Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, αναφέρεται στις αυξήσεις που υπάρχουν στα .

Αναλυτικά το άρθρο

Με άρθρο του στην «Ναυτεμπορική», αναφέρεται στον κίνδυνο που υπάρχει να αυξηθούν τα ενοίκια επαγγελματικών χώρων.

Τα νέα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προκειμένου να δημιουργήσει ένα ανάχωμα απέναντι στο κύμα ανατιμήσεων, απλώς προσφέρουν μία ανακούφιση σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν το ποσοστό της αύξησης σε ενέργεια και άλλα αγαθά.

Το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις φαίνεται και από τα επίσημα στοιχεία, καθώς τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 7,2% και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών αλλά και άλλων παραγόντων της αγοράς, έπεται και συνέχεια. Τους επόμενους μήνες μπορεί να δούμε αύξηση του πληθωρισμού που θα ξεπερνά το 9% ενώ οι ανατιμήσεις σε αγαθά μπορεί να ξεπεράσουν το 35%.

Ως ΕΕΑ έχουμε επισημάνει ότι εξαιτίας της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος, του και των καυσίμων, το λειτουργικό κόστος μίας επιχείρησης έχει «απογειωθεί», με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, όπως εξόφληση λογαριασμών και έγκαιρη καταβολή οφειλών του παρελθόντος. Αυτό το κόστος σε πάρα πολλές περιπτώσεις ξεπερνά και το κόστος του ενοικίου για μία επιχείρηση, δείγμα του άμεσου κινδύνου που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις και κυρίως οι μικρομεσαίες.

Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, έρχεται να προστεθεί ακόμα ένας «πονοκέφαλος» για τους ανθρώπους της αγοράς. Η απαίτηση πολλών ιδιοκτητών ακινήτων να αυξήσουν το ενοίκιο, λόγω του σφοδρού κύματος ακρίβειας. Μπροστά στο νέο κίνδυνο, η κυβέρνηση οφείλει να πάρει μέτρα και κυρίως να προστατεύσει την επιχειρηματική κοινότητα που βλέπει τα προβλήματα να πολλαπλασιάζονται αντί να επιλύονται.

Ζητάμε λοιπόν την έμπρακτη στήριξη της και το «πάγωμα» των αυξήσεων στα ενοίκια, μέχρι να περάσει η νέα κρίση. Είναι απόλυτη ανάγκη για την οικονομία και την κοινωνία μας να σταθούν όρθιοι οι μικρομεσαίοι. Και για να γίνει αυτό, απαιτείται η μέριμνα από την πλευρά της Πολιτείας.

Δεν είναι δυνατόν μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα ανατιμήσεων να εμφανίζεται ξαφνικά και θέμα αύξησης . Οι αντοχές των επιχειρήσεων έχουν εξαντληθεί προ πολλού και σε αυτό δεν χωρά συζήτηση. Ακόμα και με την εφαρμογή των μέτρων στήριξης, πολλοί συνάδελφοι μας δεν θα καταφέρουν να παραμείνουν σε λειτουργία, κάτι που θα προκαλέσει αλυσιδωτές αρνητικές εξελίξεις στον τομέα της απασχόλησης αλλά και των δημοσίων εσόδων. Με το να επιτραπεί η αύξηση ενοικίων, είναι βέβαιο ότι τα λουκέτα θα πολλαπλασιαστούν. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση και να μην επιτρέψει κάτι που θα αποδειχθεί καταστροφικό για το επιχειρείν.