηφιακού ιστότοπου www.cyberkid.gov.gr.
Η ημερίδα υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια.
Η παρουσίαση του προαναφερόμενου ιστότοπου έγινε από τον Ταξίαρχο και Διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μανώλη Σφακιανάκη καθώς και της νέας ενότητας που θα περιλαμβάνεται που θα έχει τον τίτλο «Ψηφιακή Αλάνα».
Την ημερίδα παρακολούθησαν περισσότερα από 1.000 παιδιά όλων των σχολικών βαθμίδων με απώτερο στόχο την ενημέρωσή τους σχετικά με τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο, τους τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων του ψηφιακού κόσμου και την αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες.

Ο κ. Δένδιας τόνισε στην ομιλία του
Οι γονείς μας , οι δάσκαλοι μας ξέρανε πολύ καλά που είμαστε και με ποιους παίζαμε. Υπήρχε ένα αίσθημα ασφάλειας. Αυτό στο διαδίκτυο δεν είναι δυνατό. Το διαδίκτυο είναι ένας νέος τεράστιος χώρος με ασύλληπτες ευκαιρίες για εσάς . Είσαστε παρά πολύ τυχεροί που μεγαλώνετε σε μια περίοδο που όλα αυτά είναι δυνατά και εφικτά, Σε άλλες περιόδους αυτό θα ήτανε μια ταινία επιστημονικής φαντασίας. Αλλά υπάρχει και κίνδυνος το είδαμε -ας πούμε προχτές – σε αυτό το τραγικό σύμπτωμα στα Γιάννενα με τον παιδόφιλο παιδίατρο . Ο ίδιος ο εφιάλτης προσωποποιημένος ο άνθρωπος που οι γονείς προστρέχουν για να βοηθήσει τα παιδία τους, να είναι ο ίδιος η μεγίστη πηγή κινδύνου για τα παιδία μας.
Η διεύθυνση λοιπόν Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η ίδια η Ελληνική Αστυνομία , ο διευθυντής ο Ταξίαρχος ο Μ. Σφακιανάκης σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, σκέφτηκαν κάτι το οποίο είναι παρά πολύ πρωτότυπο, παρά πολύ πρακτικό και παρά πολύ ενδιαφέρον. Τι είναι αυτό;
Να φτιάξουν μια διαδικτυακή αλάνα στην οποία να μπορείτε με ασφάλεια να παίζετε αυτά τα παιχνίδια που μερικά από αυτά είναι παραδοσιακά. Άρα σώζονται και αυτά τα παιχνίδια που είναι στοιχείο της παράδοσης και του μεγαλώματος γενιών και γενιών παιδιών πριν από εσάς , αλλά κυρίως το κάνετε με ασφάλεια . Αυτό είναι απίστευτα σημαντικό γιατί διατηρεί τα καλά του διαδικτύου, χωρίς τους κινδύνους.
Περά από όλα και πάνω από όλα θα ήθελα να σας ευχηθώ να είστε καλά να είναι η ζωή σας χαρούμενη και ευχάριστη θα πρέπει να θυμάστε ένα πράγμα η εκπαίδευση είναι σπουδαίο πράγμα αλλά και η χαρά είναι σπουδαίο πράγμα. Είσαστε στην πιο όμορφη ηλικία να την ευχαριστηθείτε, να είστε καλοί μαθητές , αλλά οι βαθμοί δεν είναι το παν, εγώ είπα και σε μια άλλη εκδήλωση και θα μου το επιτρέψετε να σας το πω και τώρα. Τελείωσα το σχολείο με 15,4 και η ζωή μου πήγε μια χαρά.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε:
Θέλω σήμερα καταρχήν να συγχαρώ το συνάδελφο Υπουργό αλλά και την Ελληνική Αστυνομία γιατί αυτή είναι μια πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Όπως είπε και ο Νίκος Δένδιας, εμείς όταν ήμασταν παιδιά ζούσαμε σε ένα διαφορετικό κόσμο. Είχαμε την πολυτέλεια να παίζουμε στις αλάνες –στις πραγματικές αλάνες- που ,δυστυχώς, ολοένα και λιγοστεύουν.
Εσείς δεν έχετε αυτή την επαφή με τη φύση. Δεν ξέρω αν πραγματικά ο βομβαρδισμός από την πληροφορία -που έχετε σήμερα- είναι προνόμιο ή καταντάει βάρος. Το σίγουρο όμως είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ρύθμιση όλου αυτού του κυβερνοχώρου, του διαδικτύου. Γιατί πράγματι είστε σε μια ηλικία που δεν έχετε ακόμα συγκροτήσει τον αξιακό σας κώδικα, που δεν έχετε αναπτύξει ένα «ανοσοποιητικό σύστημα» για να μπορείτε με άνεση να ξεσκαρτάρετε αυτό το οποίο είναι ανήθικο, το κακό.
