«Παγώνουν» και πάλι οι καθώς αποχή από την άσκηση των καθηκόντων τους αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι έως τις 20 Ιουνίου.

Είναι γεγονός πως η κόντρα συμβολαιογράφων και Κτηματολογίου εξελίσσεται εδώ και μήνες με άμεσες επιπτώσεις στις μεταβιβάσεις . Άλλωστε, τον Απρίλιο, και πάλι οι συμβολαιογράφοι είχαν οδηγηθεί σε απόφαση αποχής με αφορμή άλλες ρυθμίσεις που είχαν σχέση με την έκδοση των πιστοποιητικών από τους δήμους (ΤΑΠ).

Ειδικότερα, αποχή από την άσκηση των καθηκόντων τους αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι, από το τέλος του μήνα και έως τις 20 Ιουνίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του Κτηματολογίου να καταστεί υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των συμβολαιογραφικών πράξεων («μεταγραφές»).

Η απόφαση

Η αποχή ενδέχεται να καταστεί πανελλαδική , καθότι μέχρι στιγμής συμμετέχουν Αθήνα, Πειραιάς και νησιά, αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στις συναλλαγές και κυρίως στις μεταβιβάσεις και σε άλλες συμβολαιογραφικές πράξεις που σχετίζονται με τα ακίνητα, σε μια περίοδο όπου η οικονομία αντιμετωπίζει μια σειρά ζητημάτων.

Οι ενστάσεις των συμβολαιογράφων εδράζονται στη μη επίλυση σειράς νομικών και τεχνικών προβλημάτων, τα οποία, καθιστούν την εφαρμογή του μέτρου προβληματική. Η απόφαση περί αποχής, που θα επανεξεταστεί έπειτα από 20 ημέρες εφαρμογής, στις 20 Ιουνίου, ελήφθη από τη γενική συνέλευση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθήνας, Πειραιά και Νήσων, στην οποία μετείχε μεγάλος αριθμός συμβολαιογράφων, οι οποίοι ετάχθησαν και υπέρ της αποχής.