Μπόνους δύο για τους – Τι ανακοινώνεται σήμερα

Την επόμενη φάση του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής των υπαλλήλων ανοίγει σε όλο το Δημόσιο η κυβέρνηση με νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που εγκρίνεται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Το Μέγαρο Μαξίμου κλείδωσε κονδύλι 40 εκατ. ευρώ για το μπόνους των δημοσίων υπαλλήλων – ένα μέτρο που συνδέεται με ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και, σύμφωνα με Τα Νέα, επιπλέον δρομολογεί ένα μόνιμο μηχανισμό επιτήρησης και εφαρμογής της διαδικασίας.

Η πρακτική επέκταση του πριμ, όπως αναφέρουν Τα Νέα, σε όλο το Δημόσιο – οι πρώτες πληρωές δηλαδή – θα ισχύσουν από το 2025. Σύμφωνα με τον σχεδιασμο, το μπόνους των υπαλλήλων συνδέεται άμεσα με την κεντρική στοχοθεσία της υπηρεσίας τους, που είναι ο πυρήνας του συστήματος αξιολόγησης, και ενώ θα αφορά οριζοντίως τον δημόσιο τομέα, δεν θα πρόκειται για οριζόντια παροχή σε όλους τους υπαλλήλους ενός τμήματος.

Θα είναι οι προϊστάμενοι εκείνοι που θα ανάβουν στους υπαλλήλους τους το πράσινο φως για το μπόνους, το ανώτατο όριο του οποίου θα είναι στο 15% του ετήσιου μισθού. Η μετάφραση σε ευρώ δεν έχει προσδιοριστεί, καθώς εξαρτάται πόσοι θα επιλεγούν, ωστόσο, οι εκτιμήσεις δεδομένης της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου με βάση τις διατάξεις του νόμου 4942 που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2022, μιλούν για μπόνους έως και δύο μισθών.