– Στο παρασκήνιο έχουν αρχίσει να φουντώνουν οι συζητήσεις για τη σύνθεση του επόμενου υπουργικού συμβουλίου αλλά και η προετοιμασία για τα πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης.

Σε ανώτατο επίπεδο σχηματοποιείται σταδιακά η επόμενη ημέρα, καθώς η χώρα έχει συνέχεια και στόχος είναι να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Σε ερώτηση του newsbeast σε κορυφαίο υπουργό εάν επιθυμεί να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιό του, απάντησε ότι δεν το έχει συζητήσει ακόμη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ωστόσο επισήμανε ότι ήδη έχει γίνει μια σημαντική προεργασία σε μια σειρά από κρίσιμα ανοιχτά ακόμα θέματα, έχουν δημιουργηθεί σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ομολόγους του στο εξωτερικό, βρίσκονται κάποια deals σε εξέλιξη, συνεπώς θα ήθελε να παραμείνει στο πόστο του έστω και για ένα χρόνο για να ολοκληρώσει το έργο που έχει ξεκινήσει.

Και μπορεί το θέμα της σύνθεσης του επόμενου υπουργικού συμβουλίου να φαίνεται ακόμα πρόωρο, ωστόσο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης εφόσον τον εμπιστευτούν οι πολίτες έχει προαναγγείλει σαρωτικές αλλαγές, κυκλική μετακίνηση κυβερνητικών στελεχών (rotation), έντονο άρωμα γυναίκας, εκπλήξεις, ενώ δεν αποκλείεται να αξιοποιηθούν και πρόσωπα εκτός της γαλάζιας παράταξης. «Θέλω να ξέρω ότι ο άνθρωπος που θα τοποθετήσω σε μια θέση θα μπορεί να κάνει τη δουλειά. Δεν μετράει τόσο πολύ στο μυαλό μου η σταυροδοσία. Αυτές οι κάλπες είναι με λίστα και όχι με σταυρούς» έχει δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΝΔ.

Παράλληλα έχει προαναγγείλει αλλαγές στη δομή των υπουργείων, με την ίδρυση τουλάχιστον ενός νέου υπουργείου (Κοινωνικής και Στεγαστικής Πολιτικής), εσωτερικές μετακινήσεις αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργείων, ενώ εξετάζεται και η σύσταση υπερυπουργείου Συντονισμού όπου ο επικεφαλής θα έχει υπό την εποπτεία του όλα τα τρέχοντα προγράμματα με έμφαση τα αναπτυξιακά και θα βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με το Μέγαρο Μαξίμου ή και ενός υπερυπουργείου Εσωτερικών και Ψηφιακής Πολιτικής. Για τα δύο αυτά νεοσύστατα υπουργεία τα που ακούγονται είναι ο Θόδωρος Σκυλακάκης και ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στα δυνατά χαρτιά της ΝΔ που αναμένεται να αξιοποιηθούν και στην επόμενη κυβέρνηση είναι μεταξύ άλλων η Νίκη Κεραμέως, ο Νίκος Δένδιας, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης.

Η Νίκη Κεραμέως ακούγεται για το Εθνικής Άμυνας, αν και τελευταία το όνομά της είναι μεταξύ αυτών που έχουν πέσει στο τραπέζι για την προεδρία της Βουλής.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ακούγεται έντονα για το υπουργείο Ενέργειας, αν και ορισμένοι τον τοποθετούν στο υπουργείο Υποδομών. Για το Ανάπτυξης συζητείται η περίπτωση του Νίκου Παπαθανάση.

Εάν μετακινηθεί από το υπουργείο Οικονομικών ο Χρήστος Σταϊκούρας, θα μπορούσε να πάει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στη θέση του να τοποθετηθεί είτε ο Κωστής Χατζηδάκης είτε ακόμα και ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος σάρωσε στο Νότιο Τομέα φτάνοντας τους 99.652 σταυρούς και μένει να φανεί εάν θα διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών ή θα υπάρξει κάποια έκπληξη,

Στον μεταξύ έχουν «φουντώσει» τα σενάρια για αξιοποίηση της Ειρήνης Αγαπηδάκη ( επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας) στο υπουργείο Υγείας.

Η Σοφία Ζαχαράκη μπορεί να πάει στο νεοσύστατο υπουργείο Κοινωνικής Πολιτικής και Στέγασης, που θα έχει να κάνει με τους νέους και τις πολιτικές για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και τη στήριξη των αδύναμων.

Στο νέο υπουργείο Κοινωνικής Πολιτικής θέση μπορεί να έχει και ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας Γιώργος Σταμάτης, μέχρι πρότινος γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι στο στενό πυρήνα των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκονται ο Άκης Σκέρτσος, ο Γιώργος Γεραπετρίτης και Γιάννης Μπρατάκος και τα τρία αυτά πρόσωπα για παίξουν κομβικό ρόλο στην κυβέρνηση την επόμενη μέρα.

Τι θα γίνει με το Υπουργείο Παιδείας και τη Νίκη Κεραμέως

Σύμφωνα με την Ημερησία, δεν θα εκπλαγεί κανείς να δει την Άννα Διαμαντοπούλου σε ένα υπουργείο όπως λχ το Παιδείας, για το οποίο, όμως, έχει ακουστεί και το όνομα του τέως πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υποψήφιου με το Επικρατείας της ΝΔ, Νίκου Παπαϊωάννου, ενώ από τους «γαλάζιους» βουλευτές τις απαραίτητες προδιαγραφές συγκεντρώνουν άτομα όπως ο Δημήτρης Καιρίδης, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος κλπ.

Η Νίκης Κεραμέως μπορεί να μετακινηθεί και στο Δικαιοσύνης.