Στην απόφαση πως τα 15 προαπαιτούμενα της Ελλάδας έχουν ολοκληρωθεί κατέληξε το Eurogroup σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος μίλησε στον Τύπο αποχωρώντας από την συνεδρίαση.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα 1,1 δισ. στη βάση της απόφασης είναι ήδη διαθέσιμα προς εκταμίευση «στις 24 Οκτωβρίου», ενώ τα 1,7 δισ. που σχετίζονται με την πληρωμή του εσωτερικού χρέους θα αποφασιστούν μόλις η Ελλάδα φέρει επικαιροποιημένα στοιχεία για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Ο υπουργός τόνισε ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τον στόχο για τον μήνα Ιούλιο και Αύγουστο, «για λόγους που δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε δεν έχουμε στοιχεία για τους υπόλοιπους μήνες» και πως καθώς «η Ελλάδα δεν χρειάζεται 1,1 δισ. άμεσα επειδή δεν έχει πληρωμές προς τους πιστωτές της το αμέσως επόμενο διάστημα», το σύνολο των 2,8 δισ. θα εκταμιευθεί στις 24 Οκτωβρίου.

Παράταση αγωνίας για την εκταμίευση της δόσης

Στις 24 Οκτωβρίου θα ληφθεί η τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. καθώς υπήρξαν φωνές στο σημερινό Eurogroup οι οποίες ζήτησαν επιπλέον διασφαλίσεις και διαβεβαιώσεις από την Ελλάδα για την υλοποίηση του ρυθμού εκκαθάρισης των βεβαιωμένων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες (arrears).

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, τα έγγραφα που παρουσίασε η ελληνική πλευρά αφορούν στο ακαθάριστο ποσό αποπληρωμής αυτών των χρεών και πολλές πλευρές στην ΕΕ περιμένουν να δουν πιο είναι το «καθαρό» ποσό. Ως εκ τούτου, παρά το γεγονός ότι το Eurogroup έλαβε ήδη από τον Πιερ Μοσκοβισί μία θετική έκθεση συμμόρφωσης για τα βασικά 15 προαπαιτούμενα, θα δοθεί στην Ελλάδα χρόνος μέχρι τις 24 Οκτωβρίου για να παρουσιάσει τα επιπλέον στοιχεία και να λάβει το συνολικό ποσό.

Όπως διευκρινίστηκε, τα προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί, όμως και η αποπληρωμή των arrears ήταν για αυτή τη δόση το «16o προαπαιτούμενο».

Πληροφορίες του Real.gr αναφέρουν ότι η δόση δεν μπορεί να σπάσει στα δύο, παρά μόνο να εκταμιευθεί άπαξ και ως εκ τούτου η σημερινή πολιτική απόφαση του Eurogroup θα χαιρετίζει την ελληνική πρόοδο, θα εγκρίνει πολιτικά τα 2,8 δισ., θα παραπέμπει όμως στις 24 Οκτωβρίου και το διοικητικό συμβούλιο του ESM για την εκτέλεση της εκταμίευσης, αν στο μεσοδιάστημα έχουν παρασχεθεί οι επιπλέον πληροφορίες.