Για αυτό το λόγο αυτή η παρουσίαση σήμερα της «Ψηφιακής Αλάνας», είναι πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Γιατί πρέπει εμείς ως Πολιτεία να διασφαλίσουμε τον χώρο της πληροφορίας, τον χώρο μέσα στον οποίο κινείστε κάθε μέρα. Όλοι ξέρουμε ότι δυστυχώς ή ευτυχώς πια, όλα τα παιδιά μας είναι με ένα κινητό ή είναι μπροστά σε ένα κομπιούτερ σερφάροντας μέσα στο διαδίκτυο. Για αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε αυτά με τα οποία έρχεστε σε επαφή.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Πρέπει συνολικά να θωρακίσουμε τον χώρο του σχολείου. Γιατί όχι μόνο στον κυβερνοχώρο, αλλά και μέσα στο σχολείο βλέπουμε να εκτυλίσσονται πράγματα τα οποία μας ανησυχούν. Μας ανησυχούν βαθύτατα. Βία πάσης μορφής. Βία που εκτυλίσσεται και εκδηλώνεται και στο διαδίκτυο αλλά και στο σχολείο. Με διάφορες μορφές. Μέσα από μια κουλτούρα η οποία δεν έχει ανοχή και ανεκτικότητα στο διαφορετικό. Μέσα από την ενδοσχολική βία, το ρατσισμό κ.ο.κ.
Για αυτό λοιπόν πρέπει να σας διαπαιδαγωγήσουμε με βάση των Αρχών της Δημοκρατίας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του σεβασμού της Ελευθερίας, του σεβασμού της ανεκτικότητας. Και δεν είναι μόνο στο διαδίκτυο. Πρέπει παντού να υπάρχει αυτός ο σεβασμός. Παντού να υπάρχει ο σεβασμός στο Νόμο, ο σεβασμός στα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Για αυτό και εμείς, πέρα από τη σημαντική σήμερα πρωτοβουλία, και με άλλες δράσεις ερχόμαστε να ενισχύσουμε αυτά τα στοιχεία, να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Ενισχύσαμε το μάθημα της Πολιτειακής Παιδείας. Γιατί πρέπει όλοι σιγά σιγά να καταλαβαίνουμε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας. Να καταλαβαίνουμε τι είναι νόμιμο και τι είναι παράνομο. Αυτό πρέπει να αρχίσει από την παιδική, εφηβική ηλικία.
Και βέβαια, κάτι το οποίο συνδυάζει την προσπάθεια του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης, είναι ότι δημιουργήσαμε ένα Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Για να μπορέσουμε να καταγράψουμε τι συμβαίνει σε όλη τη χώρα. Όχι μόνο στο διαδίκτυο, και μέσα στα σχολεία μας. Να καταγράψουμε όλα τα περιστατικά τα οποία έρχονται να μολύνουν –αν θέλετε- αυτή την πολύ ευαίσθητη ηλικία. Βλέπουμε και καταγράφουμε όλα τα συμβάντα, όλες τις πληροφορίες για να μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί μας να προχωρήσουν σε μια αποτελεσματική διαχείριση αυτών των περιστατικών.
Βλέπουμε μέσα από το Παρατηρητήριο τι συμβαίνει στο διαδίκτυο, βλέπουμε τι συμβαίνει στα σχολεία μας με την ενδοσχολική βία, με τον εκφοβισμό που παρατηρούμε πολλές φορές στους μαθητές τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Τι θέλουμε να κάνουμε; Να προλάβουμε όλα αυτά. Να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου εσείς θα αφοσιωθείτε στα μαθήματα σας, όπου εσείς θα μάθετε να λύνετε τα προβλήματα σας με το διάλογο. Δεν μπορεί να λύνονται τα προβλήματα ανάμεσα στους ανθρώπους με άλλη μορφή. Εάν το μάθουμε αυτό, εάν αναπτύξουμε μια κουλτούρα ανεκτικότητας, αύριο εσείς, οι σημερινοί μαθητές, αυριανοί πολίτες, αυριανοί Υπουργοί, θα μπορέσετε μέσα από το διάλογο να ξεριζώσετε αυτή τη μάστιγα της Οικουμένης που λέγεται πόλεμος. Μόνο μέσα από το διάλογο.
Αυτή είναι μια πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία γιατί έρχεται να διασφαλίσει ότι εσείς κινείστε σε ένα χώρο ο οποίος είναι τόσο άγνωστος, τόσο περιπετειώδης, με έναν ασφαλή τρόπο. Και για αυτό το λόγο θέλω να συγχαρώ θερμά το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και το φίλο μου Υπουργό για αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε