: Αλλαγές θα φέρει η νέα αναπροσαρμογή των που ολοκληρώθηκε και θα ανακοινωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

ΕΝΦΙΑ από τον Μάρτιο

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, οι νέες τιμές των ακίνητων θα τεθούν σε εφαρμογή στις αρχές του 2022 άλλα η επίδρασή τους στον δεν θα είναι άμεση καθώς ο φόρος ακίνητων προσδιορίζεται και από μια σειρά παραμέτρων.

Όπως ανέφερε, με το νέο σύστημα αντικειμενικών καλύπτεται πλέον το 98% του πληθυσμού δηλαδή οι αλλαγές αφορούν 13.808 ζώνες τιμών. Από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξίων προκύπτουν 165 επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών όπου οι τιμές αναμενόταν να αυξηθούν σημαντικά. Επίσης εντάσσονται στις 3.478 περιοχές που σήμερα βρίσκονται εκτός του συστήματος. Από τις εντάξεις περιοχών στις αντικειμενικές αξιες προκύπτουν αυξήσεις 40% στις τιμές 133 περιοχών αλλά σημαντικές μειώσεις σε κάποιες άλλες ζώνες.

Οπως τόνισε ο υπουργός αύξηση η μείωση της τιμής ζώνης δεν σημαίνει αυτόματα και αύξηση ή μείωση του αντίστοιχου . Αυτό συμβαίνει διότι ο υπολογίζεται με συντελεστές οι οποίοι επιβάλλονται σε ένα εύρος αντικειμενικής αξίας (π.χ. τιμή ζώνης από 751 έως 1.050 ευρώ συντελεστής φόρου 2,9 ευρώ ανά τετραγωνικό, 1.501 έως 2.000 ευρώ, συντελεστής 3,7 ευρώ, 2.001-2.500 ευρώ συντελεστής 6 ευρώ). Έξαλλου, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η μεταρρύθμιση του θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη (δεν θα βάλει στο ταμείο περισσότερα χρήματα το κράτος από τα εκτιμώμενα 2 δισ. ευρω) ενώ πρόθεση της κυβέρνησης είναι, εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, να υπάρξει νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ 8%.

Το 2022 η κυβέρνηση θα εξετάσει και το ενδεχόμενο κατάργησης του ακινήτων. Υπενθυμίζεται οτι ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε το 2020 ανήλθε σε 631,38 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 352,52 εκατ. ευρώ πληρώνουν τα φυσικά πρόσωπα και 272,38 εκατ. ευρώ οι επιχειρήσεις. Ο υπουργός δεν απέρριψε και το ενδεχόμενο, μελλοντικά, η αρμοδιότητα για την είσπραξη του να περάσει στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Τέλος ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι τα φετινά μέτρα στήριξης των πολιτών φτάνουν τα 16 δισ. ευρώ και από αυτά τα 4,5 δισ. βρίσκονται ακόμα προς διάθεση.